Αύξηση συνδέσεων στο IRIS, αλλά λίγοι οι ενεργοί χρήστες Αύξηση συνδέσεων στο IRIS, αλλά λίγοι οι ενεργοί χρήστες
Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν συνδεθεί με την υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS, αγγίζοντας με... Αύξηση συνδέσεων στο IRIS, αλλά λίγοι οι ενεργοί χρήστες

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν συνδεθεί με την υπηρεσία άμεσων πληρωμών IRIS, αγγίζοντας με βάση τα τελευταία στοιχεία τις 550.000. Ωστόσο, χαμηλό παραμένει το ποσοστό των ενεργών χρηστών, δηλαδή αυτών που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 1 συναλλαγή, το οποίο κυμαίνεται στο 15,4%. Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών έχει ενεργοποιήσει το σύστημα, εκείνοι που το χρησιμοποιούν είναι λίγοι, αποκαλύπτοντας το σημαντικό κενό που υπάρχει ακόμη στη διάδοσή του.



Το αντίστοιχο ποσοστό χρήσης της υπηρεσίας IRIS P2P, δηλαδή για μεταφορές χρημάτων από λογαριασμό μεταξύ φυσικών προσώπων, ανέρχεται στο 61% και ο αριθμός αυτών που το έχουν ενεργοποιήσει φθάνει στα 3,1 εκατομμύρια πολίτες. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει το μεγάλο περιθώριο που υπάρχει για πιο εκτεταμένη χρήση και της υπηρεσίας IRIS P2B, δηλαδή της δυνατότητας των αυτοαπασχολούμενων και των ελευθέρων επαγγελματιών να δέχονται πληρωμές από τους πελάτες τους σε άμεσο χρόνο.



Η ενεργοποίηση της υπηρεσίας γίνεται γρήγορα και εύκολα χωρίς την υποχρέωση επίσκεψης σε τραπεζικό κατάστημα μέσω του web ή mobile banking και εξασφαλίζει πληρωμές με χαμηλότερο κόστος προμήθειας σε σχέση με την πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, και την απαλλαγή του ελεύθερου επαγγελματία από την υποχρέωση να διαθέτει POS.



Το φαινόμενο της χαλαρής διάδοσης των ηλεκτρονικών πληρωμών παρά την υποχρεωτικότητα που είχε επιβληθεί στους επαγγελματίες ώστε να δίνουν αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες τους, είχε παρατηρηθεί και στην περίπτωση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και χρειάστηκε αρκετός χρόνος ώστε κυρίως οι πελάτες να εξοικειωθούν με το «πλαστικό χρήμα» και να ζητούν την πληρωμή με κάρτα. Στην περίπτωση του IRIS, εκτός από τους πελάτες, επιπλέον κίνητρο έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς το κόστος για την αποδοχή πληρωμών είναι χαμηλότερο από αυτό της κάρτας.



Ακόμη, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να μεταφέρουν POS για την πραγματοποίηση της συναλλαγής, καθώς αυτή γίνεται μέσω κινητού και η ειδοποίηση για τη μεταφορά των χρημάτων έρχεται επίσης άμεσα στο κινητό τους.



Κάθε τράπεζα εφαρμόζει ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική για την αποδοχή πληρωμών με IRIS και είναι ενδεικτικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε πρόσφατα στο 0,20% την προμήθεια για τους ελεύθερους επαγγελματίες που επιλέγουν να δέχονται πληρωμές μέσω του IRIS Payments έως 500 ευρώ την ημέρα (με ελάχιστο όριο το 0,02 ευρώ και ανώτατο όριο το 1 ευρώ), ενώ για πληρωμές έως 10 ευρώ η προμήθεια είναι μόλις 0,01 ευρώ. Η Eurobank για πληρωμές έως 500 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,50% με ελάχιστο το 0,10 ευρώ και ανώτατο τα 2,5 ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα για πληρωμές από 1 έως 5 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,01 ευρώ και και για συναλλαγές άνω των 5 ευρώ επιβάλλει προμήθεια 0,3%, ενώ η Alpha Bank εξακολουθεί να διαθέτει την υπηρεσία δωρεάν στους πελάτες της έως τα τέλη του χρόνου.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!