Συνταξιοδότηση: Γιατί εργαζόμενοι «φοβούνται» το 2025 Συνταξιοδότηση: Γιατί εργαζόμενοι «φοβούνται» το 2025
Το 2024 αποφάσισαν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης χιλιάδες ασφαλισμένοι.ADVERTISING Και αυτό διότι, είχαν «ενημερωθεί» ότι το 2025 το σκηνικό υπολογισμού των συντάξεων αλλάζει και κανείς δεν... Συνταξιοδότηση: Γιατί εργαζόμενοι «φοβούνται» το 2025

Το 2024 αποφάσισαν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης χιλιάδες ασφαλισμένοι.ADVERTISING

Και αυτό διότι, είχαν «ενημερωθεί» ότι το 2025 το σκηνικό υπολογισμού των συντάξεων αλλάζει και κανείς δεν ξέρει μέχρι αυτή τη στιγμή αν η αλλαγή θα είναι προς όφελός τους ή όχι.



Η διάταξη “πονοκέφαλος”

Η σχετική διάταξη προβλέπει ότι «η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η προσαύξηση των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2025 και εφεξής διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ».



Εδώ λοιπόν υπάρχει ένας γρίφος.

Με λίγα λόγια, ο δείκτης αυτός θα δείχνει πόση ήταν η αύξηση του μέσου μισθού για το σύνολο της οικονομίας κάθε χρόνο από το 2002 και μετά και κατά την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Μισθών και θα αναπροσαρμόζει τις συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που θα αποχωρούν από 1ης/1/2025 και μετά.

Ο νόμος προέβλεπε την εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης από το 2021, αλλά επειδή δεν μπορούσε να τον προσδιορίσει η ΕΛΣΤΑΤ πήρε αναβολή για να εφαρμοστεί από 1ης/1/2025.



Όλα λοιπόν έχουν να κάνουν με μια βάση υπολογισμού.

Το ερώτημα είναι πώς θα εφαρμοστεί αυτή η βάση και ήδη στο Υπ. Εργασίας έχει συσταθεί ειδική ομάδα που θα φέρει εις πέρας την αποστολή.

Οι πληροφορίες λένε ότι ενδέχεται οι όποιες αλλαγές να εφαρμοστούν τμηματικά ώστε οι διαφορές που θα προκύψουν να είναι απειροελάχιστες, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια.

aftodioikisi.gr

error: Content is protected !!