Instagram και ανήλικοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις! Instagram και ανήλικοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις!
Η χρήση των social media από άτομα κάτω των 18 ετών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα όσον αφορά τους... Instagram και ανήλικοι. Έρχονται μεταρρυθμίσεις!

Η χρήση των social media από άτομα κάτω των 18 ετών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Η εξαπάτηση, η αποπλάνηση, η παραπληροφόρηση και ο εθισμός είναι ενδεικτικά κάποιοι από τους κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν έναν ανήλικο. Για τους λόγους αυτούς δημοσιεύτηκαν νέες αλλαγές, όσον αφορά την χρήση του Instagram από άτομα κάτω των 18 ετών.



Αυτό θα πραγματοποιηθεί με την εισαγωγή κανόνων αλλά και λειτουργιών όπως τα όρια στην χρήση, ο αυστηρός έλεγχος περιεχομένου αλλά και ο γονικός έλεγχος. Οι αλλαγές αυτές θα ξεκινήσουν από τις ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Αυστραλία.  Οι αλλαγές ανέρχονται σε τριάντα και αφορούν λειτουργίες του Instagram. Οι πιο σημαντικές σχετίζονται με την ιδιωτικότητα, το περιεχόμενο που έχουν πρόσβαση οι ανήλικοι, το όριο στην χρήση της εφαρμογής καθώς και τον γονικό έλεγχο.



Αρχικά, η ιδιωτικότητα είναι ένα ζωτικής σημασίας αγαθό , το οποίο τις περισσότερες φορές παραβιάζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να θέσει σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες, όπως ανήλικους. Για τον λόγο αυτό, οι λογαριασμοί  ατόμων κάτω των 18 ετών θα τίθενται αυτόματα ιδιωτικοί και θα αδυνατούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με χρήστες εκτός των συνδεόμενων με αυτούς.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, θα χαρακτηρίζεται από πολλούς περιορισμούς. Συγκεκριμένα, ευαίσθητο περιεχόμενο θα αποκλείεται πλήρως για τους ανηλίκους, ενώ ταυτόχρονα η πλατφόρμα θα εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους προκειμένου να επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία.

Η χρήση θα χαρακτηρίζεται από αυστηρή οριοθέτηση με την ανώτατη ενασχόληση να ανέρχεται στην μία ώρα. Μετά το πέρας του ορίου, η εφαρμογή θα τίθεται σε λειτουργία νυκτός και οι ειδοποιήσεις θα απενεργοποιούνται. Ειδικότερα τις ώρες από τις 22:00 έως τις 7:00, τα μηνύματα μέσω της εφαρμογής θα στέλνονται αυτόματα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δίνει ένα μεγάλο εύρος κινήσεων στους φροντιστές όσον αφορά την δραστηριοποίηση των ανηλίκων στο Instagram. Συγκεκριμένα, θα έχουν πρόσβαση στον προσδιορισμό του ορίου χρήσης και σε περίπτωση που αυτό δεν τηρείται θα έχουν την δυνατότητα να αποκλείουν από την εφαρμογή τους ανηλίκους. Τέλος, θα είναι σε θέση να ελέγχουν το περιεχόμενο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση, προστατεύοντας έτσι τα παιδιά από πιθανούς κινδύνους.



Η ρύθμιση αυτή έφερε ένα κύμα αντιδράσεων και αμφιβολιών, οι οποίες καταρρίφθηκαν γρήγορα από τους συντονιστές της ρύθμισης. Αναφέρθηκε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τον καθορισμό του φροντιστή, ο οποίος θα αναλάβει τον γονικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, ο καθορισμός αυτός γίνεται μέσα από την ηλιακή πιστοποίηση 18 και άνω, συνεπώς ακόμη και ένας ανήλικος θα μπορεί να διορίσει έναν συμμαθητή του ως υπεύθυνο γονικού ελέγχου. Ακόμη, οι ίδιοι οι ανήλικοι θα μπορούν να ορίσουν διαφορετική ηλικία από την οποία βρίσκονται , προκειμένου να απολαμβάνουν την πλήρη εμπειρία του Instagram. H απάντηση στις αμφιβολίες αυτές επικεντρώθηκε κυρίως στην βοήθεια που μπορεί να δώσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην διερεύνηση και εξακρίβωση της ηλικίας που δηλώνει ο χρήστης, εντοπίζοντας τους ανήλικους και εφαρμόζοντας τις ανάλογες ρυθμίσεις. Τέλος αναφέρεται, πως θα δίνεται ανατροφοδότηση από όλους τους συμμετέχοντες προκειμένου να εντοπίζονται τα κενά ασφαλείας και να διορθώνονται άμεσα από τους συντονιστές των αλλαγών αυτών.

csii.gr





error: Content is protected !!