Δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού Δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού
25/10/2021        ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού Γ. Πατούλης: «Κλειδί... Δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

25/10/2021      

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δράσεις της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού

Γ. Πατούλης: «Κλειδί στη μάχη κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Περιφέρεια Αττικής και ΙΣΑ υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις πρόληψης»

Με σύνθημα «Δε φοβάμαι να το ψάξω» και με την προτροπή «Κάνε τον προληπτικό έλεγχο τρόπο ζωής», η Περιφέρεια Αττικής και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών οργανώνουν ενημερωτικές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης του Καρκίνου του Μαστού. Οι δράσεις, που ξεκίνησαν σήμερα από την Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, θα συνεχιστούν το επόμενο 15ημερο σε κεντρικά σημεία, όπως σταθμούς Μετρό, μεγάλες αγορές κ.α.

Πρώτη ημέρα της ενημερωτικής καμπάνιας στο σημείο που πραγματοποιείται η δράση βρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ Γ. Κεχρή, την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο και Μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ Π. Λεονάρδου, τον Α’ Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Φ. Πατσουράκο και τη  συνεργάτιδά του Α.  Ρόντου.    

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τα στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ εκτός από το υλικό που διανέμουν στις ενδιαφερόμενες, παρέχουν πληροφορίες προκειμένου να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις  στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος. Ήδη η Περιφέρεια Αττικής έχει συνάψει σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας με το Νοσοκομείο Αγ. Σάββας, ενώ από το Μάιο που έχει ξεκινήσει η δράση μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί πάνω από 600 γυναίκες.

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και στη διατήρηση της υγείας του Πολίτη μέσα από τον προσυμπτωματικό έλεγχο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες  να πραγματοποιήσουν δωρεάν μαστογραφία με συνεργαζόμενα νοσοκομεία. Η 25 Οκτωβρίου αποτελεί μία ευκαιρία προκειμένου να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλες τις γυναίκες που δίνουν καθημερινό αγώνα για να νικήσουν τον καρκίνο του Μαστού. Μία ασθένεια που μπορεί να νικηθεί. Κλειδί σε αυτή τη μάχη είναι η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση.  Στηρίζουμε και συμβάλλουμε ενεργά με συγκεκριμένες πολιτικές και παρεμβάσεις, στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και προαγωγής της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του Μαστού.  Στόχος μας είναι μέσα από τη γόνιμη συνεργασία του επιστημονικού κόσμου με την Αυτοδιοίκηση, να εφαρμόσουμε πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και χρόνια σε όλη την Ευρώπη, για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι γυναίκες που δίνουν τη μάχη τους με τον καρκίνο του μαστού, αξίζουν το θαυμασμό μας για το θάρρος και  το κουράγιο τους. Αποτελούν πρότυπο ζωής και αγωνιστικότητας. Θα είμαστε δίπλα τους με όλες μας τις δυνάμεις».

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γ. Κεχρής δήλωσε:

«Για την Περιφέρεια Αττικής και τον Ιατρικό Σύλλογο η προαγωγή υγείας περνάει μέσα από την πρόληψη. Και πρόληψη στο μαστό σημαίνει ότι κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει το σώμα της, να προχωρήσει σε αυτοψηλάφηση, να μην παραλείπει την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό, να προσέχει τη διατροφή της, να αποφεύγει το κάπνισμα, το αλκοόλ, να υιοθετεί την άσκηση, να βάλει την άσκηση στην καθημερινότητά της και από κει και πέρα να μην παραλείπει τον προληπτικό έλεγχο μαστού με το υπερηχογράφημα ανάλογα με την ηλικία της. Περιφέρεια και ΙΣΑ προωθούμε τον προληπτικό έλεγχο συνεργαζόμενοι με νοσοκομεία.  Πιστεύουμε  ότι η βελτίωση της υγείας, περνάει πρώτα από όλα από την πρόληψη.

Η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Π. Λεονάρδου, επισήμανε ότι «οι Ελληνίδες έχουν βάλει στη ζωή τους την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και αυτό φαίνεται και από τα στατιστικά στοιχεία και σε σχέση με την Παθολογία».  Στη συνέχεια η κ. Λεονάρδου αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν αναλάβει από  κοινού Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ, καθώς και στο Σύμφωνο Συνεργασίας με το νοσοκομείο Άγιος Σάββας προκειμένου να μπορούν να εξεταστούν δωρεάν οι γυναίκες.

Από την πλευρά της η κ. Ρόντου αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης,  στη μεγάλη ανταπόκριση των γυναικών στο πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης του μαστού, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα η ανταπόκριση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

error: Content is protected !!