ΕΦΚΑ: Διαδοχικές και διεθνείς συντάξεις δυσκολεύουν την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων ΕΦΚΑ: Διαδοχικές και διεθνείς συντάξεις δυσκολεύουν την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων
Από το πλήθος των 42.000 εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη οι ληξιπρόθεσμες  (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες), ανήλθαν σε 24.741 αιτήσεις  στο τέλος του δεύτερου τριμήνου... ΕΦΚΑ: Διαδοχικές και διεθνείς συντάξεις δυσκολεύουν την διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων

Από το πλήθος των 42.000 εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη οι ληξιπρόθεσμες  (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες), ανήλθαν σε 24.741 αιτήσεις  στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024  (με εκτιμώμενη δαπάνη 45,2 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας μείωση κατά 16.879 αιτήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

Διαδοχικές και διεθνείς συντάξεις αποτελούν το δύσκολο πυρήνα των εκκρεμών συντάξεων οι οποίες κατά τα άλλα έχουν μειωθεί όσον αφορά τις εύκολες απονομές συντάξεων. Σύμφωνα με νομικούς που ασχολούνται με την έκδοσης συντάξεων, διαδοχική σύνταξη ΙΚΑ-ΝΑΤ μπορεί να κάνει  και 18 μήνες να εκδοθεί ενώ δύσκολες περιπτώσεις διαδοχικής παίρνουν και τέσσερα χρόνια.



Οι διεθνείς συντάξεις

Η έκδοση των διεθνών συντάξεων επιχειρείται να επιταχυνθεί με την ενεργοποίηση του λογισμικού που αφορά στο «αναλογιστικό ισοδύναμο», το εργαλείο δηλαδή που απαιτείται, προκειμένου να γίνει μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που έχουν οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών και των συντονισμένων Διεθνών Οργανισμών, οι οποίοι πριν από την ανάληψη υπηρεσίας στους ως άνω οργανισμούς είχαν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση του Εσωτερικού Συνταξιοδοτικού Συστήματος λόγω άσκησης μισθωτής ή μη μισθωτής δραστηριότητας.



Όπως κατά καιρούς έχει επισημαίνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, πρόκειται για «δύσκολες» συνταξιοδοτικές υποθέσεις, όχι μόνο λόγω των εγγενών προβλημάτων του ελληνικού φορέα, αλλά και γιατί εμπλέκονται και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης του εξωτερικού. Πλέον αυτές οι περιπτώσεις θα ενταχθούν στη διαδικασία με το νέο λογισμικό μεταφοράς αναλογιστικού ισοδυνάμου από το Εσωτερικό προς το Εξωτερικό συνταξιοδοτικό σύστημα, οι οποίες έχουν υποβληθεί από 13/05/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και μετά.

Οι εκκρεμείς συντάξεις



Πάντως σε γενικές γραμμές  το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κατέγραψε μείωση τον Ιούνιο του 2024 τόσο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (κατά 3.280 αιτήσεις), όσο και σε ετήσια βάση (κατά 19.982 αιτήσεις), αγγίζοντας συνολικά τις 42.200 αιτήσεις. Αντίστοιχα, η εκτιμώμενη δαπάνη για τις εκκρεμείς συντάξεις υπολογίζεται στα 10,3 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 41,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Από το πλήθος των 42.000 εκκρεμών αιτήσεων για κύρια σύνταξη οι ληξιπρόθεσμες  (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες), ανήλθαν σε 24.741 αιτήσεις  στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024  (με εκτιμώμενη δαπάνη 45,2 εκατ. ευρώ), καταγράφοντας μείωση κατά 16.879 αιτήσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.



Στον κλάδο επικουρικής σύνταξης, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης ανέρχεται στις 92.864 αιτήσεις (και εκτιμώμενη δαπάνη 166,4 εκ) μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 11.011 αιτήσεις

Από αυτές οι ληξιπρόθεσμες  άγγιξαν τις 74.755, μειωμένες κατά 8.880 αιτήσεις σε ετήσια βάση, με αντίστοιχη μείωση της εκτιμώμενης δαπάνης κατά 15,9 εκατ. ευρώ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικής ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 1.218, ενώ η σχετική δαπάνη εκτιμάται αυξημένη κατά 2,2 εκατ. ευρώ.

imerisia.gr



error: Content is protected !!