Σοβαρές καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ. για τις παράνομες αρχαιρεσίες στο εργοδοτικό σωματείο της Cosco Σοβαρές καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ. για τις παράνομες αρχαιρεσίες στο εργοδοτικό σωματείο της Cosco
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, τις σοβαρές καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ. για τις παράνομες... Σοβαρές καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ. για τις παράνομες αρχαιρεσίες στο εργοδοτικό σωματείο της Cosco

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, τις σοβαρές καταγγελίες του σωματείου εργαζομένων ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ. για τις παράνομες αρχαιρεσίες στο εργοδοτικό σωματείο της Cosco.

 Νίκαια, 22 Νοεμβρίου  2021

Αναφορά προς  τους Υπουργούς Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για όσα αναφέρουν στην ανακοίνωσή της η Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τιων (ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ.) στις προβλήτες Πειραιά, σχετικά με την οργανωμένη προσπάθεια υπονόμευσης της νικηφόρας απεργίας του σωματείου ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ. από τα στελέχη των “COSCO”- DPORT μέσω του εργοδοτικού σωματείου: «Συνδικάτο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες II και ΙΙΙ Πειραιά».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ., παρά τα ατράνταχτα στοιχεία και τη συνομολόγηση του εργοδοτικού σωματείου ότι δεν τηρήθηκε η νομοθεσία και το καταστατικό του, δεν πραγματοποιήθηκε καν η Γενική Συνέλευση, το αρμόδιο δικαστήριο επέτρεψε τη συνέχιση των «αρχαιρεσιών», δημιουργώντας ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τις αρχαιρεσίες σωματείων και μαζικών φορέων και  συνολικά για τις διαδικασίες και τη λειτουργία τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

                                                        ΑΝΑΦΟΡΑ 

Για τους κ. κ. Υπουργούς

  1. Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
  2. Δικαιοσύνης
  3. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Σοβαρές καταγγελίες της ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ. για παράνομες αρχαιρεσίες στο εργοδοτικό σωματείο της Cosco, που δημιουργούν επικίνδυνο προηγούμενο για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών φορέων συνολικά.

 Ο Βουλευτής Β’ Πειραιά  Ιωάννης Ραγκούσης, καταθέτει ως Αναφορά την από 19. 11.2021  Ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τιων στις προβλήτες Πειραιά με τίτλο: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΙΚΗΤΕΣ. Στην ΟΡΓΑΝΩΣΗ της δικής μας ΠΑΛΗΣ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ η ΔΥΝΑΜΗ για τη ΝΙΚΗ. ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ. ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ», προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Δικαιοσύνης και Ναυτιλίας, με την οποία καταγγέλλουν μεταξύ άλλων:

-Οργανωμένη προσπάθεια υπονόμευσης της νικηφόρας απεργίας του σωματείου ΕΝ.Ε.Δ.ΕΠ. από τα στελέχη των “COSCO”- DPORT μέσω του εργοδοτικού σωματείου: «Συνδικάτο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες II και ΙΙΙ Πειραιά».

– Αιφνιδιαστική προκήρυξη αρχαιρεσιών κατά παράβαση των προβλέψεων του καταστατικού του σωματείου και χωρίς προηγούμενη σύγκληση της Γ.Σ.

Προκειμένου να διακοπεί η διεξαγωγή των παράνομων αρχαιρεσιών του εργοδοτικού σωματείου, μέλη της ΕΝ.Ε.Δ..ΕΠ. κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα με αίτημα προσωρινής διαταγής. Υπέρ των αιτούντων άσκησε πρόσθετη παρέμβαση το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Η συζήτηση διεξήχθη στις  18.11.2021, ενώπιον της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών και αποφασίστηκε η συνέχιση των παράνομων αρχαιρεσιών.

Οι νομικοί  παραστάτες  των μελών της ΕΝΕΔΕΠ καταγγέλλουν με δηλώσεις τους στον Τύπο τα εξής:

«Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης

  • Το εργοδοτικό Σωματείο προσκόμισε Πρακτικό Γ.Σ., όπου αναφερόταν ότι κατά την Γενική Συνέλευση -που το ίδιο το σωματείο επιβεβαίωσε ότι δεν είχε πραγματοποιηθεί- «ήταν» παρόντα 16 μέλη από τα 1169 μέλη του σωματείου.  Η Γ.Σ. φέρεται να «ξεκίνησε» σε δύο διαφορετικά σημεία, στις 10 π.μ. της 15/11/2021, με την ίδια ώρα να δίνεται για την έναρξη εκλογής της εφορευτικής επιτροπής επίσης σε δύο διαφορετικά σημεία, αλλά και για την έναρξη των αρχαιρεσιών για την εκλογή του Δ.Σ. και της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ίδιου σωματείου!
  • Σε πείσμα των ατράνταχτων αποδεικτικών στοιχείων και της συνομολόγησης του σωματείου ότι δεν πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση στις 19/11/2021, η κ. Πρόεδρος Υπηρεσίας απέρριψε το αίτημα των αιτούντων και επέτρεψε την συνέχιση αυτών των «αρχαιρεσιών»… χωρίς να έχουν τηρηθεί οι σχετικές -και μάλιστα αναγκαστικού δικαίου- διατάξεις του νόμου και του καταστατικού του Σωματείου.»
  • Η απόφαση αυτή όπως και άλλες παρόμοιες δημιουργούν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για τις αρχαιρεσίες σωματείων και μαζικών φορέων, συνολικά για τις διαδικασίες και τη λειτουργία τους.»

Επισυνάπτεται η σχετική Ανακοίνωση της ΕΝΕΔΕΠ, όπως αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κοινωνικού δικτύου Facebook.

Διαθέσιμο εδώ: https://el-gr.facebook.com/enedep/

 Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωση μας σχετικά με τις σχετικές ενέργειές σας.

Αθήνα, 22.11.2021

Ο καταθέτων Βουλευτής
Ιωάννης Ραγκούσης

error: Content is protected !!