«Αντιπυρική προστασία στην περιοχή Πανόραμα Β’ Σεληνίων Σαλαμίνας» «Αντιπυρική προστασία στην περιοχή Πανόραμα Β’ Σεληνίων Σαλαμίνας»
ΕΡΩΤΗΣΗ Αθήνα, 19/04/2024 Της:         ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ, Βουλευτού Β’ Πειραιώς ΠΡΟΣ:Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΤον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής ΠροστασίαςΤον... «Αντιπυρική προστασία στην περιοχή Πανόραμα Β’ Σεληνίων Σαλαμίνας»

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 19/04/2024

Της:         ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ – ΧΑΪΔΩΣ, Βουλευτού Β’ Πειραιώς

ΠΡΟΣ:Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Αντιπυρική προστασία στην περιοχή Πανόραμα Β’ Σεληνίων Σαλαμίνας»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με επιστολές του Συλλόγου Περιβαλλοντικής – Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Σεληνίων, οι όποιες εκφράζουν την μεγάλη τους ανησυχία, πιστεύοντας ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι από πλευράς πυρκαγιών όπως κάθε χρόνο, τονίζουν ότι επιβάλλεται η πρόληψη. Η αγωνία τους επαυξάνεται αναφορικά και με την ασφάλεια των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς. Βασική αναφορά γίνεται στον δρόμο της περιοχής Πανόραμα Σεληνίων που οδηγεί στο λατομείο. Επισημαίνεται ότι χρήζει άμεσης διαπλάτυνσης, προκειμένου τα πυροσβεστικά οχήματα να έχουν την δυνατότητα μετάβασης στο σημείο σε περίπτωση ανάγκης αλλά και να υπάρχει ταυτόχρονα η δυνατότητα αναστροφής τους. Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή είναι δασική και έχει πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά του 1998 στην οποία θρηνήσαμε και θύματα. Επίσης, στα αποτελέσματα από την αυτοψία σχετικά με τον κίνδυνο πυρκαγιών στην περιοχή, διαπιστώθηκε η ύπαρξη συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση καταστροφικών φαινομένων και δύνανται να δυσχεράνουν σημαντικά το επιχειρησιακό έργο των πυροσβεστών, σε περίπτωση που ανακύψει ανάγκη για διάσωση πολιτών στην εν λόγω περιοχή.

