Άγνωστες οι ψηφιακές τεχνολογίες για 6 στις 10 μικρομεσαίες Άγνωστες οι ψηφιακές τεχνολογίες για 6 στις 10 μικρομεσαίες
Ενώ ο ψηφιακός µετασχηµατισµός και η υιοθέτηση βασικών ψηφιακών τεχνολογιών αποτελούν «κλειδί» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των οικονοµιών, οι ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις,... Άγνωστες οι ψηφιακές τεχνολογίες για 6 στις 10 μικρομεσαίες

Ενώ ο ψηφιακός µετασχηµατισµός και η υιοθέτηση βασικών ψηφιακών τεχνολογιών αποτελούν «κλειδί» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όλων των οικονοµιών, οι ελληνικές µικροµεσαίες επιχειρήσεις, η λεγόµενη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονοµίας, εξακολουθούν να σκοράρουν αρκετά χαµηλά σε αυτόν τον τοµέα.



Για ένα µεγάλο ποσοστό οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν ενδεχοµένως ακόµη και άγνωστες λέξεις. Σύµφωνα µε νέα στοιχεία της Eurostat που αποτυπώνουν τον δείκτη ψηφιακής έντασης των επιχειρήσεων για το 2023 (Digital Intensity Index – DII 2023), σχεδόν 6 στις 10 µικρές ελληνικές επιχειρήσεις (56,2%) που απασχολούν από 10 εργαζοµένους ή και περισσότερους αξιολογούνται πολύ χαµηλά στον σχετικό δείκτη, ξεπερνώντας σε επιδόσεις µόνον τη Βουλγαρία (70,6%) και τη Ρουµανία (72,1%). Πρακτικά, µεταξύ των 27 κρατών-µελών, η Ελλάδα καταλαµβάνει την τρίτη θέση από το τέλος, ενώ µεγάλη είναι και η απόστασή της από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό µέσον όρο, όπου για το 41,3% των επιχειρήσεων ο αντίστοιχος δείκτης κινείται σε πολύ χαµηλά επίπεδα.



Από αυτές τις ελληνικές επιχειρήσεις µόλις ένα µικρό ποσοστό της τάξης του 2,8% σκοράρει πολύ ψηλά, µε την Ιταλία (3,2%), τη Σλοβακία (3,2%) και την Ουγγαρία (3,9%) να την ακολουθούν.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν µε τον πλέον εµφατικό τρόπο πως οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις (από 10 εργαζοµένους και άνω), που αποτελούν και την πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, δεν επενδύουν σε ψηφιακές τεχνολογίες, τουλάχιστον στον βαθµό που κάνουν επιχειρήσεις ανεπτυγµένων ευρωπαϊκών κρατών. Αντίθετα, αυτές συνήθως δραστηριοποιούνται σε κλάδους χαµηλής προστιθέµενης αξίας. Ετσι, αρκετές από αυτές παράγουν προϊόντα που δεν είναι ανταγωνιστικά και παραµένουν καθηλωµένες σε υποτονικούς ή και µηδενικούς ρυθµούς ανάπτυξης, προσφέροντας στους εργαζοµένους τους χαµηλές αµοιβές. Στο µεταξύ, αυτή η αργή υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών δεν αποτελεί ενθαρρυντικό δείγµα για την εξέλιξη της ελληνικής οικονοµίας και για τις προσπάθειες αλλαγής του παραγωγικού µοντέλου της χώρας. Εκτός από αυτές που βρίσκονται πολύ χαµηλά στην κατάταξη, ένα ποσοστό της τάξης του 27,9% καταγράφει σχετικά χαµηλή επίδοση, ενώ 13,1% αξιολογείται ψηλά στον σχετικό δείκτη. Αντίθετα, πολύ υψηλά στον συγκεκριµένο δείκτη είναι επιχειρήσεις στη Φινλανδία (13%), στη Μάλτα (11,4%) και στην Ολλανδία (11%).



Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 η ψηφιακή ένταση για το 58% των µικροµεσαίων επιχειρήσεων έφτασε τα βασικά επίπεδα, µε το αντίστοιχο ποσοστό για τις µεγάλες επιχειρήσεις να αγγίζει το 91%. Η επίδοση αυτή στον συγκεκριµένο δείκτη (at least basic level) καταδεικνύει πως οι συγκεκριµένες επιχειρήσεις χρησιµοποιούν τουλάχιστον 4 από τις 12 βασικές ψηφιακές τεχνολογίες, όπως είναι η τεχνητή νοηµοσύνη, το υπολογιστικό νέφος, τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα κριτήρια που συνθέτουν τον δείκτη αυτό είναι και η πραγµατοποίηση ηλεκτρονικών πωλήσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 1% του συνολικού τους τζίρου.



Πάντως, σε γενικές γραµµές οι ευρωπαϊκές µικροµεσαίες επιχειρήσεις υιοθετούν µε αρκετά αργούς ρυθµούς τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες.

Παρά την επέλαση της πανδηµίας, η οποία επιτάχυνε αυτές τις διαδικασίες και τη δυναµική ανάπτυξη τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοηµοσύνη, οι ευρωπαϊκές µικροµεσαίες επιχειρήσεις έχουν ακόµη να διανύσουν αρκετό δρόµο για να προλάβουν τις εξελίξεις του ψηφιακού µετασχηµατισµού.



Ετσι, µόλις το 4,4% των ευρωπαϊκών µικροµεσαίων επιχειρήσεων (10-249 εργαζοµένους) έφτασε ένα πολύ υψηλό επίπεδο ψηφιακής έντασης, ενώ για σχεδόν 2 στις 10 το επίπεδο αξιολογείται ως υψηλό. Οι περισσότερες ωστόσο (42,3%) αξιολογούνται αρκετά χαµηλά στον συγκεκριµένο δείκτη.

Σύµφωνα και µε τη Eurostat, ένας από τους στόχους της Ε.Ε στην πορεία της προς τον ψηφιακό µετασχηµατισµό το 2030 (στόχοι ψηφιακής δεκαετίας) είναι να φτάσει στο βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης πάνω από το 90% των ευρωπαϊκών µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό, ωστόσο, καταδεικνύει πως κατά την περυσινή χρονιά, οι ευρωπαϊκές µικροµεσαίες επιχειρήσεις υπολείπονταν κατά 32 ποσοστιαίες µονάδες από τον φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε έως το 2030.

moneyreview.gr



error: Content is protected !!