Εγκαίνια ΚΕΠ Υγείας δήμου Σαλαμίνας Εγκαίνια ΚΕΠ Υγείας δήμου Σαλαμίνας
Tα εγκαίνια της νέας δομής του ΚΕΠ Υγείας στη Σαλαμίνα πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο... Εγκαίνια ΚΕΠ Υγείας δήμου Σαλαμίνας

Tα εγκαίνια της νέας δομής του ΚΕΠ Υγείας στη Σαλαμίνα πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και το δήμο του νησιού, με παράλληλη διοργάνωση δωρεάν εξέτασης για διάγνωση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής, με υπερηχογράφημα, σε συνεργασία με την ακτινολόγο Μαρία Παλιατσέα.

   Στην τελετή των εγκαινίων, ο δήμαρχος Γιώργος Παναγόπουλος, αναφερόμενος στη λειτουργία του ΚΕΠ, επισήμανε ότι χτίζεται ασπίδα προστασίας της υγείας των πολιτών. «Μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης, των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, της υπεύθυνης κινητοποίησης, είμαστε δίπλα στους συμπολίτες που μας χρειάζονται».

   Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, λέγοντας ότι το δίκτυο των ΚΕΠ Υγείας, αποτελείται από 150 δήμους μέλη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, με στόχο όλοι οι δήμοι της χώρας να αποκτήσουν το δικό τους ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας της Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

   Σημειώνεται ότι ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας χαράζει μια καινούργια στρατηγική στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας των πολιτών, και έχει βραβευθεί με το ΒΡΟΝΖΕ βραβείο από τα HealthcareBusiness Awards 2021 στην κατηγορία «Προσφορά́ στην Υγεία από́ ΜΚΟ» με τίτλο βράβευσης «Κέντρα Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας): Καινοτόμες δημοτικές δομές προσυμπτωματικού ελέγχου μίας στάσης». Πανελλαδικά λειτουργούν 150 δομές «ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ» με περισσότερες από 600.000 πράξεις ωφέλειας για τους πολίτες, και 126.000 εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου. Βασικός στόχος των ΚΕΠ είναι η ενημέρωση και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας : καρκίνος του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του μαστού, του προστάτη, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η ΧΑΠ και η άνοια.

   Κ.Ρ. – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!