Ειδικότερα, στην περιοχή του Πανοράματος Β’ που είναι δενδροκαλυμένη με πεύκα και ελαιόδεντρα τα οποία είναι σχεδόν μέσα στις αυλές των σπιτιών, λόγω και της ιδιαίτερης μορφολογίας του εδάφους που προσιδιάζει με φαράγγι, σε περίπτωση πυρκαγιάς στις περιοχές Κακή Βίγλα και Λευτέρι που βρίσκονται νοτιοδυτικά του Πανοράματος Β’, μπορεί να υπάρξει ραγδαία εξάπλωση της πυρκαγιάς, γιατί η περιοχή είναι κλειστός χώρος που μοιάζει σαν καμινάδα. Επίσης, χρήζουν καθαριότητας και τα πρανή της περιοχής που φέρουν βλάστηση πλησίον των δρόμων. Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι δυσχερής στην εν λόγω περιοχή, γιατί έχει μορφή «ανάστροφου κεφαλαίου γάμα» και η είσοδος σε αυτήν είναι δυνατή μόνο από μια οδό, η οποία είναι και η μόνη οδός διαφυγής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ πυροσβεστικοί κρουνοί προς χρήση δεν υπάρχουν για ανεφοδιασμό. Όλα τα παραπάνω, δυσχεραίνουν τόσο το έργο των πυροσβεστών, όσο και την αποτελεσματική εκκένωση των πολιτών σε περίπτωση ανάγκης. Για την έγκαιρη ανίχνευση των πρώτων εστιών πυρκαγιάς, την άμεση αναφορά και την γρήγορη επέμβαση και κατάσβεσή, άμεση σχέση έχουν οι πυροφύλακες. Το υφιστάμενο πυροφυλάκιο στην περιοχή Πυλός (Σελήνια-Κακή Βίγλα) δεν είναι ορατό και οι κάτοικοι ζητούν την τοποθέτηση πυροφυλακίου νοτίως των Σεληνίων, επί της κορυφογραμμής (Άνω Τούρλα-Κεραίες) για την ταχεία ανίχνευση (εξαιρετική ορατότητα) και αναγγελία των δασικών πυρκαγιών. Τέλος, επειδή οι επισκέπτες του νησιού κατά την καλοκαιρινή περίοδο μαζί με τους μόνιμους κατοίκους ανέρχονται σε 300.000 θα πρέπει να διοργανωθεί εκστρατεία διαφώτισης μέσω διαλέξεων και ενημερωτικού υλικού για τους κατοίκους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. 1.   Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε για την ανάγκη διάνοιξης των δασικών δρόμων, που κατά την θεμελιωμένη άποψη των κατοίκων της περιοχής των Σεληνίων, δεν είναι δυνατή η διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς;
  2. 2.   Πώς σκοπεύετε να παρέμβετε, ώστε να προστατευτούν τόσο τα δάση όσο και οι κάτοικοι των Σεληνίων, δεδομένου ότι ότι στην περιοχή Πανόραμα Β’ απαιτείται διάνοιξη δρόμου διαφυγής των κατοίκων αφού στο παρελθόν από πυρκαγιά και εγκλωβισμό, θρηνήσαμε θύματα;
  3. 3.   Θα μεριμνήσετε για την προσθήκη πυροφυλακίου (σκοπιά) στην νότια περιοχή των Σεληνίων, επί της κορυφής που είναι εγκατεστημένες οι κεραίες, για πλήρη έλεγχο και ορατότητα του λεκανοπεδίου των Σεληνίων και αμεσότητα ανίχνευσης σε περίπτωση εκδήλωσης εστιών πυρκαγιάς, αφού το υφιστάμενο πυροφυλάκιο στον Πυλό, στερείται ορατότητας;
  4. 4.   Θα προωθήσετε το θέμα της σωστής επιτήρησης με drone;
  5. 5.      Θα ενταθούν οι έλεγχοι επάρκειας ύδατος των εγκατεστημένων υδατοδεξαμενών και υδροστομίων της περιοχής των Σεληνίων και θα προωθηθεί η προσθήκη τέτοιων στα σημεία που δεν υπάρχουν;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ


ΠΡΟΣ: ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην από 19-04-2024       με   αριθμό   4437    Ερώτηση    της    Βουλευτή κας Σ. – Χ. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των πολιτών, ιδιαίτερα δε η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν περιπτώσεων διακινδύνευσης ή/και υποβάθμισής τους, αποτελούν σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το Αρχηγείο και οι περιφερειακές του Υπηρεσίες συμμετέχουν, κατά λόγο αρμοδιότητας, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης έκαστης κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκύπτει από θεομηνίες, ατυχήματα ή άλλες καταστροφές, πάντα σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, γίνεται μνεία ότι από το Αρχηγείο δίνονται, σε ετήσια βάση, με σχετική διαταγή του προς τις υφιστάμενες Υπηρεσίες του, κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες για την εκδήλωση -σε συντρέχουσα περίπτωση- όλων των προβλεπόμενων ενεργειών αρμοδιότητάς τους, καθώς και τη διασφάλιση της συνεργασίας και της συντονισμένης δράσης με τους εμπλεκόμενους Φορείς, σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης, ενώ παράλληλα, ομοίως, διαβιβάζονται οι Εγκύκλιοι που εκδίδονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναφορικά με τον σχεδιασμό και τις δράσεις αντιμετώπισης των κινδύνων από την εκδήλωση των δασικών πυρκαγιών.

