Καμία οδός διαφυγής στον ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Ούτε από το ΣτΕ, ούτε από την κυβέρνηση Καμία οδός διαφυγής στον ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Ούτε από το ΣτΕ, ούτε από την κυβέρνηση
Κλείνουν τα χρονικά «παράθυρα» -νομικά και διοικητικά- για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας χωρίς μισθοδοσία. Το Γ’... Καμία οδός διαφυγής στον ανεμβολίαστους υγειονομικούς: Ούτε από το ΣτΕ, ούτε από την κυβέρνηση

Κλείνουν τα χρονικά «παράθυρα» -νομικά και διοικητικά- για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που από την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας χωρίς μισθοδοσία.

Το Γ’ Θερινό Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε αιτήσεις νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων, ανά την Ελλάδα, που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.

Ειδικότερα, για το θέμα αυτό εκδόθηκαν τέσσερις προσωρινές διαταγές από το ΣτΕ, οι οποίες αφορούν σε 115 συνολικά προσφεύγοντες. Πλέον το Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται να εξετάσει, εάν θα προχωρήσει σε έκδοση απόφασης αναστολής για το ίδιο ζήτημα ή όχι.

Εν τω μεταξύ, στην Ολομέλεια ΣτΕ εκκρεμεί ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για έκδοση, δηλαδή, προσωρινής διαταγής και για αναστολή της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών εργαζομένων στον χώρο της υγείας.

Δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση ούτε μια μέρα

Την ίδια ώρα, όπως γίνεται γνωστό από κυβερνητικούς κύκλους δεν πρόκειται να δοθεί παράταση ούτε μίας μέρας στους περίπου 9.000 εργαζομένους στον τομέα της Υγείας, οι οποίοι γνώριζαν από τις αρχές Ιουλίου πως ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός.

Πρόθεση του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης είναι να ξεκαθαρίσει γρήγορα και άμεσα το τοπίο με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς (και τους εργαζόμενους σε άλλους τομείς) που θα τεθούν σε αναστολή προκειμένου αφενός να υπάρξει μία ολοκληρωμένη εικόνα, αφετέρου να καλυφθούν τα κενά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Στόχος είναι αφενός να μην υπάρξει κάποια «τρύπα» στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αφετέρου να μην σταματήσει η εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών.

Για τον λόγο αυτό τέσσερα είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας την ώρα που το τέταρτο κύμα θα κορυφώνεται και ανεμβολίαστο προσωπικό θα… φεύγει.

  • Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό ανακλήθηκαν οι άδειες των αδειών των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη, ωστόσο το κενό που θα υπάρξει από όσους φύγουν θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα.
  • Δεύτερον το προσωπικό που θα αποχωρήσει –κυρίως από τα περιφερειακά νοσοκομεία – και δεν θα είναι εφικτό να καλυφθεί εσωτερικά, θα αντικατασταθεί μέσω προσλήψεων επικουρικού προσωπικού. Η πρόσληψη προσωπικού θα γίνει μέσω μίας νέας πλατφόρμας, προκειμένου να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, ενώ έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Εσωτερικών και η δημιουργία μιας ακόμη πλατφόρμας στην οποία θα καταγράφονται σε real time όσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι ξεκίνησαν τώρα με την πρώτη δόση.
  • Τρίτον έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
  • Τέταρτον την ώρα που θα γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις, θα υπάρχει έτοιμο στο συρτάρι και το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία που δέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό περιστατικών covid και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.

Έκκληση Γιαννάκου για εμβολιασμό

Έκκληση πάντως για εμβολιασμό έκανε και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ , Μιχάλης Γιαννάκος, παρ΄ότι είναι ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

«Βρισκόμαστε δύο ημέρες πριν την αναστολή των καθηκόντων των υγειονομικών. Καλώ τους συναδέλφους μου να πάνε να εμβολιαστούν» είπε.

Ο κ. Γιαννάκος επεσήμανε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι φοβισμένοι, δεν είναι αρνητές των εμβολίων» και προειδοποίησε πως οι αναστολές «θα συρρικνωθούν κλινικές και θα ανασταλούν χειρουργεία, το οποίο θα επηρεάσει ασθενείς non COVID».

Τα μεγάλα προβλήματα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα προκύψουν στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς είναι περίπου 8.000 με 10.000 υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Πρόβλημα, όμως, θα υπάρξει και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής καθώς μόνο στο Σωτηρία είναι 250 όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

hellasjournal.com

error: Content is protected !!