Δήλωση  Νίνας Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 Δήλωση  Νίνας Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δήλωση  Νίνας Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967                                                          21/4/2021 Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και... Δήλωση  Νίνας Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση  Νίνας Κασιμάτη στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967                                                         

21/4/2021

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τακτικό μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Νίνα Κασιμάτη, πήρε σήμερα την πρωτοβουλία να κάνει δήλωση εκτός Ημερησίας Διάταξης στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, προκειμένου να επαναφέρει στη μνήμη όλων των συμμετεχόντων από τα 47 κράτη-μέλη, τη μαύρη επέτειο των 54 χρόνων που συμπληρώθηκαναπό την επιβολή της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ζήτημα, αφού το 1969 αποφάσισε να αποπέμψει τη χώρα μας από μέλοςτου, επιφέροντας έτσι μεγάλο πλήγμα στη διεθνή νομιμοποίηση του χουντικού καθεστώτος.

Ακολουθεί η δήλωση της Νίνας Κασιμάτη

«Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

Κυρία Γενικέ Γραμματέα, κυρία Επίτροπε Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αγαπητοί συνάδελφοι.

Ως Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης επιθυμώ νακάνω μια δήλωση στην Ολομέλεια εκτός Ημερησίας Διάταξης. Γιατί έχω χρέος να θυμήσω ότι σαν σήμερα πριν από 54 χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, επιβλήθηκε στην Ελλάδα ξενοκίνητη Χούντα, καταλύοντας τη Δημοκρατία και καταπατώντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου. Έπεσε 7 χρόνια αργότερα, με την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερακατοχή της Κύπρου, έχοντας έτσι εκπληρώσει τον λόγο της ύπαρξής της.

Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ταυτόχρονα με την πολιτική και γεωπολιτική χειραγώγηση της χώρας μας, διαπράχθηκαν αχαρακτήριστα και απάνθρωπα βασανιστήρια από τους νεοφασίστες εις βάρος εκείνων που αντιστέκονταν.

Οφείλουμε αιώνια ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τον δίκαιο σκοπό της αντίστασης. Επίσης προς τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και παντού στον κόσμο, που στάθηκαν ενεργά στο πλευρό του ελληνικού λαού και υποστήριξαν τις αντιστασιακές οργανώσεις. Κρατάμε μέσαστην καρδιά μας την αλληλεγγύη τους.

Φυσικά πάντοτε θυμόμαστε και τιμούμε το Συμβούλιο της Ευρώπης, που  μέσω των διαδικασιών του απέδειξεαυτά τα βασανιστήρια καιτο 1969 αποφάσισε την αποπομπήτου δικτατορικού καθεστώτος από τον Οργανισμό.  Το Συμβούλιο με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε τις καταστατικές αρχές και αξίες του στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια. Πρόκειται για ένα παράδειγμα σοφής ηγεσίας,το οποίοστις μέρες μας θα πρέπει να το ακολουθήσουν οι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας.

Σας ευχαριστώ».

error: Content is protected !!