Γιατί μπήκε στο στόχαστρο της ΕΕ Facebook και Instagram Γιατί μπήκε στο στόχαστρο της ΕΕ Facebook και Instagram
Ερευνα σε βάθος, προκειμένου να αξιολογήσει κατά πόσο η Meta, πάροχος του facebook και του Instagram, παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που συνδέονται με... Γιατί μπήκε στο στόχαστρο της ΕΕ Facebook και Instagram

Ερευνα σε βάθος, προκειμένου να αξιολογήσει κατά πόσο η Meta, πάροχος του facebook και του Instagram, παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που συνδέονται με την προστασία των ανηλίκων ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



Η Κομισιόν εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι τα συστήματα τόσο του facebook όσο και του Instagram, συμπεριλαμβανομένων των αλγορίθμων τους, μπορούν να τονώσουν τον εθισμό στη συμπεριφορά των παιδιών. Επιπλέον, η Επιτροπή ανησυχεί επίσης για τις μεθόδους διασφάλισης της ηλικίας και επαλήθευσης που εφαρμόζει η Meta.



Η χθεσινή κίνηση της διαδικασίας βασίζεται σε προκαταρκτική ανάλυση της έκθεσης αξιολόγησης κινδύνου που απέστειλε η Meta, τον Σεπτέμβριο του 2023, στα επίσημα αιτήματα της Επιτροπής για παροχή πληροφοριών σχετικά με την προστασία των ανηλίκων και τη μεθοδολογία εκτίμησης κινδύνου.

Η διαδικασία αφορά τους ακόλουθους τομείς:



– Συμμόρφωση της Meta με τις υποχρεώσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων για την άσκηση του θεμελιώδους δικαιώματος στη σωματική και ψυχική ευεξία των παιδιών, καθώς και για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους.

– Συμμόρφωση της Meta με τις απαιτήσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά στα μέτρα μετριασμού για την πρόληψη της πρόσβασης ανηλίκων σε ακατάλληλο περιεχόμενο, ιδίως εργαλεία επαλήθευσης της ηλικίας που χρησιμοποιεί η Meta, τα οποία ενδέχεται να μην είναι εύλογα, αναλογικά και αποτελεσματικά.



– Συμμόρφωση της Meta με τις υποχρεώσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες να θεσπίσει κατάλληλα και αναλογικά μέτρα για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου ιδιωτικότητας, ασφάλειας και προστασίας για τους ανηλίκους, ιδίως όσον αφορά στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις απορρήτου για ανηλίκους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού και της λειτουργίας των συστημάτων συστάσεών τους.

Η κίνηση επίσημης διαδικασίας εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να λάβει περαιτέρω μέτρα επιβολής, όπως η λήψη προσωρινών μέτρων και αποφάσεων μη συμμόρφωσης. Η Επιτροπή έχει επίσης την εξουσία να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Meta για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανέκυψαν στο πλαίσιο της διαδικασίας.



eleftherostypos.gr

error: Content is protected !!