

Πώς αλλάζει ο εγκέφαλος όταν δεν χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας;
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣΥΓΕΙΑ 23 Απριλίου 2025 fonisalaminas

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν δεν χρησιμοποιούμε το κινητό μας τηλέφωνο για μερικές ημέρες; Σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να απαντήσει μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας, στη Γερμανία. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Computers in Human Behavior και παρουσιάστηκαν στην Ιταλία από την Corriere della Sera. Η έρευνα περιλάμβανε είκοσι πέντε νέους ηλικίας από 18 έως 30 ετών, στους οποίους ζητήθηκε να περιορίσουν τη χρήση του κινητού τους στο απολύτως απαραίτητο για 72 ώρες, δηλαδή για τρεις ημέρες.

Η επίδραση στη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες σε όλους τους συμμετέχοντες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την «τηλεφωνική δίαιτα», ώστε να διαπιστώσουν αν υπήρξαν αλλαγές στον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι πράγματι υπήρξαν αλλαγές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη, δύο νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τον έλεγχο της διάθεσης, την επεξεργασία της ανταμοιβής και την επιθυμία. Πρόκειται για τα ίδια συστήματα που ενεργοποιούνται και από ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξάρτηση.

Η «αποχή» από το smartphone
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ακόμη και η χρήση του κινητού μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμούς παρόμοιους με εκείνους των ναρκωτικών ουσιών. «Οι νευρωνικοί μηχανισμοί που εντοπίσαμε μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη συμπεριφορά εξάρτησης σε άτομα με τάση υπερβολικής χρήσης του smartphone γράφουν οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας. Ο περιορισμός της χρήσης της συσκευής φαίνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να παρουσιάζει ομοιότητες με την αποχή από ναρκωτικά ή ακόμα και με την έντονη επιθυμία για φαγητό».
newsbomb.gr
