Το ΙΤΕ συντονίζει το νέο ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου Πάρκινσον Το ΙΤΕ συντονίζει το νέο ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου Πάρκινσον
Το νέο ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER που αφορά στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου του Πάρκινσον, θα συντονίσει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας... Το ΙΤΕ συντονίζει το νέο ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου Πάρκινσον

Το νέο ανταγωνιστικό ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER που αφορά στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων κατά της νόσου του Πάρκινσον, θα συντονίσει το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ).

Επικεφαλής του προγράμματος είναι ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης, πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Ερευνών στο ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί συνολικά με το ποσό του 1 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2024.

Το έργο PANTHER θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη τριών διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών εργαστηρίων, με μακρόχρονη εμπειρία στην μελέτη γενετικά τροποποιημένων ζωικών-μοντέλων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων με προηγμένες μεθόδους γενετικής και μοριακής βιολογίας. Εκτός από το εργαστήριο του καθηγητή Γιώργου Γαρίνη, συμμετέχουν τα εργαστήρια του Νεκτάριου Ταβερναράκη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ, καθώς και της Δρος Carol Murphy, Ερευνήτριας Β’ του ΙΜΒΒ-ΙΤΕ. Στη σύμπραξη συμμετέχει επίσης η SyNoesis Therapeutics με επικεφαλής τον δρα Θανάση Σπαθή, μια βραβευμένη για την καινοτομία της εταιρεία στο χώρο της ανάπτυξης φαρμάκων και σύνθετων θεραπευτικών σχημάτων για την αντιμετώπιση του Πάρκινσον.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οι επιδράσεις της συγκεκριμένης ασθένειας, ο σταδιακός εκφυλισμός και θάνατος των νευρικών κυττάρων των πασχόντων. Τα υπάρχοντα φάρμακα έχουν περιορισμένη και συμπτωματική δράση και περιορίζονται σε αγωνιστές της ντοπαμίνης. Η δυσχέρεια στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων έγκειται κυρίως στην ανεπάρκεια μεθόδων για τη πρόγνωση και θεραπεία της νόσου, στην πολυπλοκότητα της δομής του εγκεφάλου, στον περιορισμένο αριθμό δραστικών ουσιών που μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, στη δυσκολία ανάπλασης ή αντικατάστασης του εκφυλισμένου νευρικού ιστού και στην έλλειψη αξιόπιστων ζωικών μοντέλων για τον προκλινικό έλεγχο νέων αντιπαρκινσονικών φαρμάκων.

«Το ερευνητικό πρόγραμμα PANTHER θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω αναγνώριση του Ινστιτούτου ως χώρου αριστείας στην έρευνα, στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων ανθρώπων και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», δήλωσε ο καθηγητής Γιώργος Γαρίνης.

ΠΔΡ – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!