Τι αλλάζει στη βραχυχρόνια μίσθωση: Οι προδιαγραφές, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα Τι αλλάζει στη βραχυχρόνια μίσθωση: Οι προδιαγραφές, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα
Τη θέσπιση πλαισίου κανονιστικών προδιαγραφών για τη λειτουργία διαμερισμάτων και κατοικιών ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα εισαγάγει νομοσχέδιο που φέρνει προς διαβούλευση η υπουργός... Τι αλλάζει στη βραχυχρόνια μίσθωση: Οι προδιαγραφές, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα

Τη θέσπιση πλαισίου κανονιστικών προδιαγραφών για τη λειτουργία διαμερισμάτων και κατοικιών ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης θα εισαγάγει νομοσχέδιο που φέρνει προς διαβούλευση η υπουργός Τουρισμού Oλγα Κεφαλογιάννη. Η ενέργεια έρχεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για διαμόρφωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των ξενοδοχείων και κυρίως για την αύξηση των διαθέσιμων κατοικιών για μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση στην πρωτεύουσα και στα αστικά κέντρα.



Για πρώτη φορά επιχειρείται παρέμβαση, πέραν του φορολογικού πλαισίου, που αποτελεί επί του παρόντος και τον μοναδικό λόγο για τον οποίο μπορούν να ελεγχθούν τα ακίνητα αυτά. Τώρα το υπουργείο Τουρισμού θα αποκτήσει αρμοδιότητες ελέγχου, που θα σχετίζονται με προδιαγραφές ασφαλείας, υγειονομίας και άλλων παραμέτρων. Ουσιαστικά τίθενται συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να έχουν τα ακίνητα τα οποία διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και το ελάχιστο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα καθαριότητας.

Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου από την Ολγα Κεφαλογιάννη και έκτοτε οριστικοποιήθηκε το σύνολο σχεδόν των νομικών τεχνικών λεπτομερειών, ενώ έγινε και η απαραίτητη διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία. Εκτός απροόπτου το νομοσχέδιο αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.



Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες Πέμπτη στο περιθώριο παρουσίασης δράσεων οικονομικής ενίσχυσης για την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου και την αναβάθμιση υποδομών συνολικού προϋπολογισμού 237 εκατ., τα ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις θα αποκτήσουν στο εξής συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας, ενώ παράλληλα θεσπίζεται ο έλεγχος της τήρησης των προδιαγραφών αυτών, καθώς και οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Ενδεικτικά, τα ακίνητα θα πρέπει να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν, υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής, πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης και να αποτελούν χώρους με κύρια χρήση κατοικίας που διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό. Παράλληλα, με το νέο νομοσχέδιο θεσμοθετείται και σύστημα κατάταξης τουριστικών καταλυμάτων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας.



Οι επιδοτήσεις

Εν τω μεταξύ, απορροφήθηκε το σύνολο της ενίσχυσης των 237 εκατ. σε έξι διαφορετικές δράσεις αναβάθμισης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος από το υπουργείο Τουρισμού, καθώς έχουν υποβληθεί 246 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, για την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων υποβλήθηκαν 16 σχέδια συνολικού ύψους περί τα 149 εκατ., που υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό κατά περίπου 100 εκατ. Ηδη έχουν εκδοθεί τέσσερις αποφάσεις έγκρισης. Για την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων υποβλήθηκαν 41 σχέδια συνολικού ύψους 182 εκατ., ζήτηση που επίσης υπερβαίνει τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.



Εχουν εγκριθεί ήδη 11 αιτήσεις. Για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε παραλίες υποβλήθηκαν 160 σχέδια συνολικού ύψους 31 εκατ. έναντι προϋπολογισμού 17 εκατ. Η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Για την αναβάθμιση ορειβατικών καταφυγίων υποβλήθηκαν 7 σχέδια προϋπολογισμού 1,3 εκατ., με τη διαδικασία αξιολόγησης να βρίσκεται σε εξέλιξη. Για την αναβάθμιση υφισταμένων ή τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού υποβλήθηκαν 11 σχέδια ύψους 9,3 εκατ. τα οποία βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Για τις ενισχύσεις του καταδυτικού τουρισμού με προϋπολογισμό 6,2 εκατ. έχουν υποβληθεί 16 αιτήσεις, ενώ η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 20 ∆εκεμβρίου. Για την αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανειδίκευση (upskilling και reskilling) απασχολουμένων, εποχικά εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και των μακροχρόνια ανέργων, η ανταπόκριση χαρακτηρίζεται μεγάλη και ο αριθμός των δυνητικά δικαιούχων υπερκαλύφθηκε σε δύο ημέρες, καθώς κατατέθηκαν περίπου 40.000 αιτήσεις.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!