Το Δημοτικό συμβούλιο Περάματος ομόφωνα διεκδικεί το οδικό έργο κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης Το Δημοτικό συμβούλιο Περάματος ομόφωνα διεκδικεί το οδικό έργο κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης
Προφητικός αποδείχτηκε  ο Δήμαρχος Περάματος καθώς στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από μέρες πριν είχε οριστεί ως θέμα συζήτησης  για «Λήψη απόφασης για... Το Δημοτικό συμβούλιο Περάματος ομόφωνα διεκδικεί το οδικό έργο κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης

Προφητικός αποδείχτηκε  ο Δήμαρχος Περάματος καθώς στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου από μέρες πριν είχε οριστεί ως θέμα συζήτησης  για «Λήψη απόφασης για παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής Περάματος, με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών προκήρυξης και κατασκευής του Οδικού Έργου κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της Λεωφόρου Σχιστού, της Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω και της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου μέχρι τη γέφυρα Ασπροπύργου».



Την ίδια μέρα σημειώθηκε το ατύχημα με την ανατροπή του βυτιοφόρου, το οποίο προκάλεσε κυκλοφοριακή ασφυξία όχι μόνο στο Πέραμα αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή, ανάγκασε τις αρχές να απομακρύνουν εκατοντάδες ανθρώπους λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου, δυσχέρανε την λειτουργία χιλιάδων επιχειρήσεων και βέβαια ταλαιπώρησε χιλιάδες ανθρώπους που κινούνταν στους δρόμους της περιοχής.

Προφητική ήταν και η Ερώτηση που  για το ίδιο θέμα είχε καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ κ. Δημήτρης Μαρκόπουλος.



 Ο δήμος Περάματος χθες συνέβαλε με τις δυνάμεις του στον ασφαλή απεγκλωβισμό εργαζομένων στο ΒΙΠΑΣ, στο Σύνδεσμο Νεκροταφείου Σχιστού και στη δομή φιλοξενίας μεταναστών.

 Το απόγευμα, στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η συζήτηση του θέματος ανέδειξε  τις επιπτώσεις που έχει η μη υλοποίηση εδώ και χρόνια του αναγκαίου οδικού έργου το οποίο θα οδηγήσει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση όλη την περιοχή από το Σχιστό έως τον Ασπρόπυργο.



 Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα «την έκδοση ψηφίσματος και εξουσιοδότηση του Δημάρχου, ώστε να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής με σκοπό την επίσπευση των διαδικασιών προκήρυξης και κατασκευής του Οδικού έργου κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της Λεωφόρου Σχιστού, της Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω και της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου μέχρι τη γέφυρα Ασπροπύργου» ενώ από τις τοποθετήσεις ων δημοτικών Συμβούλων δεν αποκλείστηκε, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις.

 Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκος τόνισε: «Το οδικό έργο κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης της Λεωφόρου Σχιστού, της Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω και της Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου μέχρι τη γέφυρα Ασπροπύργου, αποτελεί μεγάλης σημασίας έργο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραιά, της Δυτικής Αττικής και Αθήνας.



Οι υποσχέσεις για την κατασκευή του Έργου περίσσεψαν, αλλά χωρίς αντίκρισμα, από όλες τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, από θεσμοθετήσεως τους μέχρι σήμερα. Ηχηρή και η απουσία του υπουργείου Υποδομών, με μόνη φωτεινή εξαίρεση τον υπουργό Υποδομών Κωνσταντίνο Α.  Καραμανλή, που με Υπουργική Απόφαση όρισε το έργο ως εθνικής σημασίας και έσωσε την ωριμότητα του έργου, ανανεώνοντας τους Περιβαλλοντικούς του Όρους. Από τότε μόνο υποσχέσεις από την Περιφέρεια Αττικής, που ανερυθρίαστα παραβιάζονται συστηματικά».

Συνοπτικά επισήμανε:

Το έργο είναι υψηλής οικονομικής και περιβαλλοντικής αξίας. Είναι ώριμο, αφού διαθέτει ΑΕΠΟ σε ισχύ. Έχει χαρακτηριστεί, ως έργο Εθνικού Επιπέδου (Υπουργική Απόφαση ΓΔΣΥ/297365/17-11-2021, ΦΕΚ Β’ 5333).  Έχει οριστεί ο Τεχνικός Σύμβουλος του Έργου (ΣΑΛΦΩ Α.Ε.)  Τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, είναι έτοιμα και εγκεκριμένα.



 Είναι ζωτικής σημασίας για το Βιομηχανικό Πάρκο Σχιστού (82 επιχειρήσεων και πλέον των 1.500 μονίμων εργαζομένων). Το Πάρκο επικοινωνεί μόνο δια της Λεωφόρου Σχιστού, που παρουσιάζει καθημερινή και ολοήμερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, που συνεχώς αυξάνεται με την μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων από το Εμπορικό Λιμάνι του Πειραιά και προβλέπεται περαιτέρω να αυξηθεί δραματικά μετά την πλήρη λειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

 Είναι ζωτικής σημασίας για τις Βιομηχανικές περιοχές του Θριάσιου Πεδίου (Ασπρόπυργος, Μάνδρας, Μαγούλα κ.λπ.) όπου λειτουργούν εκατοντάδες επιχειρήσεις και περισσότεροι από 100.000 μόνιμοι εργαζόμενοι, που κατάγονται από το Πέραμα, το Κερατσίνι, τη Νίκαια και τον Πειραιά.

 Επίσης αποτελεί βασική υποδομή για τη μεταφορά ειδικευμένου εργατοτεχνικού δυναμικού και υλικών από τον ευρύτερο Πειραιά, προς τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και θα συνδέσει άμεσα την Αττική Οδό με την Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου (μόλις 1,4 χιλ. η ολοκλήρωση) και θα περατώσει επί τέλους την ατέλειωτη καθημερινή ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων οδηγών εγκλωβισμένων στα αυτοκίνητά τους.

Το έργο, πρόσθεσε στην εισήγησή του ο δήμαρχος,  προγραμματίζεται χωρίς να κατασκευάζεται από το 1985. Αξιοσημείωτο είναι, ότι λόγω της σπουδαιότητάς του εντάχθηκε στον Προγραμματισμό όλων των προηγούμενων Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων Αττικής, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να προκηρυχθεί.

Σήμερα είμαστε κυριολεκτικά στο κατώφλι της προκήρυξης του έργου, καθώς μάλιστα – κατά πληροφορίες μας – καταγράφεται ζωηρό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υποδομών και Συγκοινωνιών.

Πιστεύουμε, κατέληξε,  ότι η Περιφερειακή Αρχή θα δώσει την τελική αποφασιστική ώθηση για την προκήρυξη και τελικά την κατασκευή του έργου.

error: Content is protected !!