Η πρώτη ελληνική πολυκατοικία που έσπασε το «άβατο» των Εξοικονομώ Η πρώτη ελληνική πολυκατοικία που έσπασε το «άβατο» των Εξοικονομώ
Την τελευταία δεκαετία έχουν διενεργηθεί αρκετά προγράμματα κρατικής επιχορήγησης, ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή η αποτελεσματική ένταξη των πολυκατοικιών σε αυτά τα προγράμματα... Η πρώτη ελληνική πολυκατοικία που έσπασε το «άβατο» των Εξοικονομώ

Την τελευταία δεκαετία έχουν διενεργηθεί αρκετά προγράμματα κρατικής επιχορήγησης, ωστόσο δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατή η αποτελεσματική ένταξη των πολυκατοικιών σε αυτά τα προγράμματα τύπου Εξοικονομώ. Στο Ταύρο παρουσιάζεται η πρώτη ανακαινισμένη πολυκατοικία στην Ελλάδα με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος,  που χάρη στην ανακαίνισή της, θα παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο θα καταναλώνει.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου τα κύρια ζητήματα, που αποτελούν εμπόδιο για την αξιοποίηση προγραμμάτων τύπου Εξοικονομώ μεταξύ άλλων, είναι:  • η αδυναμία των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα ολιστικό σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης,
  • οι περιορισμοί από την πολεοδομική νομοθεσία,
  • η έλλειψη ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων και άλλων οικονομικών κινήτρων.


Σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:

  • η έλλειψη κατάρτισης των μηχανικών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση στα κτίρια,
  • το χάσμα μεταξύ της προσομοίωσης και της πραγματικής συμπεριφοράς των κτιρίων και
  • η συνολική έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών/χρηστών για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.


Πώς επιτυγχάνονται οι μηδενικοί λογαριασμοί ρεύματος;

Η πολυκατοικία, μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, θα μετατραπεί σε Παθητικό Κτίριο, ενώ χάρη στα φωτοβολταϊκά της στη στέγη θα καλύπτει το 200% των αναγκών της σε ρεύμα και θα δίνει το πλεόνασμα στη διπλανή πολυκατοικία.

Στόχος του ‘The Tavros Project’ είναι να αποτελέσει το πρότυπο για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση πολλών ακόμη πολυκατοικίων, βάσει του προτύπου του παθητικού κτιρίου, και να συνδράμει στην αντιμετώπιση του υπέρογκου ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.Το ‘Tavros Project’ υλοποιείται από την ομάδα Passivistas και το Ελληνικό Ίνστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, σε συνεργασία με το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου.

Όλη η ανακαίνιση πραγματοποιείται απολύτως δωρεάν για τους ενοίκους, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος RINNO και με την πολύτιμη υποστήριξη κορυφαίων εταιριών του κατασκευαστικού κλάδου.

Παρουσίαση του έργου στον Ταύρο

Με μια ανοιχτή δωρεάν εκδήλωση συστήνεται στο κοινό η πρώτη ελληνική πολυκατοικία, που χάρη στην ανακαίνισή της, θα παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο θα καταναλώνει.Στην τελική ευθεία και λίγες εβδομάδες πριν την ολοκλήρωσή της, βρίσκεται η πρότυπη αθηναϊκή πολυκατοικία, που ανακαινίζεται και θα επιτύχει το στόχο του 2030, για μηδενική ενεργειακή κατανάλωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι λογαριασμοί ρεύματος για ψύξη και θέρμανση θα είναι μηδενικοί για όλους τους ενοίκους της.

Το έργο  ‘The Tavros Project: Οδηγός ενεργειακών ανακαινίσεων μεγάλης κλίμακας στο Λεκανοπέδιο’  παρουσιάζεται στις 12 Ιουνίου (11:30) στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το οποίο θα επισκεφθεί το κτίριο για να δει από κοντά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και να ενημερωθεί για το πώς παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο καταναλώνει.Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την ομάδα υλοποίησης του έργου, Passivistas, και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου μαζί με το Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, το Δήμο Αθηναίων και την Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία.

error: Content is protected !!