Εμβόλιο Γρίπης vs Κορονοϊού: Ποιο κάνω πρώτα Εμβόλιο Γρίπης vs Κορονοϊού: Ποιο κάνω πρώτα
Τη σειρά με την οποία πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού, επισημαίνει ο Γκ. Μαγιορκίνης. Με συγκεκριμένη χρονική διαφορά πρέπει να κάνουμε... Εμβόλιο Γρίπης vs Κορονοϊού: Ποιο κάνω πρώτα

Τη σειρά με την οποία πρέπει να κάνουμε τα εμβόλια της γρίπης και του κορονοϊού, επισημαίνει ο Γκ. Μαγιορκίνης.

Με συγκεκριμένη χρονική διαφορά πρέπει να κάνουμε συνδυαστικά τα εμβόλια της γρίπης και του νέου κορονοϊού, τονίζει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πιο αναλυτικά, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων υπογραμμίζει τις διαφορές ανάμεσα στα δυο εμβόλια και σημειώνει τους 4 κανόνες για το πώς πρέπει να χορηγούνται.

Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20 ημέρες για τη χορήγηση οποιασδήποτε δόσης εμβολίου mRNA για τον νέο κορονοϊό, αναφέρει.

Στην περίπτωση που έχει γίνει η πρώτη δόση εμβολίου mRNA, τότε η δεύτερη, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά από την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή, ενώ γίνεται και η ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης.

Αναλυτικά ανάρτηση του Δρ. Μαγιορκίνη:

«Το ευρέως διαδεδομένο εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ιούς. Αυτού του είδους τα εμβόλια μπορούν να χορηγούνται οποιαδήποτε χρονική στιγμή.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα αντιγόνα του ιού είναι έτοιμα και μπορεί να τα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα άμεσα για την παραγωγή ανοσολογικής απάντησης.

Τα εμβόλια mRNA όπως είναι της COVID-19 ωστόσο είναι ένα βήμα πίσω (γεγονός που τα κάνει και πιο αποτελεσματικά εν τέλει) και πρέπει να παράξουν τα αντιγόνα που στη συνέχεια θα επεξεργασθεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρητικά λοιπόν μπορούν να επηρεασθούν από τις ιντερφερόνες που εκκρίνονται από μία διέγερση του ανοσοποιητικού (όπως άλλη λοίμωξη ή άλλο εμβόλιο) καθότι οι ιντερφερόνες μπορούν να μπλοκάρουν την παραγωγή των αντιγόνων από τα mRNA.

Κατά πόσο αυτή η θεωρητική γνώση είναι σημαντική δεν το γνωρίζουμε, οπότε κρατάμε αυτήν την πληροφορία με επιφύλαξη μελλοντικών μελετών που μπορεί να δείξουν ότι το timing στην πράξη μπορεί να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την θεωρητική γνώση οι παρακάτω κανόνες μπορούν να βοηθήσουν στο να παραχθεί η βέλτιστη απόδοση του εμβολίου COVID-19:

1) Η απόδοση του εμβολίου της γρίπης δεν θα επηρεασθεί όποτε και αν γίνει

2) Αφού γίνει το εμβόλιο γρίπης θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες μέχρι την χορήγηση οποιασδήποτε δόσης του mRNA COVID-19

3) Μετά την ολοκλήρωση του mRNA COVID-19 το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή (λαμβάνοντας υπόψιν όμως ότι η επόμενη δόση του mRNA COVID-19 θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον δεύτερο κανόνα).

4) Μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χορήγηση mRNA εμβολίου COVID-19 και εμβολίου της γρίπης

Παράδειγμα 1: Σήμερα κάνω την πρώτη δόση του mRNA COVID-19 και μετά από 10 ημέρες προγραμμάτισα να κάνω το εμβόλιο της γρίπης. Η επόμενη δόση του εμβολίου mRNA COVID-19 θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό από τη γρίπη δηλαδή σε 30 ημέρες από την πρώτη δόση.

Παράδειγμα 2: Σήμερα έκανα την δεύτερη (ή τρίτη) δόση του εμβολίου mRNA COVID-19, αλλά εκκρεμεί το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης μπορώ να το κάνω όποια ημέρα με βολεύει από εδώ και πέρα, ακόμα και την ίδια ημέρα.

ieidiseis.gr

error: Content is protected !!