ΕΟΠΥΥ: Ποιοι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν το χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις ΕΟΠΥΥ: Ποιοι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν το χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις
Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τις εξαιρέσεις των ασφαλισμένων που αποκλείονται από την υποχρέωση να πληρώσουν 1 και 3 ευρώ για να υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις. Εξαιρούνται... ΕΟΠΥΥ: Ποιοι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν το χαράτσι στις διαγνωστικές εξετάσεις

Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε τις εξαιρέσεις των ασφαλισμένων που αποκλείονται από την υποχρέωση να πληρώσουν 1 και 3 ευρώ για να υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις.

Εξαιρούνται από τη συμμετοχή με 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις όσοι ασθενείς πάσχουν από σοβαρά χρόνια και σπάνια νοσήματα, αλλά και όσοι υπάγονται στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων «Δοξιάδη», όπως προβλέπει εγκύλιος του ΕΟΠΥΥ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (22.5.24).Η εν λόγω εγκύκλιος αποτελεί συνέχεια του νόμου που τέθηκε σε ισχύει από την φετινή Πρωταπριλιά βάσει του οποίου όσοι ασφαλισμένοι υποβάλλονται σε εργαστηριακές (αιματολογικές, βιοχημικές και απεικονιστικές) εξετάσεις οφείλουν να πληρώνουν 1 και 3 ευρώ αντίστοιχα.

ΕΟΠΥΥ: Ποιοι ασφαλισμένοι δεν θα πληρώνουν 1 και 3 ευρώ στις διαγνωστικές εξετάσεις

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ ανακοινωνεται μια σειρά κατηγοριών ασφαλισμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του χαρατσιού των 1 και 3 ευρώ προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις. Ειδικότερα, οι κατηγορίες ασφαλισμένων είναι οι κάτωθι:   • Για τις προληπτικές εξετάσεις που υπάγονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου, καθότι εντάσσονται σε καθεστώς ειδικής χρηματοδότησης από το Υπουργείο Υγείας και δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
  • Δεν προβλέπεται καταβολή του ποσού του ανωτέρω Νόμου από τους δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις που εκτελούνται στα Δημόσια, Πανεπιστημιακά και Στρατιωτικά νοσοκομεία, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας , στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, στην «Παναγιά Φανερωμένη – Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα», στο Νοσοκομείο Αίγινας «Ο Άγιος Διονύσιος», στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και γενικά σε παρόχους οι οποίοι για εξετάσεις σε εξωτερικούς ασθενείς – δικαιούχους περίθαλψης ΕΟΠΥΥ δεν υπόκεινται σε μηχανισμό αυτόματης επιστροφής.
  • Επίσης, οι ασφαλισμένοι Ευρωπαϊκών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου και ως εκ τούτου δεν γίνεται και σε αυτούς παρακράτηση ποσού (1 – 3 ευρώ).
  • Εξαιρούνται, επίσης, της καταβολής του ποσού οι πάσχοντες από:


Μεσογειακή αναιμία.

Δρεπανοκυτταρική νόσο.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση.

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67%dnews.gr

error: Content is protected !!