Θρασύβουλος Μπάγιος (συνέντευξη) Θρασύβουλος Μπάγιος (συνέντευξη)
Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΜΠΑΓΙΟΣ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος με το «ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» μιλάει στη «ΦΩΝΗ» για τα θέματα που απασχολούν το νησί μας. Θρασύβουλος Μπάγιος (συνέντευξη)

«Η πόλωση είναι μέσο που χρησιμοποιούν οι πλειοψηφικές παρατάξεις!»

Συνέντευξη στην “Φωνή της Σαλαμίνας”

Ο ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΜΠΑΓΙΟΣ, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος με το «ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ» μιλάει στη «ΦΩΝΗ» για τα θέματα που απασχολούν το νησί μας.

Τι εκφράζει σαν Δημοτική Παράταξη το “ΒΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ”
Κύριε Γιαννόπουλε κατ αρχήν να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα που μου δίνεται να εκφράσω τους προβληματισμούς μας και τις απόψεις μας εκ μέρους του συνδυασμού Βήμα στους πολίτες.
Η Δημοτική παράταξη Βήμα στους πολίτες εκπροσωπείται από απλούς πολίτες της Σαλαμίνας. Είναι ένας συνδυασμός που προήλθε από την αγωνία πολλών συμπολιτών μας για τις εξελίξεις και τα δρώμενα του νησιού μας. Οι πολίτες αυτού του τόπου πρέπει να έχουν φωνή και λόγο στην εξέλιξη του νησιού μας και δεν πρέπει να μένουν αδιάφοροι και αμέτοχοι. Γι αυτό το Βήμα στους πολίτες επιδιώκει, ζητά την συμμετοχή και άποψη των πολιτών για τις εξελίξεις, τις αγωνίες και τα προβλήματα που συμβαίνουν η που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. Δεν είμαστε πολιτικοί αλλά επαναλαμβάνω απλοί πολίτες που μας ενδιαφέρει η Σαλαμίνα η ανάπτυξη της, η καθημερινότητα της, η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και οτι άλλο χρειάζεται ένας τόπος για να ευημερεί και να νιώθει ασφαλής.

Η φωνή των πολιτών συνθλίβεται και πόσο, όταν επικρατεί πόλωση;
Η πόλωση είναι ένα μέσο που χρησιμοποιούν οι πλειοψηφικές παρατάξεις για να περάσουν τις δικές τους απόψεις, τις δικές τους ιδέες, τα δικά τους συμφέροντα. Οι πολίτες δεν πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο τέτοιων αντιπαραθέσεων. Πολλές φορές μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο οι εισηγήσεις της πλειοψηφίας δεν έχουν ομόφωνη απόφαση όχι γιατί διαφέρουν οι προτάσεις των παρατάξεων αλλά γιατί πρέπει να υπερισχύσει η απόφαση της. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μια πόλωση. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στους πολίτες που βλέπουν οτι υπάρχουν ευνοούμενοι και μη ευνοούμενοι. Υπάρχει δηλαδή μια εύνοια για μια μερίδα συμπολιτών μας και μια αδικία σε βάρος άλλων συμπολιτών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το Βήμα στους Πολίτες έθεσε θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο έπειτα από διαμαρτυρίες πολιτών σχετικά με τα επιπλέον χρήματα που καλούνται να πληρώσουν για τα τέλη σύνδεσης του δευτερεύοντος δικτύου ακαθάρτων υδάτων με τον κεντρικό αγωγό της αποχέτευσης. Ενός κεντρικού αγωγού που κατασκευάστηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κράτους για όλους τους κατοίκους της Σαλαμίνας. Καλούνται όμως οι πολίτες να πληρώσουν τιμή σύνδεσης δυσανάλογη ως προς το κόστος κατασκευής κατά παράβαση του Νόμου 1068/1980 άρθρο 14 παρ 2,3 σύμφωνα με την δική μας εκτίμηση. Αυτό δημιουργεί μια πόλωση στις σχέσεις πλειοψηφίας και μειοψηφίας καθώς και μεταξύ των πολιτών και του Δήμου.

