Η άλλη όψη της αυτόματης συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων Η άλλη όψη της αυτόματης συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων
«Σε περίπτωση που έως και την 1η Μαρτίου 2024 δεν υποβάλλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η φορολογική δήλωση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για... Η άλλη όψη της αυτόματης συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων

«Σε περίπτωση που έως και την 1η Μαρτίου 2024 δεν υποβάλλετε τις απαιτούμενες τροποποιητικές δηλώσεις, η φορολογική δήλωση θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για τον προσδιορισμό της φορολογικής σας υποχρέωσης, την έκδοση των σχετικών πράξεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων», αναφέρει το μήνυμα που αποστέλλεται μαζικά τα τελευταία 24ωρα σε χιλιάδες φορολογούμενους.

Πρόκειται για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη και κληρονόμους ανθρώπων που έχουν πάψει πλέον να είναι στη ζωή.



Η ΑΑΔΕ έκανε μια μαζική διασταύρωση για να εντοπίσει όσους δεν δήλωσαν αναδρομικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ο έλεγχος πάει πίσω από και στο 2013, έτος κατά το οποίο η υποβολή της δήλωσης προϋποθέτει επίσκεψη στην εφορία και χειρόγραφη συμπλήρωση.

Το να θέλουν οι φορολογικές αρχές να αποτυπωθούν και να φορολογηθούν τα αναδρομικά εισοδήματα, είναι το σωστό και αυτό που προβλέπει ο νόμος. Εκεί που δημιουργείται το πρόβλημα είναι στην σωστή ενημέρωση του φορολογούμενου.

Η διαδικασία την οποία «τρέχουν» αυτές τις ημέρες οι φορολογικές αρχές αναδεικνύει ένα μείζον πρόβλημα που δημιουργείται από την απόφαση που έχει ληφθεί όσο το δυνατόν περισσότερες φορολογικές διαδικασίες να γίνονται αυτόματα χωρίς να μπαίνει ανθρώπινο χέρι. Τι προκύπτει όμως τώρα; Ότι ο εργοδότης δήλωσε κάποια αναδρομικά για τον εργαζόμενο χωρίς να τον ενημερώσει. Ποιος φορολογούμενος συνηθίζει να μπαίνει στο Taxis και να ψάχνει αν έχει εμφανιστεί κάποιο εισόδημα σε καθεμία από τις 10 προηγούμενες χρήσεις; Ποιος κληρονόμος κάνει το ίδιο για τον συγγενή του που πέθανε;  Προκύπτει ένα σαφές έλλειμμα ενημέρωσης το οποίο μπορεί να μπλέξει το θύμα σε περιπέτειες με πρόστιμα, προσαυξήσεις και σημαντικές επιβαρύνσεις.



Ως γνωστόν, τα εισοδήματα τα δηλώνει πλέον ο εργοδότης (ή το ασφαλιστικό ταμείο αν μιλάμε για συντάξεις) χωρίς αυτός που έχει εισπράξει τα εισοδήματα να μπορεί να κάνει κάποια ενέργεια. Ουσιαστικά, η όποια διαφορά πρέπει να λύνεται με τον εργοδότη. Πως θα αποδείξει ο εργαζόμενος ότι δεν ειδοποιήθηκε για την αναδρομική δήλωση των εισοδημάτων για να αποφύγει το πρόστιμο; Η έκταση που λαμβάνει αυτές τις ημέρες το φαινόμενο δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη κάθε φορά που δηλώνεται κάτι από κάποιον για λογαριασμό κάποιου άλλου, να υπάρχει ένας μηχανισμός αυτόματης ειδοποίησης όλων των εμπλεκόμενων. 



moneyreview.gr

error: Content is protected !!