

Ανατροπές στο ΕΣΥ με τον νέο χάρτη που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑ 9 Οκτωβρίου 2025 fonisalaminas

Ανατροπές για γιατρούς, εργαζόμενους και νοσοκομεία – Τι είπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Ανατροπές για εργαζομένους αλλά και για νοσοκομεία αναμένεται να υπάρξουν τους επόμενους μήνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον νέο υγειονομικό χάρτη που προτίθεται να δημιουργήσει.
Παρότι φαίνεται ότι ο πολιτικός χρόνος είναι περιορισμένος για ρηξικέλευθες αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι τροποποιήσεις των Οργανισμών λειτουργίας που προετοιμάζονται ήδη, φαίνεται ότι θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας.

Να υπενθυμιστεί ότι έως τις 25 Νοεμβρίου οι διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, θα πρέπει να προτείνουν στο υπουργείο υγείας τον αριθμό των κλινικών που χρειάζονται, το υγειονομικό προσωπικό που απαιτείται για αυτές, αλλά και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο οργανόγραμμα των μονάδων τους.
Ήδη δρομολογούνται από την ηγεσία του υπουργείου υγείας οι συγχωνεύσεις κλινικών και τμημάτων, κάτι που έχει θορυβήσει ήδη το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τις τοπικές κοινωνίες στην περιφέρεια.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πολλές μικρές πόλεις όπως στην Κυπαρισσία πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις, καθώς οι τοπικές κοινωνίες φοβούνται υποβάθμιση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με τους νέους οργανισμούς λειτουργίας που προωθούνται από το υπουργείο υγείας.

Ταυτόχρονα πάντως μετά τις πρώτες συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν νέο υγειονομικό χάρτη σε όλη τη χώρα, που θα περιλαμβάνει έναν νέο σχεδιασμό για τις δημόσιες μονάδες υγείας.
Συγχωνεύσεις κλινικών για καλύτερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων
Ο υφυπουργός υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους προανήγγειλε ότι άμεσα θα έχουμε συγχωνεύσεις κλινικών ώστε να υπάρχει καλύτερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων. Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου 16th Pharma & Health Conference ο κ.Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο των νέων Οργανισμών προβλέπονται συγχωνεύσεις κλινικών εντός των νοσοκομείων.

Ο υφυπουργός σημείωσε ότι είναι «μέρος ενός σχεδίου για να φθάσουμε με αργά βήματα στην αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας». Αναφερόμενος στην παλαιότητα των οργανισμών σχολίασε χαρακτηριστικά ότι το οργανόγραμμα διαμορφώθηκε για το διοικητικό προσωπικό από την εποχή που δεν υπήρχαν υπολογιστές.
Ο υφυπουργός παραδέχθηκε ότι μπορεί να γίνει συγχώνευση των κλινικών εντός του νοσοκομείου, για να μην γίνονται διακομιδές από το ΕΚΑΒ κατά τις εφημερίες.
ethnos.gr