Τι το διαφορετικό θέλει να φέρει στην τοπική πολιτική σκηνή το ΒΗΜΑ
Το Βήμα στους πολίτες είχε και έχει σαν βασική του επιδίωξη την συμμετοχή των πολιτών σε αποφάσεις που απασχολούν το νησί μας. Αποφάσεις που έχουν στόχο την βελτίωση των υποδομών του νησιού, την υγεία των κατοίκων, την ασφάλεια τους καθώς και την κοινωνική ισορροπία των πολιτών του νησιού μας.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει οι απόψεις, οι αγωνίες, οι προβληματισμοί όλων των πολιτών να εκφράζονται σε συλλογικά όργανα όπως γειτονικά συμβούλια, συμβούλια συλλόγων, συμβούλια κοινοτήτων, συμβούλια νεολαίας, Δήμων, περιφέρειας, κράτους. Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης είναι ενεργός στις αποφάσεις νοιάζεται για τον τόπο του και τα προβλήματα του, δίνει ιδέες και επιβλέπει την πραγματοποίηση η μη των παραπάνω.
Άρα βασική μας διαφορά είναι οτι απευθυνόμαστε και καλούμε όσο το δυνατόν περισσότερους δημότες να ενεργοποιηθούν, να προτείνουν λύσεις, να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους και το Βήμα στους πολίτες να προσπαθήσει να κάνει πράξη τις προτάσεις αυτές.

Ποια η άποψη του ΒΗΜΑΤΟΣ για την μέχρι τώρα πορεία της Δημοτικής Αρχής
Το Βήμα στους πολίτες είναι μια νέα Δημοτική παράταξη. Στις εκλογές του 2019 εξέλεξε έναν δημοτικό σύμβουλο. Στους 17 μήνες που παρίσταμαι στα δημοτικά συμβούλια θα μπορούσα να πω ότι δεν είμαι και τόσο ικανοποιημένος. Παρακολουθώ πολλές αντιπαραθέσεις προσωπικού χαρακτήρα, υπάρχει μια φρασεολογία που δεν με εκφράζει και με στεναχωρεί όταν εκστομούνται διάφορες φράσεις τύπου ανίκανος γελοίος ψεύτης ανάξια σχολιασμού, κλπ, κλπ. Πολλές φορές μακρηγορούν ορισμένοι σύμβουλοι χωρίς ουσία και επαναλαμβάνουν τα ίδια ειπωμένα από άλλους με σκοπό απλώς να μιλήσουν. Η νέα Δημοτική αρχή θεωρώ οτι προσπαθεί να βοηθήσει στην καθημερινότητα των πολιτών. Αρέσκεται όμως σε εξαγγελίες τύπου για πρώτη φορά κάναμε αυτό πχ στολισμός Λ Φανερωμένης με ομπρέλες λες και άλλοι πριν από αυτήν την Δημοτική αρχή δεν στόλισαν τους δρόμους την περίοδο εκείνη με κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Παρουσιάζει όπως θέλει διάφορα θέματα πχ κέντρο υγείας, διαχείριση πανδημίας, απ ευθείας αναθέσεις και μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, facebook, προσπαθεί να επηρεάσει τους πολίτες για την θετικότητα και αναγκαιότητα των ενεργειών της
Δεν έχει όμως απαντήσει ξεκάθαρα για θέματα που αφορούν πχ τα ναυπηγεία αν πρέπει να μείνουν η να φύγουν, για τις περί τύμβου των Σαλαμινομάχων αναφορά της κυρίας Μενδώνη, για τα μέτρα προστασίας των δημοτών από την πανδημία, τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών του νησιού που έχουν πληγεί από την πανδημία, τα μέτρα στήριξης των αθλητικών συλλόγων του νησιού που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά λόγω της αναστολής των αθλητικών δραστηριοτήτων Επίσης δεν μας έχει αναφέρει η Δημοτική αρχή πια αναπτυξιακά έργα έχει σκοπό να προτείνει ώστε να δοθεί κάποια ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας. Ακούμε από διάφορα μέσα για την αναβαθμίσεις, αναπλάσεις, όμως μέχρι σήμερα ένα τέτοιο έργο δεν έχει έλθει για συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο.

