ΑΣΕ ΤΟ ΓΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΟΝΙΟΣ ΑΣΕ ΤΟ ΓΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΟΝΙΟΣ
ΤΟ ΜΟΤΟ της WWF περικλείει μέσα σε μία φράση παιδεία, σεβασμό, οικολογική συνείδηση. Τι εννοεί; Τι πρέπει να ξέρουμε και τι να κάνουμε;Αρχικά, τι... ΑΣΕ ΤΟ ΓΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΟΝΙΟΣ

ΤΟ ΜΟΤΟ της WWF περικλείει μέσα σε μία φράση παιδεία, σεβασμό, οικολογική συνείδηση. Τι εννοεί; Τι πρέπει να ξέρουμε και τι να κάνουμε;
Αρχικά, τι είναι «γόνος»; Γόνος ορίζονται τα νεογέννητα και νεαρής ηλικίας άτομα ενός ιχθυοπληθυσμού, τα οποία δεν έχουν φθάσει σε ηλικία ή/και μέγεθος αναπαραγωγής.

Αν και η Ε.Ε. έχει θεσπίσει τα χαμηλότερα επιτρεπόμενα όρια αλιείας με τον Κανονισμό (ΕΚ) αρ. 1967/2006 – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ούτε τα νούμερα!!
Η ορθολογιστική διαχείριση των αλιευτικών αποθεμάτων αποτελεί βασικό στόχο έως και πρόκληση της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας καθώς τα ιχθυοαποθέματα μειώνονται με ραγδαίους ρυθμούς και δυσοίωνα μηνύματα για το μέλλον.

Η μαζική αλίευση νεαρών ψαριών (γόνου) και άλλων θαλάσσιων ειδών έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα αποθέματα, τα οικοσυστήματα και κατά συνέπεια τον αλιευτικό τομέα που στηρίζεται σε αυτά. Όταν αλιεύεται ο γόνος από ένα απόθεμα δεν δίνεται η ευκαιρία στα άτομα του ιχθυαποθέματος να ενηλικιωθούν και να αναπαραχθούν, δίνοντας δικούς τους απογόνους. Δημιουργείται δηλαδή μια «χαμένη γενιά» η οποία δεν συμβάλλει στην πληθυσμιακή ισορροπία του αποθέματος. Έτσι λοιπόν το απόθεμα σταδιακά μειώνεται και οδηγείται σε κατάσταση υπεραλίευσης.

Οι ωκεανοί του πλανήτη αποφέρουν σήμερα πάνω από 123 εκατομμύρια τόνους ψαριών και οστρακοειδών το χρόνο, από τους οποίους 66 εκατομμύρια τόνοι καταναλώνονται ως τροφή από τον άνθρωπο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από το υπόλοιπο γίνονται ιχθυάλευρα και άλλα προϊόντα. Οι ιχθυοκαλλιέργειες παρέχουν 20 εκατομμύρια επιπλέον τόνους ψάρια τον χρόνο. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η πίεση που ασκείται στους ιχθυοπληθυσμούς είναι μεγάλη και κίνδυνο κατάρρευσης πολλών οικοσυστημάτων λόγω της κακής διαχείρισης του ανθρώπου.

Η νομοθεσία δεν αρκεί για να προστατευθεί ο γόνος. Εδώ, στην «αλιευτική» και «τουριστική» Ελλάδα οφείλουμε περισσότερο από άλλες χώρες να είμαστε «ευαισθητοποιημένοι» καταναλωτές. Επιστημονικές και επαγγελματικές κοινότητες που σχετίζονται με τη διατροφική μας αλυσίδα (ψαράδες, σεφ, διαιτολόγοι, τεχνολόγοι τροφίμων, ιατροί, επιμελητήρια, δάσκαλοι, σχολεία κ.ά.) παίρνουν πια μέρος σε δράσεις για να ενημερωθούμε και να ευαισθητοποιηθούμε για τη σημασία της προστασίας του γόνου.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε επαρκώς τι δεν πρέπει να καταναλώνουμε και επομένως να μην αλιεύεται. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να ενημερωθούμε για το μικρότερο επιτρεπόμενο μέγεθος πώλησης κάθε ψαριού και να ελέγχουμε το μέγεθος κάθε είδους πριν το αγοράσουμε από τον ψαρά ή το φάμε στην ταβέρνα.


Την επόμενη φορά που θα ακούσετε: «Τι νόστιμος που είναι ο γόνος!» αναλογιστείτε και δράστε σκεπτόμενοι: «Αν φαγωθεί κι αυτός ο γόνος σήμερα, και δεν αλλάξει κάτι ριζικά, το πιο πιθανό είναι ότι σε λίγα χρόνια δε θα έχουμε να φάμε όχι γόνο! Ούτε λέπι!»

Πάρτε τα μέτρα σας, δράστε με οικολογική συνείδηση και σεβασμό και μην «ψαρώνετε»!

Αλεξάνδρα Κότσυφα
MSc Ιχθυολόγος

error: Content is protected !!