“ΡΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ” ΑΛΛΑ… ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ “ΡΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ” ΑΛΛΑ… ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ
Με αφορμή την αποζημίωση και μάλιστα με εξώδικο συμβιβασμό δύο συμπολιτών μας, λόγω ατυχήματος από κακοτεχνίες του οδοστρώματος κατά του Δήμου Σαλαμίνας, για όσα... “ΡΙΧΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΔΑΠ” ΑΛΛΑ… ΣΤΕΙΛΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ

Με αφορμή την αποζημίωση και μάλιστα με εξώδικο συμβιβασμό δύο συμπολιτών μας, λόγω ατυχήματος από κακοτεχνίες του οδοστρώματος κατά του Δήμου Σαλαμίνας, για όσα έπραξε ή δεν έπραξε ώστε οι δρόμοι να μη μεταβάλλονται σε φονικές παγίδες.

Καταρχήν να υπενθυμίσουμε ότι η διάταξη 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού μας Κώδικα (που ισχύει από το 1946), θεμελιώνει κυρίως το οικοδόμημα της προστασίας των πολιτών-θυμάτων από δρόμους παγίδες και όχι μόνο.

Ουδείς νόμος όμως, θεμελιώνει την ηθική στην ανάληψη ευθύνης όταν το “ρίχτα στην ΕΥΔΑΠ” ξεμπροστιάζει αντιλήψεις.

Βέβαια μετά το ατύχημα ο Δήμος έσπευσε να ανακοινώσει ότι “μπάλωσε” την λακούβα.

Η τεχνική του μπαλώματος είναι μια πράξη που την ακούμε συχνά στο χώρο της…. κοπτοραπτικής αλλά στις μέρες μας έχει επεκταθεί και έχει πάρει πολλές μορφές. Δεν περιορίζεται πλέον μόνο σε πρακτικές εργασίες αλλά και σε λεκτικές. Πρόκειται για την προσπάθεια να καλύψεις ένα κενό ή να “κρύψεις” ένα γεγονός με ένα άλλο. Άλλοτε είναι χρήσιμο για να επιδιορθωθεί μια κατάσταση και άλλοτε χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να αποπροσανατολίσει.

Στη Σαλαμίνα η τεχνική του “μπαλώματος” είναι πολύ διαδεδομένη και την παρατηρούμε πολύ συχνά.

Τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα αποπροσανατολισμού είναι τον τελευταίο καιρό η Σαλαμίνα να κατακλύζεται για τα έργα οδοποιίας, με τις τις selfie και τις φωτογραφίες από drone, που μας κατακλύζουν στα social media.

Άσχετα αν τα έργα γίνονται ξανά και ξανά στους καλύτερους δρόμους στο κέντρο του νησιού και η λακκούβα που χάσκει για χρόνια στο ίδιο σημείο, χλευάζει τον πολίτη, υπενθυμίζοντας του πόσο μηδαμινή σημασία έχει ο ίδιος, ως οντότητα, για τους άρχοντες του τόπου. Δείχνει ξεκάθαρα ότι τα μεγαλύτερης κλίμακας έργα γίνονται για την υστεροφημία του πολιτικού τοπικού άρχοντα και όχι για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Αλλά τα μικρά έργα είναι αυτά που αφορούν την αξιοπρέπειά του στην τελική.

Στην πράξη όμως ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την ποιότητα αποκατάστασης πάσης φύσεως κακοτεχνιών, από όπου κι αν προέρχονται.

Και πληρώνει εντέλει με τα δικά μας χρήματα τη ζημιά που προκλήθηκε. 

Άραγε θα απαιτηθούν τα χρήματα, που θα δώσει ο Δήμος ως αποζημίωση στους δημότες, από την όποια υπεύθυνη υπηρεσία, που δεν αποκατέστησε το οδόστρωμα, όπως πανελλήνια διαβεβαίωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ή τελικά ο κάθε ανευθυνοϋπεύθυνος θα αποζημιώνει πληρώνοντας την πολιτική του ανικανότητα, με τα δικά μας χρήματα για την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής μας;

Και φυσικά ο ανεύθυνος προφανώς ευθύνεται και για τον ανίκανο.

Αυτός τον επέλεξε και αυτός τον διατηρεί!

Γιατί αν ο κάθε ανευθυνοϋπεύθυνος ήξερε ότι από την τσέπη του θα έβγαινε η αποζημίωση, και τα έργα θα γινόντουσαν καλύτερα και τα ατυχήματα θα ήταν πολύ λιγότερα.

Αλλά… νάνος στο ανάστημα η προσωπική πολιτική ευθύνη του αρμόδιου αντιδημάρχου καθημερινότητας.

Πάντα θα πληρώνεις τις αποζημιώσεις για τις αστοχίες, παραλείψεις και κακοτεχνίες του Δήμου, εσύ, δημότη.

Και να κάνεις τον σταυρό σου γιατί μπορεί να είσαι ο επόμενος που θα πέσει στη λακούβα της κακοτεχνίας του Δήμου και να ευχόμαστε να είναι πάντα ατύχημα και πότε δυστύχημα. 

Αυτά για το “μπουγιουρντί” και για όσους κατά καιρούς βρέθηκαν σε αντίστοιχη θέση  αλλά δεν διεκδίκησαν το δίκιο τους…

Αραβανή Υβόνη

Δημοτική Σύμβουλος Σαλαμίνας

“Με δύναμη και όραμα”

error: Content is protected !!