Ποια η άποψη του ΒΗΜΑΤΟΣ για την μέχρι τώρα πορεία της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και γενικότερα.
Ο ρόλος της μειοψηφίας στον Δήμο δεν είναι μόνο ο έλεγχος της νομιμότητας των ενεργειών και αποφάσεων που λαμβάνονται αλλά και η κατάθεση προτάσεων διαφόρων θεμάτων που αφορούν τον Δήμο και τους δημότες του. Πολλές φορές η μειοψηφία έχει καταθέσει προτάσεις και έχει προτείνει δράσεις . Το Βήμα στους Πολίτες κατέθεσε πρόταση να ζητηθεί από τον ΕΟΔΥ στα εμβολιαστικά κέντρα της Σαλαμίνας να διατίθεται όλα τα εμβόλια που παρέχει το κράτοςγια να μην πηγαίνουν για εμβολιασμό οι δημότες μας σε άλλους Δήμους. Η πρόταση μας δεν έγινε δεκτή. Η μειοψηφία έχει καταθέσει και άλλες προτάσεις όπως πχ δράσεις ενάντια στα διαλυτήρια πλοίων, στην αντιμετώπιση της πανδημίας γενικότερα, την κατάσταση στο κέντρο υγείας που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν ομόφωνα όμως τις περισσότερες φορές η δημοτική αρχή προβάλει την δική της εισήγηση και στις ψηφοφορίες λόγω της πλειοψηφίας που έχει αποφασίζετε η πρόταση της δημοτικής αρχής. Μου δίνετε η εντύπωση ότι η άποψη που επικρατεί στην Δημοτική αρχή είναι ότι αφήστε την μειοψηφία να καταθέτει όσες προτάσεις θέλει . Εμείς θα ακολουθούμε την δική μας εισήγηση. Ακόμη η μειοψηφία νοιάζεται μεν για τα προβλήματα αλλά νοιάζεται και για την υστεροφημία της. Αυτό ενισχύεται και από το γεγονός ότι η αντιπολίτευση που είναι και τέως Δήμαρχοι σε κάθε συνεδρίαση προσπαθούν να εκθειάζουν και να υπερασπίζονται τα δικά τους έργα η τι έκαναν στην δική τους Δημοτική περίοδο. Όμως να ξέρετε ότι στο Δημοτικό συμβούλιο στην μειοψηφία ανήκουν δυο επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων και έξι ανεξάρτητοι Δημοτικοί σύμβουλοι.

Πεφωτισμένος ηγέτης ή ομαδική εργασία προς όφελος του τόπου;
Πεφωτισμένος ηγέτης!!!!!. Άραγε υπάρχει στην σημερινή εποχή πεφωτισμένος ηγέτης; Ένας Καποδίστριας, ένας Βενιζέλος; Υπάρχει κάποιος που να ενδιαφέρετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ για τον τόπο του και όχι για το προσωπικό του συμφέρον; Να ενδιαφέρεται για την ευημερία, την πρόοδο, την ασφάλεια την υγεία των συμπολιτών του χωρίς να δίνει προτεραιότητα και ευκαιρίες σε κολλητούς, κουμπάρους, συγγενείς,ψηφοφόρους.
Για εμένα υπάρχει ο ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ηγέτης. Αυτός που με την μέχρι τώρα πορεία του,τις πράξεις του τα επιχειρήματα του θα καταφέρει να προσεγγίσει τους πολίτες και μέσα από συλλογική προσπάθεια θα ηγηθεί για όφελος όλων των δημοτών. Δυστυχώς στην σημερινή εποχή δυσκολεύομαι να βρω έναν τέτοιο ηγέτη.

