Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής κατά του καρκίνου – με εμβόλιο mRNA
ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑ 19 Ιουλίου 2021 fonisalaminas
Ορόσημο η 17η Ιουλίου για την Ιατρική
Εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής κατά του καρκίνου
Πρόκειται για εμβόλιο τύπου mRNA, το οποίο στοχεύει να αυξήσει θεαματικά τον χρόνο επιβίωσης των ασθενών με σύνθετους και προχωρημένους καρκίνους.
Ακόμη ένας «σταθμός» στην εξέλιξη της ιατρικής επετεύχθη σήμερα, καθώς εμβολιάστηκε ο πρώτος ασθενής με εμβόλιο mRNA της εταιρείας BioNTech κατά του καρκίνου, στο πλαίσιο της Φάσης 2 των κλινικών δοκιμών, όπως αναφέρει η επιστημονική ιστοσελίδα iflscience.com και αναδημοσιεύει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.
Ο ασθενής έλαβε την πρώτη δόση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η εμβολιαστική θεραπεία που φέρει τον τίτλο BNT111 θα συνδυαστεί με υπάρχουσα ανοσοθεραπεία με στόχο να αντιμετωπίσει έναν συγκεκριμένο τύπο μελανώματος σε προχωρημένο στάδιο.
Η δοκιμή είναι τύπου open-label και τυχαιοποιημένη, το οποίο σημαίνει ότι ερευνητές και εθελοντές γνωρίζουν τι είναι κλασική θεραπεία και τι πειραματική. Η δοκιμή, στην οποία συμμετέχουν 120 ασθενείς, θα αξιολογήσει τον συνολικό ρυθμό απόκρισης του BNT11 όταν χρησιμοποιείται σε συνεργασία με τη δραστική ουσία σεμιπλιμάμπη (σ.σ. cemiplimab), καθώς επίσης θα αξιολογήσει τη διάρκεια και την ασφάλεια του νέου θεραπευτικού πρωτοκόλλου.
Με βάση το δημοσίευμα, κατόπιν των υποσχόμενων αποτελεσμάτων της Φάσης 1, υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι η θεραπεία θα προκαλέσει μία ισχυρή και ασφαλή απόκριση αντισωμάτων.
«Το όραμά μας είναι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια στον καρκίνο και στα λοιμώδη νοσήματα. Καταφέραμε να δείξουμε τη δυναμική των εμβολίων mRNA στη διευθέτηση της πανδημίας COVID-19. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ο καρκίνος είναι εξίσου μία παγκόσμια απειλή για την υγεία και μάλιστα χειρότερη από την τρέχουσα πανδημία», δήλωσε ο Özlem Türeci, συνιδρυτής και επικεφαλής Υγειονομικός Αξιωματούχος της BioNTech.
Στην ίδια δήλωση, ο Türeci υποστηρίζει ότι η θεραπεία «BNT111 έχει ήδη δείξει ένα ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας και ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα στις αρχικές κλινικές αξιολογήσεις. Με την έναρξη της θεραπείας ασθενών στο πλαίσιο της Φάσης 2, είμαστε ενθαρρυμένοι να συνεχίσουμε στο αρχικό μονοπάτι, ώστε να πραγματώσουμε τις δυνατότητες των mRNA εμβολίων για τους καρκινοπαθείς».
Η θεραπεία BNT111 είναι μία πειραματική αντικαρκινική mRNA θεραπεία, που αποτελεί κομμάτι της πλατφόρμας FixVac της γερμανικής εταιρείας.
Συμπεριλαμβάνονται πολλαπλές ανοσοθεραπείες, οι οποίες με τη σειρά τους περιλαμβάνουν τις κυτταρικές εντολές που δίδονται για να δημιουργηθούν αντιγόνα, τα οποία μοιράζονται μεταξύ των τύπων καρκίνου, και τα τα οποία χορηγούνται στους ασθενείς, σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να παράξει αντισώματα εναντίον των καρκινικών κυττάρων. Με αυτόν τον τρόπο, το ανοσοποιητικό σύστημα «εκπαιδεύεται» στο να καταστρέφει όγκους προτού καν αυτοί γίνουν επικίνδυνοι. Η BNT111 είναι η πιο εξελιγμένη θεραπεία της πλατφόρμας FixVac και στοχεύει τέσσερα αντιγόνα. Τουλάχιστον ένα από αυτά, είναι παρών στο 90% και άνω των περιστατικών μεταστατικού μελανώματος.
Μαζί με τη θεραπεία BNT111, υπάρχει και η BNT112, η οποία είναι μία πειραματική θεραπεία ενάντια σε συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του προστάτη (σ.σ. Castration Resistant Prostate Cancer), που βρίσκεται στη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Επίσης, υπάρχει η θεραπεία BNT113, η οποία είναι άλλη μία mRNA θεραπεία για όσους έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό HPV, καθώς επίσης στους καρκίνους του κεφαλιού και του λαιμού. Και αυτή η θεραπεία βρίσκεται στη Φάση 1 των κλινικών δοκιμών. Όλες αυτές δοκιμάζονται περαιτέρω, ώστε να επεκτείνουν την πλατφόρμα της γερμανικής εταιρείας.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τέτοια εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τεράστια “άλματα” των δεικτών επιβίωσης σε ασθενείς με περίπλοκους και προχωρημένους καρκίνους».
inevros.gr