Διαδικτυακή συζήτηση του Προέδρου και της Ομάδας Εργασίας για την Τεχνική Εκπαίδευση του Β.Ε.Π. Διαδικτυακή συζήτηση του Προέδρου και της Ομάδας Εργασίας για την Τεχνική Εκπαίδευση του Β.Ε.Π.
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ Δελτίο Τύπου Διαδικτυακή συζήτηση του Προέδρου και της Ομάδας Εργασίας για την Τεχνική Εκπαίδευση του Β.Ε.Π. με τον Διοικητή και στελέχη... Διαδικτυακή συζήτηση του Προέδρου και της Ομάδας Εργασίας για την Τεχνική Εκπαίδευση του Β.Ε.Π.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δελτίο Τύπου

Διαδικτυακή συζήτηση του Προέδρου και της Ομάδας Εργασίας για την Τεχνική Εκπαίδευση του Β.Ε.Π. με τον Διοικητή και στελέχη του Ο.Α.Ε.Δ. Η έναρξη της συνεργασίας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά με τον Ο.Α.Ε.Δ. για την αναβάθμιση της Τεχνικής Εκπαίδευσης και την ουσιαστικότερη συμμετοχή των επιχειρήσεων μελών του Β.Ε.Π. στη δημιουργία τμημάτων στις Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ., αποφασίσθηκε χθες στη διαδικτυακή συζήτηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου.

Ο Πρόεδρος Β.Ε.Π., κ. Γεώργιος Παπαμανώλης – Ντόζας, ευχαρίστησε όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Επιμελητηρίου και ιδιαίτερα τον Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ., κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη και, αφού αναφέρθηκε σε μία σειρά δράσεων που πραγματοποιήθηκαν από το Επιμελητήριο, με πρωτοβουλία του αείμνηστου Προέδρου Β.Ε.Π., Ανδριανού Μιχάλαρου, ο οποίος για πρώτη φορά, διαπιστώνοντας, πριν από μία δεκαετία περίπου, την ένδεια της αγοράς εργασίας σε τεχνίτες, επεσήμανε ότι «η Τεχνική εκπαίδευση πρέπει να είναι επιλογή και όχι ανάγκη» και την άμεση σύνδεσή της με την αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ., αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο Β.Ε.Π. για την πρωτοβουλία της συνάντησης, αναφέρθηκε στο έργο των ΕΠΑΣ Μαθητείας του Οργανισμού, στο Δυϊκό Σύστημα κατάρτισης που ακολουθεί ο Ο.Α.Ε.Δ. και είναι ο μόνος Φορέας που ακολουθεί αυτό το Σύστημα, στον αριθμό των μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα σε διάφορες ειδικότητες και στην αποκατάστασή τους στην αγορά εργασίας, τόνισε την ανάγκη για μία ουσιαστικότερη συνεργασία με τις επιχειρήσεις.

Η σύσταση ενός τμήματος με μία συγκεκριμένη ειδικότητα προϋποθέτει τη βούληση του επιχειρηματία να απασχολήσει τους μαθητές, κατά τη διάρκεια της μαθητείας, και στη συνέχεια να αποκτήσει έναν εξειδικευμένο τεχνίτη. Οπότε, όπως τόνισε, πρέπει να υποβληθούν συγκεκριμένες προτάσεις και μάλιστα το συντομότερο, εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, από Σεπτέμβριο, ώστε να δημιουργηθούν τα τμήματα για τις ειδικότητες που τείνουν να εκλείψουν. «Θα δουλέψουμε μαζί», είπε ο κ. Πρωτοψάλτης, αφού άκουσε τις απόψεις και τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, «ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».

Δεσμεύτηκε δε, να γίνουν σύντομα νέες συναντήσεις, και στις κατά τόπους ΕΠΑΣ για να υπάρξει άμεση πληροφόρηση και από τους Δ/ντές των Σχολών και να δημιουργηθούν ζητούμενα Τμήματα, όπου αυτό θα είναι δυνατόν.Στον εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο συμμετείχαν, εκτός από τους Συμβούλους του Επιμελητηρίου, που απαρτίζουν την Ομάδα Εργασίας για την Τεχνική Εκπαίδευση, εκ μέρους του Ο.Α.Ε.Δ. οι κυρίες Μόσχα Στασού και Ευγενία Λαϊνά, Προϊσταμένες της Δ/νσης Αρχικής Κατάρτισης Ο.Α.Ε.Δ. και Τμήματος Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης Ενηλίκων Ο.Α.Ε.Δ., αντίστοιχα, η βουλευτής του ΜΕΡΑ25 Β΄ Πειραιά, κα Φωτεινή Μπακαδήμα, ο βουλευτής Ν.Δ. Α΄ Πειραιά, κ. Ιωάννης Μελάς, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γεώργιος Καββαθάς και μέλη του Επιμελητηρίου.Τη συζήτηση συντόνισε η Ειδική Συνεργάτης του Β.Ε.Π. , κα Ευδοκία Μαυρομμάτη.

error: Content is protected !!