Η άποψή σας για την ζεύξη
Το θέμα της ζεύξης δεν μπορεί να απαντηθεί με ένα ΝΑΙ η με ένα ΟΧΙ. Είναι ένα έργο που πρέπει βασικά να γνωρίζουμε αν εξυπηρετεί τους κατοίκους της Σαλαμίνας η όχι. Θα πρέπει να ερωτηθούν οι 39.000 ψηφοφόροι κάτοικοι της Σαλαμίνας αν πρέπει να γίνει η ζεύξη η όχι. Αναφέρομαι στις 39.000 κατοίκους που ψηφίζουν στην Σαλαμίνα για το μέλλον το δικό τους, των παιδιών τους το μέλλον της Σαλαμίνας γενικότερα. Λυπάμαι που αποκλείω τους οικιστές η άλλους που μένουν μόνιμα στη Σαλαμίνα αλλά δεν ψηφίζουν στην Σαλαμίνα. Έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα αλλού. Όμως όπως γνωρίζεται όλες οι επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, εντάξεις σε προγράμματα χρηματοδότησης, υποδομές σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια εξαρτώνται από τον πληθυσμό του κάθε Δήμου. Ας φέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στη Σαλαμίνα να δυναμώσουν τον Δήμο και μετά να αποφασίζουν μαζί με εμάς για το μέλλον του τόπου μας.
Αν όμως η απόφαση για την ζεύξη είναι επιταγή και απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να απαιτήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη όπως:
_ Αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού έτσι ώστε να ορίζεται η χρήση γης στα διάφορα σημεία της Σαλαμίνας, να οριοθετηθούν περιοχές για ήπια τουριστική ανάπτυξη, και να περιορισθεί η άναρχη δόμηση.
_ Προέκταση των Κρατικών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς μέχρι τα Παλούκια.
_ Κατασκευή παράπλευρων οδών οδικής κυκλοφορίας για αποφυγή μποτιλιαρισμάτων.
_ Βελτίωση του οδικού δικτύου της Σαλαμίνας.
Ενίσχυση του στόλου της καθαριότητας και των άλλων υπηρεσιών της αρμοδιότητας του Δήμου με προσωπικό και υλικό, αυτοκίνητα κ.α. Επαναφορά δημοσίων υπηρεσιών στο νησί όπως Ι.Κ.Α, Δ.Ο.Υ, Δ.Ε.Η, για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Όλα αυτά πρέπει να τα απαιτήσει ο Δήμος και να δεσμευθεί το κράτος ότι θα υλοποιηθούν πριν την ολοκλήρωση της ζεύξης. Όμως επειδή ο κόσμος αλλάζει, η εξέλιξη προχωρά, τα ήθη και έθιμα των τοπικών κοινωνιών αλλάζουν δεν ξέρω αν υπάρχει διάθεση από τους πολίτες να αντιδράσουν ακόμη και δυναμικά σε μια τέτοια απόφαση χωρίς να ερωτηθούν.

Ποια θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού και ποιες λύσεις προτείνετε;
Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού και το πιο κοντινότερο στην Αττική. Πάντα δέχεται μεγάλο αριθμό παραθεριστών – τουριστών ειδικά τις αργίες και το καλοκαίρι. Άρα πρέπει να γίνουν μια σειρά από έργα για να μπορέσει η Σαλαμίνα να ανταποκριθεί στην οικιστική, τουριστική και παραθεριστική επιβάρυνση. Πρέπει λοιπόν να δοθεί προτεραιότητα σε έργα υποδομής και καθημερινότητας. Το Βήμα στους Πολίτες και πριν τις εκλογές τόνιζε την αναγκαιότητα των παρακάτω έργων:
1) Αναθεώρηση του Γεν.Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
2) Βελτίωση του οδικού δικτύου Σαλαμίνας και περιφέρειας.
3) Ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου με ανθρώπινο δυναμικό καθώς και σε οχήματα,εργαλεία,κα.
4) Ενίσχυση Αστυνομίας και τροχαίας για να αισθάνονται οι κάτοικοι ασφαλείς.
5) Στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό του Κέντρου Υγείας καθώς και ίδρυση νοσοκομειακής μονάδας και μονάδας αιμοκάθαρσης .
6) Έργα υποδομής και ανάπτυξης για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού όπως παραλίες, αθλητικοί χώροι, παιδικές χαρές, πεζοπορικές διαδρομές, πάρκα αναψυχής, πολιτιστικό κέντρο καθώς και κέντρο νεολαίας.
7) Δημιουργία δικτύου Φυσικού Αερίου για όλη την Σαλαμίνα.
8) Η παρουσία πολλών αδέσποτων ζώων είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα για την Σαλαμίνα. Η δημιουργία ενός πάρκου φιλοξενίας για τα αδέσποτα μαζί με την δημιουργία μητρώου εθελοντών για τα αδέσποτα θα αποτελέσει μια λύση για το πρόβλημα αυτό.

