Πώς θα ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη Πώς θα ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη
Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με βάση τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα προανήγγειλε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας... Πώς θα ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη

Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αλλά και της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με βάση τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα προανήγγειλε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο “health world 2021» με θέμα «Η κρίση της πανδημιας – η επόμενη ημέρα», που οργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο.

   Εκτός από την ενίσχυση των κονδυλίων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο των δαπανών στην Υγεία και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν σύντομα συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, παίρνοντας τις καλές τεχνικές που έχει ο ιδιωτικός τομέας και εντάσσοντάς τες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Σύμπραξη σε επίπεδο ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, αλλά και γιατρών, εξήγησε ο υπουργός.

   Ο ΕΟΠΠΥ υπάρχει για τους ασφαλισμένους και όχι για τους παρόχους, επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε πως «η δουλειά του ΕΟΠΥΥ είναι να λειτουργήσει ως ένας ασφαλιστικός οργανισμός που διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα των ασφαλισμένων του». Καλύτερη αξιοποίηση αυτών των χρημάτων σημαίνει ότι θα επιδιώξουμε να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στις παρεχόμενες υπηρεσίες, είπε και πρόσθεσε πως οι πάροχοι «θα αποζημιώνονται, βάσει των ποιοτικών δεικτών της υπηρεσίας την οποία θα προσφέρουν».

   Στην πραγματικότητα θα επιβραβεύουμε τους παρόχους που παρέχουν ποιοτική υπηρεσία, τόνισε ο υπουργός Υγείας, εξηγώντας πως θα υπάρχουν ποιοτικοί δείκτες «που απλά σημαίνει ότι θα γνωρίζουμε την υπηρεσία που ζητάμε και θα την πληρώνουμε στην πραγματική της αξία. Οι ποιοτικοί δείκτες θα οδηγήσουν παρόχους που δεν τους τηρούν να βγουν από τον ΕΟΠΠΥ και άλλους να παραμείνουν στον οργανισμό και να αμείβονται για τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουν», τόνισε.

   Ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο που θα γίνεται στον ΕΟΠΠΥ, ώστε να ελεγχθεί η δαπάνη, θα μεταφερθεί σιγά-σιγά και στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να δούμε ποια είναι η πραγματική δαπάνη και εκεί, επισήμανε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως «έτσι θα δούμε που υπάρχει σπατάλη, προκειμένου να μπορέσουμε να την ελέγξουμε».

   Είναι πρόβλημα να υπάρχει ένα clawback στο φάρμακο, το οποίο υπερβαίνει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν θέματα, τα οποία θα πρέπει να διαχειριστούμε άμεσα, είπε ο ίδιος και ανέφερε: «Θα μειώσουμε το clawback, αυτό είναι δέσμευση και για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία αναλαμβάνει δεσμεύσεις έως το 2025 που ξεκινάνε από 50 εκατομμύρια ευρώ συμμετοχής, εάν δεν πετύχει την αντίστοιχη μείωση και φτάνουν στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

   Τα μέτρα για τη φαρμακευτική δαπάνη θα ανακοινωθούν μέσα στον επόμενο μήνα, όπως είπε υπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως η βάση των μέτρων αυτών θα είναι έλεγχος κατανάλωσης κάτι που σχετίζεται με την συνταγογράφηση από τους γιατρούς, αλλά και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες ώστε να παίρνει το κράτος τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις, που για κάθε εταιρεία μπορούν να προϋπολογιστούν και τμήμα που θα ασχοληθεί με το τι φάρμακα και ποια φάρμακα χρειάζεται να αποζημιώνονται.

   «Δεν θα είμαστε δογματικοί, θα υπάρξουν και φάρμακα που θα πρέπει να μεταφερθούνε από τη λίστα αποζημίωσης στην λίστα μη αποζημίωσης. Θέλουμε να αποζημιώνουμε τα φάρμακα των πολιτών που θα είναι πραγματικά χρήσιμα για την υγεία τους. Με όλα αυτά, τα ρεαλιστικά μέτρα αποσκοπούμε να φτάσουμε στο σημείο της μείωσης που θα μας δείξει ποία είναι η ανάγκη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!