Άνοια: Οι δραστηριότητες που την “φρενάρουν” για 5 χρόνια Άνοια: Οι δραστηριότητες που την “φρενάρουν” για 5 χρόνια
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις απλές δραστηριότητες που μπορεί να καθυστερήσουν την άνοια για έως και πέντε χρόνια… Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις... Άνοια: Οι δραστηριότητες που την “φρενάρουν” για 5 χρόνια

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις απλές δραστηριότητες που μπορεί να καθυστερήσουν την άνοια για έως και πέντε χρόνια…

Οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις συχνές επισκέψεις σε φίλους, μπορεί να σας χαρίσουν επιπλέον χρόνια υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας, σύμφωνα με νέα έρευνα του Rush University Medical Center. Όπως αναφέρει οι μεγαλύτεροι ενήλικες που παρέμειναν κοινωνικά ενεργοί, συνήθως εμφάνιζαν άνοια πέντε χρόνια αργότερα από εκείνους που ήταν λιγότερο κοινωνικοί.



«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κοινωνική δραστηριότητα σχετίζεται με μικρότερη γνωστική εξασθένιση στους μεγαλύτερους ενήλικες. Οι λιγότερο κοινωνικά δραστήριοι εμφάνισαν άνοια κατά μέσο όρο πέντε χρόνια νωρίτερα από τους πιο κοινωνικά δραστήριους» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τι έδειξε η έρευνα για την άνοια

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε 1.923 μεγαλύτερους ενήλικες που αρχικά δεν είχαν άνοια, ελέγχοντας τους κάθε χρόνο για να παρακολουθούν τις κοινωνικές τους δραστηριότητες και τη γνωστική τους υγεία. Εξετάστηκαν έξι καθημερινές κοινωνικές δραστηριότητες: φαγητό έξω, παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων ή παιχνίδι μπίνγκο, ταξίδια, εθελοντική εργασία, επισκέψεις σε συγγενείς ή φίλους, συμμετοχή σε ομάδες και παρακολούθηση θρησκευτικών λειτουργιών.



Για τη μέτρηση της γνωστικής λειτουργίας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν 21 διαφορετικά τεστ που αξιολογούσαν διάφορους τύπους μνήμης, αντιληπτικής ταχύτητας και οπτικοχωρικής ικανότητας. Κάθε άτομο ξεκίνησε τη μελέτη χωρίς σημάδια γνωστικής εξασθένησης, επιτρέποντας στους ερευνητές να παρακολουθήσουν πώς τα επίπεδα κοινωνικής δραστηριότητας επηρέασαν τη γνωστική έκπτωση με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια σχεδόν επτά ετών παρακολούθησης, 545 συμμετέχοντες εμφάνισαν άνοια, ενώ 695 εμφάνισαν ήπια γνωστική εξασθένηση, η οποία συχνά προηγείται της άνοιας. Αφού συνεκτιμήθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, η εκπαίδευση, το φύλο και η οικογενειακή κατάσταση, οι ερευνητές ανέφεραν ότι κάθε αύξηση της κοινωνικής δραστηριότητας φάνηκε να συνδέεται με 38% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.



Κερδίζουν 5 χρόνια οι κοινωνικά δραστήριοι

Οι πιο κοινωνικά δραστήριοι άνθρωποι εμφάνισαν άνοια γύρω στην ηλικία των 92 ετών, ενώ οι λιγότερο κοινωνικοί εμφάνισαν ενδείξεις γύρω στην ηλικία των 87 ετών, σημειώνουν οι ερευνητές. Ένα παρόμοιο μοτίβο προέκυψε και με την ήπια γνωστική εξασθένιση: οι πιο κοινωνικοί συμμετέχοντες εμφάνισαν ήπια γνωστική εξασθένιση γύρω στην ηλικία των 79 ετών, σε σύγκριση με την ηλικία των 74 ετών για τους λιγότερο κοινωνικούς, συμπλήρωσαν οι ίδιοι.

Η κοινωνικοποίηση φαίνεται να βοηθά τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους τονίζουν οι ερευνητές. Όταν αλληλεπιδρούμε κοινωνικά, ασκούμε τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μνήμη και την σκέψη, εξηγούν. «Η κοινωνική δραστηριότητα προκαλεί τους μεγαλύτερους ενήλικες να συμμετάσχουν σε σύνθετες διαπροσωπικές συναναστροφές, οι οποίες θα μπορούσαν να ευνοήσουν ή να διατηρήσουν αποτελεσματικά τα νευρωνικά δίκτυα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο Alzheimer’s & Dementia.

vita.gr

error: Content is protected !!