Στη Βουλή ο Βλητικός από τον Γιάννη Ραγκούση και τον ΣΥΡΙΖΑ Στη Βουλή ο Βλητικός από τον Γιάννη Ραγκούση και τον ΣΥΡΙΖΑ
Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, το σημαντικό θέμα του Βλητικού Σταθμού Σαλαμίνας και την παραχώρησή του από την... Στη Βουλή ο Βλητικός από τον Γιάννη Ραγκούση και τον ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, το σημαντικό θέμα του Βλητικού Σταθμού Σαλαμίνας και την παραχώρησή του από την ΕΤΑΔ έναντι ενοικίου.

Ερώτηση με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση,  προς τον Υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα του Βλητικού Σταθμού Σαλαμίνας και την πρόθεση παραχώρησής του στο Δήμο Σαλαμίνας έναντι ενοικίου 15.000€ τα τρία πρώτα έτη και 40.000€ τα υπόλοιπα δώδεκα έτη, με σκοπό τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι η υπό ενοικίαση παραχώρηση από την ΕΤΑΔ,  θα μπορούσε να αποφευχθεί, όπως έπραξε το 2019 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο Δήμο Καλαμάτας και Κοζάνης παραχωρώντας δημόσια ακίνητα για 99 έτη ΔΩΡΕΑΝ. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι η υπό ενοικίαση έκταση του Βλητικού Σταθμού δημιουργεί επιπλέον δαπάνη στο Δήμο Σαλαμίνας, δεδομένου ότι απαιτούνται πολλά χρήματα  για την αποκατάσταση και την αξιοποίηση του χώρου και των κτισμάτων του.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Αντί της δωρεάν παραχώρησης του Βλητικού Σταθμού Σαλαμίνας στο Δήμο και στους κατοίκους του νησιού, η κυβέρνηση επιβάλλει αδικαιολόγητο ενοίκιο.

Ο Βλητικός Σταθμός Σαλαμίνας, ένα δημόσιο ακίνητο της ΕΤΑΔ με ΑΒΚ 149Π, μαζί με τον υγροβιότοπο «Αλυκή Ναυτική Βάση», εδώ και χρόνια  κινητοποίησαν τοπικές αρχές (Δήμο-ΝΠΔΔ) και κατοίκους με στόχο την παραχώρησή του στο Δήμο για τη δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου Αναψυχής, προς όφελος των κατοίκων της Σαλαμίνας.

Όπως όλοι γνωρίζουν  η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε φτάσει πολύ κοντά στη δωρεάν παραχώρηση του εν λόγω ακινήτου λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του 2019.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πανηγυρικά ότι η ΕΤΑΔ, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείο Οικονομικών, προτίθεται να παραχωρήσει το Βλητικό Σταθμό στο Δήμο Σαλαμίνας για δεκαπέντε (15) έτη, με δυνατότητα παράτασης για άλλα πέντε(5) έτη και ετήσιο μίσθωμα 15.000 € για τα τρία (3) πρώτα έτη και 40.000 € ετησίως για τα επόμενα δώδεκα (12) έτη.

Η αξιοποίηση, όμως, ενός ακινήτου και μάλιστα χρόνια εγκαταλελειμμένου,  αλλά και η περαιτέρω συντήρησή του απαιτεί τη δαπάνη πολλών χρημάτων κι αυτός είναι ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος για να παραχωρηθεί δωρεάν ο Βλητικός Σταθμός στο Δήμο Σαλαμίνας.

Άλλωστε, κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχουν υπάρξει δωρεάν παραχωρήσεις ακινήτων του δημοσίου σε Δήμους ανά την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα: α) στο Δήμο Καλαμάτας για 99 έτη, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων άθλησης και πρασίνου και β) στο Δήμο Κοζάνης, επίσης για 99 έτη, για δημιουργία χώρου αναψυχής, πολιτισμού – αθλητισμού, Δημοτικού Σχολείου, κλπ, με το νόμο 4607 του έτους 2019.

Επειδή, ο Βλητικός Σταθμός μαζί με την Αλυκή Ναυτική Βάση αποτελούν έναν αναξιοποίητο περιβαλλοντικό πνεύμονα στην καρδιά του νησιού της Σαλαμίνας.

Επειδή, τοπικοί φορείς και πολίτες έχουν αγωνιστεί για την δωρεάν παραχώρησή του στο Δήμο και στους πολίτες του νησιού.

Επειδή,  είναι αδικαιολόγητη η παραχώρηση με ενοίκιο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα όταν απαιτούνται μεγάλα κονδύλια για την αξιοποίησή του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:

1.      Γιατί δεν προχώρησε η ΕΤΑΔ σε δωρεάν παραχώρηση του Βλητικού Σταθμού Σαλαμίνας προς το Δήμο, ώστε και να μην επιβαρύνεταιοικονομικά ένας μικρός και ταλαιπωρημένος από τα χρέη Δήμος και οι πολίτες του να απολαμβάνουν επίσης δωρεάν το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής;

2.      Προτίθεται να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της σύμβασης παραχώρησης και να προβεί στις ενδεχόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη δωρεάν παραχώρηση του Βλητικού Σταθμού και μάλιστα για πολύ περισσότερα έτη (99 χρόνια);

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Γιάννης Ραγκούσης

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαγενά Άννα

Γκιόλας Γιάννης

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Φίλης Νίκος

Χρηστίδου Ραλλία

error: Content is protected !!