«Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» – Προ των πυλών η προδημοσίευση του Οδηγού «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» – Προ των πυλών η προδημοσίευση του Οδηγού
Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, ώστε να... «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» – Προ των πυλών η προδημοσίευση του Οδηγού

Προ των πυλών βρίσκεται η έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, ώστε να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή αίτησης.

Μετά την προδημοσίευση, τη σκυτάλη θα πάρει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η επίσημη προκήρυξη της δράσης, με τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Στην Απόφαση θα προσδιορίζεται μεταξύ άλλων η ημερομηνία έναρξης υποβολής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να λάβουν επιδότηση πάνω από 3.000 επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, όπως ήδη έχει γράψει το Insider.gr, έχει προβλεφθεί επιμερισμός του συνολικού προϋπολογισμού, ώστε να ωφεληθούν εταιρείες όλων των μεγεθών.

Η ενδεικτική αυτή κατανομή προβλέπει πως 60 εκατ. θα δοθούν για τη χρηματοδότηση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, 60 εκατ. για ΜμΕ και 40 εκατ. για την επιδότηση μεγάλων επιχειρήσεων. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν μέσω κριτηρίων επιλογής.Μείωση ενεργειακού κόστους

Φορέας διαχείρισης του προγράμματος είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτουν ο σχεδιασμός των σχετικών διαδικασιών, η υπαγωγή των δικαιούχων, καθώς και η διενέργεια συστημικών και δειγματοληπτικών ελέγχων για τον έλεγχο τήρησης των όρων και προϋποθέσεων της δράσης. Φορέας υλοποίησης είναι το ΤΑΙΠΕΔ και πιο συγκεκριμένα η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας.

Χάρις στην ηλιακή ενέργεια, κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί στη δράση θα μπορέσει να μειώσει τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει από το δίκτυο και, κατά συνέπεια, το ενεργειακό της κόστος. Ως αποτέλεσμα, οι ωφελούμενες εταιρείες θα μειώσουν και το ανθρακικό τους αποτύπωμα, κατά τουλάχιστον 30%.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν στήριξη ώστε να εγκαταστήσουν είτε «απλά» φωτοβολταϊκά (τα οποία δηλαδή δεν θα συνοδεύονται από μπαταρία), είτε ηλιακά συστήματα τα οποία θα συνδυάζονται με μονάδα αποθήκευσης.Στα 15 εκατ. το πλαφόν ενίσχυσης

Η επιλογή θα είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε εταιρείας, ωστόσο τα συστήματα δεν θα συνδέονται στο δίκτυο ή στο σύστημα μεταφοράς (zero feed-in). Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

Για να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα επιλέξιμο, θα πρέπει η ισχύς του να ανέρχεται έως 2 MW. Όσον αφορά την μπαταρία, θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο εγκατεστημένη χωρητικότητα μίας ώρας και η μέγιστη επιλέξιμη χωρητικότητα που θα χρηματοδοτείται ορίζεται σε 2 ώρες.

Το ποσοστό επιδότησης για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού θα ανέρχεται έως 20% και για την μπαταρία μέχρι 40%. Το πλαφόν χρηματοδότησης για το ηλιακό σύστημα έχει καθοριστεί στα 110.000 ευρώ ανά MW και για την μπαταρία 160.000 ευρώ ανά MW. Το συνολικό ποσό ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ ανά ωφελούμενο.

Τα κριτήρια ένταξης

Για την επιλογή των ωφελούμενων, θα αξιοποιηθούν τρία κριτήρια με συντελεστή βαρύτητας:

– Ο βαθμός στον οποίο οι ενεργειακές δαπάνες επιβαρύνουν το λειτουργικό κόστος της εταιρείας που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

– Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται κάθε εταιρεία, συγκριτικά με το συνολικό ύψος της δαπάνης (με βάση τυπικά κόστη).

– Το ύψος της χρηματοδότησης που αιτείται ο ενδιαφερόμενος, συγκριτικά με τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού (και της μονάδας αποθήκευσης).

Τα επιδοτούμενα συστήματα θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2025.

insider.gr

error: Content is protected !!