Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Δύο στους δέκα αναμένεται ότι θα τα χάσουν λόγω περιουσιακών κριτηρίων Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Δύο στους δέκα αναμένεται ότι θα τα χάσουν λόγω περιουσιακών κριτηρίων
Στις 210.000 ευρώ θα διαμορφωθεί το όριο για την ακίνητη περιουσία και στα 1.600 κυβικά το όριο για τα αυτοκίνητα – Θα ελέγχονται επίσης... Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Δύο στους δέκα αναμένεται ότι θα τα χάσουν λόγω περιουσιακών κριτηρίων

Στις 210.000 ευρώ θα διαμορφωθεί το όριο για την ακίνητη περιουσία και στα 1.600 κυβικά το όριο για τα αυτοκίνητα – Θα ελέγχονται επίσης καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα

Δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων (κυρίως παιδιού και στέγασης) αναμένεται να τα χάσουν λόγω της θέσπισης περιουσιακών κριτήριων με στόχο τη διαφάνεια, τη δικαιότερη κατανομή και την εξοικονόμηση πόρων οι οποίοι θα επιστρέψουν πίσω σε περισσότερους πολίτες που έχουν πραγματικά ανάγκη.



Ποια περιουσιακά στοιχεία θα ελέγχονται

Στα περιουσιακά στοιχεία που θα ελέγχονται περιλαμβάνονται η ακίνητη περιουσία, οχήματα, καταθέσεις και τοποθετήσεις σε μετοχές και ομόλογα.

Ο «κόφτης» για τη χορήγηση του επιδόματος τέκνων, που θεσπίζεται για πρώτη φορά, καθορίζεται για μια οικογένεια με δύο παιδιά στα 210.000 ευρώ για την αξία της ακίνητης περιουσίας ενώ για τα αυτοκίνητα το όριο είναι τα 1.600 κυβικά.



Εκτός από το επίδομα παιδιού και στο επίδομα στέγασης εισάγεται το κριτήριο της κινητής περιουσίας που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

Η υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, πήρε ήδη το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο για την υλοποίηση του σχεδίου για το δημογραφικό. Το 10ετές σχέδιο 2025-2035 περιλαμβάνει 100 δράσεις από τις οποίες άλλες υλοποιούνται και άλλες θα ξεκινήσουν σε μελλοντικό χρόνο.



Σε επόμενο υπουργικό οι αλλαγές στα επιδόματα

Σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια θα εγκριθεί και η αναμόρφωση των επιδομάτων που προβλέπει αύξηση των ποσών και θέσπιση νέων κριτηρίων για τη χορήγησή τους.

Επιστημονική ομάδα ήδη καταγράφει τα επιδόματα ώστε να υπάρξει διαφάνεια με κατεύθυνση να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και να επικρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερη δικαιοσύνη στην κατανομή των κονδυλίων.



Όπως έχει δηλώσει η κ. Ζαχαράκη, «θα μπει ένα τέλος  στις στρεβλώσεις της προνοιακής πολιτικής με επιδόματα ατάκτως ερριμμένα τα οποία δε «συνομιλούν» μεταξύ τους.

Κλειδί της μεταρρύθμισης είναι η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων. Θέλουμε να εντοπίσουμε το δικαιούχο που αποκρύπτει τα εισοδήματα του, ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία.

Η εντολή του πρωθυπουργού είναι τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν να κατευθυνθούν εκ νέου στους ευάλωτους, σε άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως για παράδειγμα έχει ήδη δρομολογηθεί με το έκτακτο βοήθημα των Χριστουγέννων. Στα συρτάρια του υπουργείου και στα κρατικά ταμεία δε θα επιστρέψει ούτε ένα ευρώ.»



Η μεγαλύτερη αύξηση στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Τη μεγαλύτερη αύξηση θα λάβει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που θα ανέλθει από 216 ευρώ και 54 ευρώ, σε 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί . Επίσης δίνεται  κίνητρο  για την αναζήτηση εργασίας ώστε να μην πέφτουν οι δικαιούχοι σε « παγίδα φτώχειας» επαναπαυόμενοι στα επιδόματα.  

Στο εξής λοιπόν θα εξαιρείται ένα μέρος του εισοδήματος από μισθωτή απασχόληση από τα κριτήρια ένταξης, δηλαδή δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία ένα  ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε Επίδομα Παιδιού και Στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα).  

Είναι ενδεικτικό ότι οι δικαιούχοι του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος μειώθηκαν φέτος από 210.000 στις 190.000 που σημαίνει ότι βρήκαν δουλειές και είχαν αύξηση εισοδήματος.

Παράλληλα από το τέλος Μαρτίου- αρχές Απριλίου  θα ξεκινήσει πανελλαδικά η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας για τους δικαιούχους των περισσότερων επιδομάτων , δράση που αποσκοπεί επίσης στη διαφάνεια και τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας.

imerisia.gr

error: Content is protected !!