Τα ναυπηγεία είναι πληγή για την Σαλαμίνα ή πυλώνας ανάπτυξης αν φυσικά λειτουργούν με τους πρέποντες περιβαλλοντικούς όρους
Τα ναυπηγεία εκεί που βρίσκονται σήμερα είναι ένας αρνητικός παράγοντας στις όποιες προσπάθειες κάνει η Δημοτική αρχή για την αναβάθμιση και ανάδειξη της ιστορικότερης ναυμαχίας του κόσμου. Βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικό χώρο που απαγορεύει τέτοιες δραστηριότητες. Το Βήμα στους Πολίτες έχει την άποψη οτι πρέπει να μετακινηθούν. Είναι όμως θέμα της πολιτείας να ορίσει ένα καινούργιο μέρος για να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους γιατί ας μην ξεχνάμε οτι είναι και επιχειρήσεις που απασχολούν εργατικό δυναμικό και προσφέρει στην οικονομία του τόπου και του κράτους. Μέχρι όμως να γίνει αυτό τα ναυπηγεία πρέπει να τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους που διέπουν την λειτουργία τους και να είναι συνεπείς ως προς τις οικονομικές υποχρεώσεις προς τον Δήμο Σαλαμίνας.

Η πανδημία συνεχίζεται αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσει. Θα πρέπει να υπάρξει τότε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και σε τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της στο νησί με την σύμφωνη γνώμη όλων των παρατάξεων.
Η χώρα μας μαστίζετε από την πανδημία του κορωνοιού. Πολλές επιχειρήσεις, καταστήματα, έχουν κλείσει και πολλοί συμπολίτες μας έχουν βρεθεί άνεργοι. Αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οικονομικές δραστηριότητες, ο κόσμος να αγωνιά για το μέλλον του, για την επιβίωση του, την καθημερινότητα του. Πιστεύουμε οτι σε λίγο καιρό όλα αυτά θα περάσουν και θα αρχίσουμε πάλι σιγά-σιγά να αποκτούμε τις δουλειές μας, την ζωή μας το μέλλον μας. Επειδή όμως η πανδημία θα αφήσει πίσω της πολλές πληγές και μέτωπα θα πρέπει όλοι μαζί εδώ στον Δήμο να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα, οι άνεργοι, και να δώσουμε μια ώθηση να ανακτηθεί μέρος των χαμένων εισοδημάτων. Το Βήμα στους Πολίτες προτείνει ο Δήμος με αφίσες, φυλλάδια, ανακοινώσεις να υποστηρίξει την αγορά της Σαλαμίνας προτρέποντας τους κατοίκους να αγοράζουν από τα καταστήματα του νησιού, να μειώσει όσο μπορεί τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων καθώς και τις τιμές ενοικίασης των τραπεζοκαθισμάτων να βοηθήσει στην αποπληρωμή των χρεών τους μέχρις να μπορέσουν να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς και να ανακτήσουν μέρος των χαμένων εισοδημάτων τους.

Πως θα θέλατε τη Σαλαμίνα του μέλλοντος;
Η Σαλαμίνα την οποία οραματίζομαι για τα επόμενα χρόνια Θεού θέλοντος και υγείας επιτρέποντος θα ήθελα να γίνει ένας γνωστός προορισμός. Αρχαιολογικός, τουριστικός, αθλητικός. Με δεδομένα τα έργα που θα πρέπει να έχουν γίνει και που αναφέρθηκα παραπάνω στις ερωτήσεις θα μπορούσα να αναφέρω επίσης δυο έργα που ενδεχομένως να αλλάξουν δραστικά το νησί μας. Αναφέρομαι πρώτα στην δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην Φανερωμένη στις πρώην κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις όπου θα είναι πόλος έλξης για τις προετοιμασίες των αθλητικών ομάδων, για αθλητικές διοργανώσεις, για event, για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων της Σαλαμίνας και όχι μόνο.
Ένα δεύτερο έργο που θα δώσει άλλη διάσταση στο νησί μας είναι η δημιουργία ενός υδατοδρομείου όπου η σύνδεση της Σαλαμίνας με άλλα νησιά με υδροπλάνα θα αλλάξει το τοπίο των μεταφορών και της επικοινωνίας και θα αναδείξει περαιτέρω την Σαλαμίνα.

error: Content is protected !!