Διπλάσιοι από τους πωλητές οι αγοραστές ακινήτων Διπλάσιοι από τους πωλητές οι αγοραστές ακινήτων
Μειωμένο σε σχέση με πριν από έξι μήνες είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας, αλλά η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης παραμένει... Διπλάσιοι από τους πωλητές οι αγοραστές ακινήτων

Μειωμένο σε σχέση με πριν από έξι μήνες είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας, αλλά η ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης παραμένει το ίδιο έντονη, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές είναι τουλάχιστον διπλάσιοι σε σχέση με τους πωλητές.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα του 3ου Βαρόμετρου για την αγορά ακινήτων, που πραγματοποίησε σε δείγμα 1.500 ανθρώπων σε Αττική και Θεσσαλονίκη η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό τον καθηγητή Γιώργο Σιάκα και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση για την αγορά ακινήτων, που διοργάνωσε ο κ. Ηλίας Παπαγεωργιάδης, επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου More Group.



Ειδικότερα, σε σχέση με τον περασμένο Μάιο, το ποσοστό εκείνων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο μειώθηκε από το 28% στο 22%, ενώ αντίστοιχα μείωση καταγράφουν και οι πωλητές από το 9% στο 7%. Ωστόσο, από το 22% που δηλώνουν «υποψήφιοι αγοραστές» μόλις το 15% θέλει να προβεί σε αγορά άμεσα ή εντός εξαμήνου. Εντός ενός έτους απάντησε το 17,5%, εντός τριών ετών το 26,5% και «στο μέλλον» δήλωσε το 39,5%». To 69,5% αυτών ψάχνουν να καλύψουν στεγαστικές τους ανάγκες και το 29% θέλουν να κάνουν επένδυση προς εκμετάλλευση.



Σημαντικό είναι και το εύρημα της κατακόρυφης υποχώρησης του ποσοστού των πωλητών που προχωρούν σε αυτήν την κίνηση επειδή χρειάζονται τα χρήματα για να καλύψουν άλλες ανάγκες, από το 47% του περασμένου Μαΐου σε μόλις 31%. Το στοιχείο αυτό δείχνει ότι οι ζητούμενες τιμές πώλησης πιθανώς να είναι πιο ανελαστικές το επόμενο διάστημα, καθώς οι περισσότεροι πωλητές δεν έχουν οικονομική ανάγκη.



Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργιάδη, «το 2008 είχαμε προσφορά 100 ακινήτων και ζήτηση για 110. Μεσούσης της κρίσης, είχαμε προσφορά 90 ακινήτων και ζήτηση για 10 και σήμερα έχουμε προσφορά 20 ακινήτων και ζήτηση για 40 ακίνητα. Βλέπουμε δηλαδή ότι ενώ η ζήτηση δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση, εντούτοις η προσφορά είναι πλέον πολύ χαμηλότερη. Αυτό οφείλεται στον τεράστιο αριθμό των κενών/κλειστών κατοικιών, που με βάση την τελευταία απογραφή της ΕΛΣΤΑΤ, το 2021, υπολογίστηκαν σε σχεδόν 800.000 πανελλαδικά, εκ των οποίων 255.300 βρίσκονται στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ετσι, σύμφωνα με τον ίδιο, η ενδεδειγμένη λύση για να δοθεί διέξοδος στους αγοραστές κατοικίας είναι η αύξηση της προσφοράς, ώστε να μειωθούν και οι τιμές, και όχι η τόνωση της ζήτησης μέσω προγραμμάτων, όπως το «Σπίτι Μου», που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ήδη υψηλή ζήτηση, χωρίς κάποια διαφοροποίηση της προσφοράς. «Είναι σαν να προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά ρίχνοντας πετρέλαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.



Εν τω μεταξύ, με βάση τα στοιχεία του Βαρόμετρου, το 71% των αγοραστών κινείται με διαθέσιμο προϋπολογισμό 50.000-200.000 ευρώ, ενώ ειδικά η κατηγορία 100.000-150.000 ευρώ αφορά το 29,5% των πιθανών αγοραστών. Αντιθέτως, μόλις 4,5% αναζητούν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Ωστόσο, το αγοραστικό κοινό περιμένει και νέα αύξηση των τιμών. Ειδικότερα, το 51% αναμένει αύξηση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 45% θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας θα παραμείνει μεγάλο και το επόμενο διάστημα.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!