Δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Κοινωνικού Παντοπωλείου – Να επιμείνουμε στη διαφάνεια Δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Κοινωνικού Παντοπωλείου – Να επιμείνουμε στη διαφάνεια
γράφει η Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα Λατανιώτη* Πιστή στην υπόσχεση μου να ενημερώνω τους δημότες για τα πάντα που αφορούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο,  Ενημερώνω ότι, ... Δεύτερη συνάντηση της Επιτροπής Κοινωνικού Παντοπωλείου – Να επιμείνουμε στη διαφάνεια

γράφει η Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα Λατανιώτη*

Πιστή στην υπόσχεση μου να ενημερώνω τους δημότες για τα πάντα που αφορούν το Κοινωνικό Παντοπωλείο, 

Ενημερώνω ότι, 

Πραγματοποιήθηκε η Δεύτερη συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής Ελέγχου του Κοινωνικού Παντοπωλείου (ΕΕΚΠ) με τους αρμόδιους θεσμικούς (Αντιδήμαρχο Πρόνοιας και Πρόεδρο της Επιτροπής, Διευθύντρια Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικών Λειτουργών).

Είχα ήδη στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα με διάφορες ιδέες και προτάσεις, αλλά επισήμως παρουσιάστηκε ως μοναδικό θέμα της ατζέντας η έγκριση (εκ μέρους της ΕΕΚΠ) της λίστας ωφελουμένων του Κοινωνικού Παντοπωλείου. 

Έστω. 

Αφού μας δείχθηκε μία κατάσταση με αρχικά ονομάτων, ποσά εισοδημάτων και κάτι άλλες σημειώσεις, που κατά τη γνώμη μου δεν είχαν καμία απολύτως αξία δεδομένου ότι δεν μας επετράπη η πρόσβαση στα δικαιολογητικά έγγραφα που οδήγησαν στην κατάρτιση αυτής της λίστας,

Στην αρχή αρνήθηκα να την υπερψηφίσω, αλλά προκειμένου για να μην καθυστερήσει η διαδικασία απόλαυσης του οφέλους από τους ωφελούμενους αλλά και κατόπιν της ευγενικής προτροπής (η αλήθεια είναι) των έμπειρων συνεργατών μου στην Ομάδα, προχώρησα στην υπογραφή της λίστας.

Πλην όμως, σημείωσα ότι η λίστα υπεγράφη εκ μέρους μου με την επιφύλαξη ότι ΔΕΝ μου επετράπη η πρόσβαση στα δικαιολογητικά έγγραφα που υπέβαλλαν οι ωφελούμενοι. 

Η πρόσβαση στα έγγραφα που υπέβαλλαν οι ωφελούμενοι δεν μου επετράπη «λόγω προσωπικών δεδομένων».

Επειδή λόγω της 30ετους ενασχόλησής μου στο Δημόσιο σε επίπεδο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ και της ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ μου σε Επιτροπές που και μάλιστα έχουν ως αντικείμενο ζητήματα εθνικής ενεργειακής ασφαλείας – κατά την οποίες ΟΥΔΕΠΟΤΕ απαγορεύθηκε η πρόσβασή μου σε έγγραφα που έχουν υποβληθεί σχετικά με τα θέματα έγκρισης της Επιτροπής,

Αλλά και επειδή ήδη έχω συζητήσει το ζήτημα με τις Επιτροπές ΚΠ άλλων Δήμων, αλλά και με στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το θέμα – και οι οποίοι (όλοι) – και λογικό – θεώρησαν εντελώς παράλογο το να μην έχει μια Επιτροπή Ελέγχου πρόσβαση στα έγγραφα στα οποία βασίζεται η λίστα η οποία καλείται να εγκρίνει (!!), 

Προχώρησα σε αίτημά μου προς τον Δήμαρχο Σαλαμίνας (και με αριθμό πρωτοκόλλου 6290/03.04.2024) να μου αποστείλει εγγράφως (και ως Νομικός κιόλας) τις διατάξεις από τις οποίες προκύπτει η απαγόρευση πρόσβασης της Επιτροπής Ελέγχου του Κοινωνικού Παντοπωλείου στα δικαιολογητικά έγγραφα των ωφελούμενων λόγω προσωπικών δεδομένων. 

Βεβαίως ο Δήμαρχος ΟΥΔΕΠΟΤΕ υπέγραψε μια τέτοια απαγόρευση, προς το παρόν με την αιτιολογία (όπως μου ειπώθηκε) ότι «έχει αλλά θέματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθεί». 

Εν αναμονή λοιπόν του να βρει χρόνο ο Δήμαρχος να ασχοληθεί με το Κοινωνικό Παντοπωλείο ως ο ύπατος υπεύθυνος, υπέγραψα «με την επιφύλαξη της περαιτέρω διερεύνησης του θέματος σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο και τα αρμόδια θεσμικά όργανα». 

Περαιτέρω, επειδή πολλές ευθύνες της Επιτροπής Ελέγχου περιγράφονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου αλλά δεν τηρούνται με την αιτιολογία ότι ο Κανονισμός Λειτουργίας (2012) «είναι παλιός και πρέπει να τροποποιηθεί», αποφασίστηκε να περάσει σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου. 

Ελπίζω το δημοτικό συμβούλιο να λάβει το θάρρος να ψηφίσει ότι : 

α) Η Επιτροπή Ελέγχου του ΚΠ ΔΕΝ δικαιούται να έχει πρόσβαση στα δικαιολογητικά έγγραφα των οφελουμένων, 

β) Η Επιτροπή Ελέγχου ΔΕΝ είναι αρμόδια να αποφασίζει ποια προϊόντα θα κατανέμονται στους οφελουμένους, 

γ) Η Επιτροπή Ελέγχου ΔΕΝ είναι αρμόδια να ελέγχει τα  βιβλία καταγραφής δωρεών, προϊόντων, ειδών και δωροεπιταγών που μπαινοβγαίνουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο,

δ) Η Επιτροπή Ελέγχου έχει ρόλο γλάστρας (ρόλο που θα αποδεχθώ αδιαμαρτύρητα δεδομένου ότι – όπως μου λένε – έχω και ωραίο χαμόγελο -).  

Και για να σοβαρευτούμε επιτέλους σε αυτόν τον Δήμο, μετά την επίσημη κοινοποίηση της λίστας των ωφελουμένων, παρακαλώ όποιος έχει παράπονο επειδή δεν είδε το όνομά του στη λίστα να επικοινωνήσει είτε με τις αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου, είτε μαζί μου, με ιδιωτικό μήνυμα στο προφίλ Facebook Ευανθία Μιχάλαινα Λατανιώτη. 

Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί επιτέλους σε αυτόν τον Δήμο για τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ σε ότι αφορά τις διαδικασίες που αφορούν τους δημότες. 

Πολλώ δε μάλλον τους ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ συνανθρώπους μας. 

*Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα 

Ειδική Επιστήμων ΡΑΑΕΥ

Αντιπρόεδρος Α’ Συλλόγου Εργαζομένων ΡΑΑΕΥ

Adj.Prof. University of Sunshine Coast, Australia

Research Fellow, Παν/μίου Πειραιώς και Παν/μίου Σορβόννης

Α’ επιλαχ. Δημοτική σύμβουλος Σαλαμίνας

Μέλος Επιτροπής Κοινωνικού Παντοπωλείου

error: Content is protected !!