Ελεγκτικός κλοιός σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για PΟS – ταμειακές –  Για ποιους τελειώνει ο χρόνος για διασύνδεση των συστημάτων Ελεγκτικός κλοιός σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για PΟS – ταμειακές –  Για ποιους τελειώνει ο χρόνος για διασύνδεση των συστημάτων
Εντατικούς ελέγχους σε όλη την αγορά διενεργούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό επαγγελματιών που δεν διαθέτουν POS και επιχειρήσεων που δεν έχουν διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή... Ελεγκτικός κλοιός σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες για PΟS – ταμειακές –  Για ποιους τελειώνει ο χρόνος για διασύνδεση των συστημάτων

Εντατικούς ελέγχους σε όλη την αγορά διενεργούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό επαγγελματιών που δεν διαθέτουν POS και επιχειρήσεων που δεν έχουν διασυνδέσει την ταμειακή μηχανή τους με τα τερματικά αποδοχής πληρωμών με κάρτα. Στο «μάτι» των φορο-ελεγκτών βρίσκονται τώρα οι εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στα νησιά και είναι υποχρεωμένες από την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας τους να έχουν συνδέσει την ταμειακή τους με τα POS.Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ πάνω από 250.000 διασυνδέσεις ολοκληρώθηκαν από τις επιχειρήσεις και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές ορισμένων υποκατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες, για διάφορους πρακτικούς ή τεχνικούς λόγους, δεν ολοκλήρωσαν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι επιχειρήσεις που είχαν λάβει πίστωση χρόνου θα πρέπει να «τρέξουν» για την ολοκλήρωση των διαδικασιών με τις προθεσμίες να λήγουν σταδιακά από τον τρέχοντα μήνα προκειμένου για να αποφύγουν βαριές καμπάνες.

Οι προθεσμίες

Στη λίστα των υπόχρεων περιλαμβάνονται επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή POS, με λογισμικό ERP, εποχικές καθώς και επιχειρήσεις στο Τειρεσία.Ειδικότερα με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ:

– 7.500 επιχειρήσεις με παλαιά συστήματα ταμειακών ή/και POS θα πρέπει έως τις 10 Ιουνίου να αντικαταστήσουν την ταμειακή τους μηχανή ή/και το POS και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση. Σημειώνεται ότι λόγω ασυμβατότητας των συστημάτων οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν κατέστη δυνατόν να διασυνδεθούν και για αυτό τους δόθηκε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο.

Επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό εντός του Ιουνίου θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα. Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία η προθεσμία έληξε χθες Παρασκευή.– Περίπου 30.000 εποχικές επιχειρήσεις οι οποίες τη πρώτη ημέρα λειτουργίας τους θα πρέπει να έχουν έτοιμη τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

– 3.000 επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να προμηθευτούν τερματικά POS λόγω χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης αφού είναι ενταγμένες στον Τειρεσία και για τις οποίες δόθηκε λύση με νομοθετική ρύθμιση. Σύμφωνα με αυτή μέχρι το τέλος του 2025 οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν μπορούν να απορρίψουν πρόταση επιχείρησης για κατάρτιση σύμβασης για υπηρεσίες αποδοχής καρτών πληρωμών, παροχής τερματικών ΡOS κ.λπ. επικαλούμενοι χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση ή ικανότητα της προτείνουσας οντότητας κ.λπ., όταν η πρόταση περιλαμβάνει επαρκείς τρόπους εξασφάλισης απαιτήσεων των παρόχων. Σε περίπτωση παράβασης, επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμα 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ.

Πρόστιμα

Με βάση το νόμο στις υπόχρεες επιχειρήσεις που δεν έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές μηχανές με τα POS επιβάλλονται πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε 20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται. Τα πρόστιμα μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών).IRIS

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος Ιουνίου όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν ενεργοποιήσει το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοτελές πρόστιμο 1.500 ευρώ ενώ στους υπόχρεους που δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται έξτρα διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν συνδεθεί στο IRIS 276.987 επαγγελματίες ,με το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα ενώ σχεδιάζει την σταδιακή επέκταση του IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις μέχρι τον Μάρτιο του 2025.insider.gr

error: Content is protected !!