250.000 οφειλέτες μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις 250.000 οφειλέτες μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις
Οφειλές ύψους μόλις 5,5 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει οι οφειλέτες με χρέη προς την εφορία, τη στιγμή που το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο υπερβαίνει τα... 250.000 οφειλέτες μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις

Οφειλές ύψους μόλις 5,5 δισ. ευρώ έχουν ρυθμίσει οι οφειλέτες με χρέη προς την εφορία, τη στιγμή που το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο υπερβαίνει τα 107 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, 608.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν 850.625 ενεργές ρυθμίσεις, με το συνολικό οφειλόμενο ποσό να ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτοί που συνήθως ρυθμίζουν τις οφειλές τους είναι οι φορολογούμενοι με μικρά χρέη έως 10.000 ευρώ, οι οποίοι ουσιαστικά επιλέγουν 12 ή 24 δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.Μεταξύ των οφειλετών βρίσκονται και περίπου 250.000 φορολογούμενοι οι οποίοι μπαινοβγαίνουν σε ρυθμίσεις, καθώς είτε δεν μπορούν να τις τηρήσουν είτε στόχο έχουν να λάβουν φορολογική ενημερότητα από το Δημόσιο είτε σε ετήσια βάση ρυθμίζουν τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο ακινήτων.

Συγκεκριμένα, το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών (23,8%) εντοπίζεται στο εύρος 500 με 10.000 ευρώ, ενώ εντός αυτού του εύρους το ποσοστό των ρυθμισμένων οφειλών αγγίζει το 26,2% για ποσά από 3.000 έως 5.000 ευρώ.Τα νομικά πρόσωπα ρυθμίζουν οφειλές που ανήκουν στο εύρος από 10.000 έως 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφονται χαμηλά ποσοστά ρύθμισης οφειλών τόσο σε χαμηλά ποσά οφειλής (ιδιαίτερα κάτω των 500 ευρώ) όσο και σε υψηλά ποσά (άνω των 20.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και άνω των 150.000 ευρώ για νομικά).Ωστόσο, φέτος με τις μαζικές διασταυρώσεις αλλά και το νέο ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης των οφειλετών και των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν και ενδεχομένως να είναι καλά κρυμμένα, η ΑΑΔΕ υπολογίζει να εισπράξει περισσότερα έσοδα. Πέρυσι με ρυθμίσεις και κατασχέσεις οδηγήθηκαν στο ταμείο εισπράξεις 2,8 δισ. ευρώ.

Ηδη έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία ενημέρωσης των φορολογουμένων που έχουν ρυθμισμένες οφειλές προκειμένου να μη χάσουν κάποια δόση. Για παράδειγμα, από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα απεστάλησαν 340.583 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια σε φορολογουμένους που κινδύνευαν να χάσουν τη ρύθμισή τους. Μόνο τον Μάιο απεστάλησαν σε 121.300 φορολογουμένους, οι οποίοι δεν είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα μια μηνιαία δόση της ρύθμισής τους και βρίσκονται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης (31.5).Με τη νέα διαδικασία, το σύστημα ενημερώνεται αυτόματα εφόσον ο οφειλέτης δεν πληρώσει μια δόση της ρύθμισης και στη συνέχεια στέλνει μήνυμα στον φορολογούμενο με το οποίο καλείται να πληρώσει την «ξεχασμένη» δόση, ενώ ταυτόχρονα τον ενημερώνει για τις συνέπειες που έχει εφόσον χάσει τη ρύθμιση.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής:

  • Οταν ο οφειλέτης δεν έχει πληρώσει εμπρόθεσμα μια μηνιαία δόση της ρύθμισής του και βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας και της επόμενης δόσης, λαμβάνει σχετική ειδοποίηση.
  • Οταν βρίσκεται πολύ κοντά στη λήξη της προθεσμίας υποβολής μιας δήλωσης, όπως για παράδειγμα φορολογίας εισοδήματος ή δήλωσης ΦΠΑ και δεν την έχει ακόμη υποβάλει, δεδομένου ότι και σε περίπτωση μη υποβολής δηλώσεων μια ρύθμιση μπορεί να χαθεί, λαμβάνει ειδοποίηση.


Με το μήνυμα που λαμβάνει ο οφειλέτης θα ενημερώνεται για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει όταν χάσει τη ρύθμιση, οι οποίες είναι οι εξής:

  1. Θα καταστεί απαιτητό από την αρμόδια ΔΟΥ ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της οφειλής του, προσαυξημένο με όλους τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
  2. Ο οφειλέτης θα είναι «ανοιχτός» στην επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.
  3. Θα απολέσει και άλλα ευεργετήματα της ρύθμισής του, όπως η δυνατότητα λήψης φορολογικής ενημερότητας περιορισμένης διάρκειας ισχύος και η αναστολή των διαδικασιών άσκησης ποινικής δίωξης για μη καταβολή οφειλών στη φορολογική διοίκηση.

Μετά τις αλλαγές που προχώρησε το οικονομικό επιτελείο, πλέον η απώλεια της ρύθμισης είναι δυσκολότερη σε σχέση με τη μέχρι πρότινος διαδικασία. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες βρίσκονταν εκτός ρύθμισης εφόσον δεν υπέβαλαν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ. Επίσης η καθυστέρηση υποβολής τους ακόμη και για μία ημέρα οδηγούσε στην απώλεια των ρυθμίσεων για άλλες οφειλές. Το ίδιο ίσχυε και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δημιουργούσαν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Με το νέο πλαίσιο οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις οφειλών τους εφόσον:

  • Εχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους.
  • Εχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις νέες οφειλές τους σε χρονικό διάστημα 3 μηνών από την πάροδο της προθεσμίας καταβολής τους.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!