Συνταγογράφηση: Μετά τα φάρμακα, εκτός ελέγχου και οι εξετάσεις Συνταγογράφηση: Μετά τα φάρμακα, εκτός ελέγχου και οι εξετάσεις
Η εφαρμογή των νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ έχει βγάλει «λαβράκια» μέχρι τώρα σε υπερ-συταγογραφήσεις φαρμάκων. Στο στόχαστρο του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών... Συνταγογράφηση: Μετά τα φάρμακα, εκτός ελέγχου και οι εξετάσεις

Η εφαρμογή των νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ έχει βγάλει «λαβράκια» μέχρι τώρα σε υπερ-συταγογραφήσεις φαρμάκων. Στο στόχαστρο του Υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων υπηρεσιών μπαίνουν και οι διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες ο έλεγχος μέχρι σήμερα δεν μπορεί να γίνει με ευκολία.



Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι ηλεκτρονικές αλλά σε μορφή pdf. Κάτι που σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να ελέγξει με το μάτι τυχόν προβληματικές συνταγογραφήσεις. «Αυτό θα προϋπέθετε τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό και χιλιάδες εργατοώρες», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.



Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Θεανώ Καρποδίνη, σημείωσε ότι αυτό που γίνεται σήμερα σε ό,τι αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις είναι η ψευδής εκτέλεση. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ παίρνει αναδρομικά από τα μηχανήματα των διαγνωστικών κέντρων τα λεγόμενα «pacs». Πρόκειται για ένα ψηφιακό σύστημα που τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να διατηρούν και είναι ένα σύστημα αρχειοθέτησης εικόνων οι οποίες ουσιαστικά αποδεικνύουν εάν μία εξέταση έχει πραγματοποιηθεί. Ταυτόχρονα με τις εικόνες μπορεί να γίνει σύγκριση των παραπεμπτικών που έχουν συνταγογραφήσει οι γιατροί με το αποτέλεσμα μίας εξέτασης.



«Εμείς βλέπουμε ότι π.χ. έχει κοστολογηθεί στην Καρποδίνη αξονική άνω και κάτω κοιλίας και μέσα στα «pacs» είναι μόνο η άνω κοιλίας. Εκεί πάμε αναδρομικά και κάνουμε καταλογισμούς. Αυτό, όπως είπε ο Υπουργός θέλει πάρα πολύ κόσμο και πόρους. Παρ’όλα αυτά το κάνουμε τμηματικά», εξήγησε η κυρία Καρποδίνη.

ergasiakanea.eu





error: Content is protected !!