Κατ’ εφαρμογή των προαναφερόμενων, οι περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες, σε κάθε αντιπυρική περίοδο, συνδράμουν το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.) στην πρόληψη των πυρκαγιών και τελούν σε ετοιμότητα για την υποστήριξη των δράσεων αυτού, μέσω της ακόλουθης δραστηριοποίησης:

  • Συγκρότηση πεζών – εποχούμενων περιπολιών, με σκοπό την ουσιαστική επιτήρηση περιοχών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιών (δασών, αλσών κ.α.), την άμεση αναγγελία πυρκαγιάς, την εξακρίβωση των στοιχείων

ύποπτων ατόμων, τη σύλληψη δραστών και τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας περί αποφυγής έναρξης και εξάπλωσης πυρκαγιών, καθώς και τη συλλογή στοιχείων, προς επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

  • Μέριμνα για την πιστή εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και συναφείς ευπαθείς περιοχές, σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, σύμφωνα με Απόφαση του αρμόδιου προς τούτο Οργάνου (Αντιπεριφερειάρχης).
  • Διαβίβαση στην κατά τόπον αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία κάθε υφιστάμενης πληροφορίας που αφορά στην εξιχνίαση εγκλημάτων σχετικών με τον εμπρησμό δασών.
  • Συνεργασία με τις κατά τόπον αρμόδιες Υπηρεσίες του Π.Σ., καθώς και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων.

Εκ των ανωτέρω, συνάγεται ότι οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες -μεταξύ αυτών και υφιστάμενες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, όσον αφορά στη διαλαμβανόμενη στην εν θέματι Ερώτηση περιοχή- συνδράμουν το Π.Σ. στην καταβαλλόμενη προσπάθεια πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών κατά τη θερινή περίοδο και ειδικότερα, στον τομέα της επίγειας επιτήρησης των δασών. Προς τούτο, αξιοποιούν στο έπακρο το διαθέσιμο προσωπικό και τα υφιστάμενα μέσα, συγκροτώντας είτε αμιγείς, είτε μεικτές εποχούμενες περιπολίες, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και ανάλογα με τον ημερήσιο δείκτη επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και αναγγελία τυχόν εκδηλωθεισών πυρκαγιών, καθώς και τον έλεγχο ύποπτων ατόμων και οχημάτων στις δασικές περιοχές. Επιπλέον, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, λαμβάνουν τα απαραίτητα -κατά περίπτωση- μέτρα τροχαίας, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων του Π.Σ. και λοιπών οχημάτων επέμβασης και διάσωσης συναρμόδιων Φορέων και Υπηρεσιών, τόσο για τη διευκόλυνση του έργου τους, όσο και για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

Πέραν αυτών, σημειώνεται ότι το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Ελληνικής Αστυνομίας τελεί σε διαρκή επικοινωνία με το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) του Π.Σ., καθώς και με τις περιφερειακές αστυνομικές Υπηρεσίες, με στόχο την άμεση και έγκυρη ενημέρωση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Τονίζεται, επίσης, ότι στην από αέρος επιτήρηση και κατόπτευση των δασικών περιοχών συμβάλλει και η Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας -που υπάγεται απευθείας στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας [άρθρο 25 (παρ. 14) του ν. 2800/2000 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 41), ως ισχύει]-, η οποία, σε έκαστη αντιπυρική περίοδο, αναφέρει τη διαθεσιμότητα των Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.μηΕ.Α.) της Υπηρεσίας μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (παρ. 15 του προρρηθέντος άρθρου) στο Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. του Π.Σ., σε καθημερινή βάση, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η παροχή κάθε νόμιμα αιτούμενης συνδρομής σε αυτό, μέσω της διάθεσης των Σ.μηΕ.Α. της Ελληνικής Αστυνομίας, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η δραστηριοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, σε επίπεδο πρόληψης ή/και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, σε όλη την επικράτεια, συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, προκειμένου να υφίσταται διαρκής επιχειρησιακή ετοιμότητα.

O ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

error: Content is protected !!