Προς “τίτλους τέλους” για το νυχτερινό τιμολόγιο στο ρεύμα και αντικατάσταση από το “μεσημβρινό” Προς “τίτλους τέλους” για το νυχτερινό τιμολόγιο στο ρεύμα και αντικατάσταση από το “μεσημβρινό”
Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την... Προς “τίτλους τέλους” για το νυχτερινό τιμολόγιο στο ρεύμα και αντικατάσταση από το “μεσημβρινό”

Η αλλαγή στις πηγές παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας -περισσότερο ρεύμα από τον ήλιο και λιγότερο από τα ορυκτά καύσιμα- ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση του “μεσημβρινού τιμολογίου”, στη θέση του επί δεκαετίες γνωστού “νυχτερινού”.



Τα νοικοκυριά γνώριζαν ότι μπορούν να απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις ηλεκτρικής ενέργειας αν χρησιμοποιούν τις ενεργοβόρες συσκευές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολύ σύντομα θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις συνήθειές τους, χρησιμοποιώντας τις ενεργοβόρες συσκευές (κουζίνες, θερμοσίφωνες, πλυντήρια και στεγνωτήρια) το μεσημέρι.

Πολύ απλά διότι τις συγκεκριμένες ώρες, το ρεύμα που παράγεται έχει σχεδόν μηδενικό κόστος για τις εταιρείες κάτι που επιτρέπει και την υιοθέτηση χαμηλότερων τιμών λιανικής για τα νοικοκυριά. Όσο για το νυχτερινό τιμολόγιο, όλα δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα θα εγκαταλειφθεί ή θα περιοριστεί. Ούτως ή άλλως, και τώρα, είναι λίγες οι εταιρείες (ουσιαστικά η ΔΕΗ) που εξακολουθούν να εφαρμόζουν χαμηλότερη χρέωση.



Όσο θα επεκτείνεται η εγκατάσταση των νέων ψηφιακών μετρητών από τον ΔΕΔΔΗΕ, τόσο θα ενισχύεται η δυνατότητα και της μηνιαίας εκκαθάρισης αλλά και της εφαρμογής “δυναμικών” τιμολογίων. Το πλαίσιο των χρωματιστών τιμολογίων έχει πρόβλεψη για τιμολόγια ρεύματος που διαφοροποιούν την τιμή της κιλοβατώρας ανάλογα με την ώρα της κατανάλωσης.



Δεν έχουν όμως ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη, ωστόσο, διότι δεν υπάρχει ακόμη η “πληροφορία” που προσφέρει ο ηλεκτρονικός μετρητής. Τουλάχιστον πάντως για τη μηνιαία εκκαθάριση (για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε δεσμευτεί ότι θα γίνεται ήδη από φέτος), ο ΔΕΔΔΗΕ αναζητεί τρόπους να εφαρμοστεί άμεσα σε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά, χρησιμοποιώντας ακόμη και ιδιωτικά συνεργεία που κάνουν την καταμέτρηση. Τα συνεργεία αυτά προσφέρουν και μια πρόσθετη υπηρεσία, καθώς παρακολουθούν το δίκτυο “πόρτα -πόρτα” καταγράφοντας περιπτώσεις εξόφθαλμων ρευματοκλοπών.



Ο ΔΕΔΔΗΕ εντείνει έτσι τις προσπάθειες του για να συλλέγει ανά μήνα τα στοιχεία της κατανάλωσης ενέργειας, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση μηνιαίων εκκαθαριστικών λογαριασμών. Θα είναι μια σημαντική αλλαγή για τα νοικοκυριά, καθώς θα πληρώνουν τακτικότερους και χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος αποφεύγοντας τις δυσάρεστες εκπλήξεις που προκύπτουν όταν η εκκαθάριση της κατανάλωσης ρεύματος γίνεται ανά τέσσερις ή και ανά οκτώ μήνες.



ergasiakanea.eu

error: Content is protected !!