Πολιτική «ου μπλέξεις» για τεκμήρια και τεκμαρτά εισοδήματα Πολιτική «ου μπλέξεις» για τεκμήρια και τεκμαρτά εισοδήματα
Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αυτοαπασχολούμενοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την κατάργηση του Ελάχιστου Τεκμαρτού Εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων για λόγους αντισυνταγματικότητας. Tα πρώτα... Πολιτική «ου μπλέξεις» για τεκμήρια και τεκμαρτά εισοδήματα

Ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αυτοαπασχολούμενοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την κατάργηση του Ελάχιστου Τεκμαρτού Εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων για λόγους αντισυνταγματικότητας. Tα πρώτα εκκαθαριστικά με τον «ελάχιστο φόρο» έχουν ήδη εκδοθεί, κάτι που σημαίνει ότι οι επαγγελματίες ήδη βλέπουν στην πράξη το τι σημαίνει η εφαρμογή του «ελάχιστου εισοδήματος». Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του υπεραμύνεται της νομιμότητας της διάταξης και θυμίζει ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα σε όποιον θεωρεί ότι αδικείται από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, να το αμφισβητεί υποβάλλοντας αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.



Προς το πάντως, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επαγγελματίες προτιμούν την τακτική «ου μπλέξεις». Μέχρι στιγμής -και με δεδομένο ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων κυλάει πολύ αργά-  οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποβάλει δήλωση δεν ξεπερνούν τους 22.000. Από αυτούς όμως, μόλις… 11 έχουν αποφασίσει ότι θα υποστούν τον φορολογικό έλεγχο για να απαλλαγούν από τον ελάχιστο φόρο.



Είναι η δεύτερη φορά που επιβεβαιώνεται ότι οι φορολογούμενοι προτιμούν να πληρώσουν τον ελάχιστο φόρο που επιβάλλεται από το να μπουν στη διαδικασία αμφισβήτησης των στοιχείων της εφορίας. Η πρώτη, έχει να κάνει με τα τεκμήρια διαβίωσης. Μάλιστα εκεί το δείγμα βάσει του οποίου εξάγονται τα συμπεράσματα είναι τεράστιο. Επί σειρά ετών, αυτοί που μπαίνουν στη διαδικασία να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα μετριούνται σε δεκάδες ή εκατοντάδες όταν αυτοί που καταλήγουν να φορολογούνται με τα τεκμήρια διαβίωσης είναι εκατοντάδες χιλιάδες.





Στην περίπτωση του ελάχιστου εισοδήματος των επαγγελματιών, ο λόγος που αποθαρρύνει (τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα) τους ενδιαφερόμενους από το να κάνουν την αίτηση στην πλατφόρμα, είναι η απειλή του φορολογικού ελέγχου που μπορεί να πάει και σε βάθος 5ετίας. 

moneyreview.gr



error: Content is protected !!