Διαγνωστικές εξετάσεις: Έρχεται αύξηση στις τιμές του 1991 – Μείωση της συχνότητας εξετάσεων Διαγνωστικές εξετάσεις: Έρχεται αύξηση στις τιμές του 1991 – Μείωση της συχνότητας εξετάσεων
Με αύξηση στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, που έχουν παραμείνει καθηλωμένες εδώ και 20 χρόνια, επιχειρεί να απαντήσει το υπουργείο Υγείας στο σοβαρό πρόβλημα των περικοπών μέσω του clawback,... Διαγνωστικές εξετάσεις: Έρχεται αύξηση στις τιμές του 1991 – Μείωση της συχνότητας εξετάσεων

Με αύξηση στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, που έχουν παραμείνει καθηλωμένες εδώ και 20 χρόνια, επιχειρεί να απαντήσει το υπουργείο Υγείας στο σοβαρό πρόβλημα των περικοπών μέσω του clawback, που απειλούν τη βιωσιμότητα διαγνωστικών εργαστηρίων και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και έχουν οδηγήσει σε σειρά κινητοποιήσεων τον κλάδο.



Όπως αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε σχετική ανακοίνωση, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11/11/2024 με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση στις τιμές των ιατρικών εξετάσεων που καθορίστηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα του 1991 (157/1991). Η αύξηση δε που θα προκύπτει στη συμμετοχή των πολιτών, θα αναφέρεται «Υπέρ ΕΟΠΥΥ», ούτως ώστε να ελαττώνεται το clawback, έτσι όπως ισχύει και με την προηγούμενη ρύθμιση του 1 και 3 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο και εφαρμόζεται από την 1η Απριλίου 2024 οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ -πλην ορισμένων εξαιρέσεων- υποχρεούνται να καταβάλουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικού υλικού και 3 ευρώ για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων. Τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη του εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.



«Φρένο» στη συχνότητα

Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε ότι θα υπάρξει άμεσα ελάττωση της συχνότητας εξετάσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου. Η παρέμβαση αυτή αναμένεται να μειώσει άμεσα τη ζήτηση και κατ’ επέκταση το clawback.



Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλει το Ψηφιακό Αποθετήριο διαγνωστικών εξετάσεων που βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου 2024. Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας , το αποθετήριο θα αποτελεί το σύστημα άντλησης των στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών και για πρώτη φορά, θα μπορούν να «κλειδώσουν» τα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων τίθενται «κόφτες», προκειμένου να αποφευχθεί η αποζημίωση εξετάσεων που δεν κρίνονται επιστημονικά αναγκαίες. Η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων αποτελεί αίτημα και των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, προκειμένου να μειωθεί η σχετική δαπάνη, κατά συνέπεια και το clawback.

100 εκατ. για τις δωρεάν εξετάσεις για δυσλιπιδαιμία

Μία τρίτη παρέμβαση είναι η ενίσχυση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών κατά 100 εκατ. ευρώ για προληπτικές εξετάσεις που αφορούν στη δυσιλιπιδαιμία από τέλη του 2024 έως τέλη του 2025. Το ποσό, το οποίο θα διατεθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα ελαττώσει επίσης την υποβαλλόμενη δαπάνη και κατ’ επέκταση το clawback.



Για τα υπόλοιπα θέματα τα οποία τέθηκαν στο τραπέζι, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ στις δαπάνες των παρόχων, η επιβολή φόρου στον καπνό «Υπέρ ΕΟΠΥΥ» και η εισαγωγή του θεσμού των επενδύσεων ως μέσω απομείωσης του clawback, ο Υπουργός παρέπεμψε τους εκπροσώπους του κλάδου στα αρμόδια Υπουργεία, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

Ανέφικτη η διαγραφή του χρέους

Όσον αφορά στην άμεση τη διαγραφή του χρέους, την οποία αιτείται ο κλάδος, ο Υπουργός τόνισε ότι είναι θέμα του Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει διαγραφή. Κι αυτό λόγω του ότι έχει καταγραφεί στον προϋπολογισμό του κράτους και οποιαδήποτε διαγραφή χρέους από τον προϋπολογισμό του κράτους θα δημιουργήσει προβλήματα στην πιστοληπτική αξιοπιστία της Εθνικής μας οικονομίας, με σοβαρότατες δημοσιονομικές και κοινωνικές συνέπειες.

«Τα ανωτέρω μέτρα εντασσόμενα στα ήδη ληφθέντα έως σήμερα, θεωρούμε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για τον περιορισμό του clawback, παρόλο που ο κλάδος βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, λόγω της έλλειψης ρευστότητας και των απανωτών κουρεμάτων της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Ζητήθηκε να μην καταλογισθούν άλλες δόσεις clawback που εκκρεμούν (2021, 2022), ωσότου αποδώσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα και εξαντληθούν οι υπάρχουσες υποχρεώσεις του 2023», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο.

«Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας με σταθερότητα, ενότητα και επιμονή, τόσο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ (αποτύπωση των αναγκών, εξορθολογισμό της αμοιβής εκάστης υπηρεσίας, κατάρτιση τεχνοκρατικού προϋπολογισμού) όσο και για την κατάργηση του clawback, διεκδικώντας ταυτόχρονα τα όσα αφορούν το Υπουργείο Οικονομικών για τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του», προσθέτει.

insider.gr

error: Content is protected !!