“Αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας;” “Ναι χωρίς δεύτερη σκέψη” απαντούν Νίτσας και Ροηλίδης “Αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας;” “Ναι χωρίς δεύτερη σκέψη” απαντούν Νίτσας και Ροηλίδης
«Αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας;» Την απάντηση «ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη» έδωσαν τόσο ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης... “Αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας;” “Ναι χωρίς δεύτερη σκέψη” απαντούν Νίτσας και Ροηλίδης

«Αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουμε τα παιδιά μας;» Την απάντηση «ναι, χωρίς δεύτερη σκέψη» έδωσαν τόσο ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ, Εμμανουήλ Ροηλίδης όσο και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον ΙΣΘ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας .

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης γονείς έθεσαν ως βασικό προβληματισμό το αν αξίζει το ρίσκο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αφού εδώ και δύο χρόνια έχουν ακούσει ότι δεν νοσούν βαριά ενώ ακολουθούν τις οδηγίες της εκπαιδευτικής κοινότητας, με καθημερινούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τα κρούσματα να είναι ελάχιστα ως μηδαμινά.

Τόσο ο κ. Νίτσας όσο και ο κ. Ροηλίδης απάντησαν θετικά στο ερώτημα του ρίσκου, χωρίς δεύτερη σκέψη: «ένα παιδί χωρίς υποκείμενο νόσημα θα ανταποκριθεί καλύτερα στον ιό, ωστόσο δεν νοσούν όλα τα παιδιά ήπια. Όταν υπάρχουν πολλά παιδιά που νοσούν, θα υπάρχουν και βαριά περιστατικά. Στα παιδιά σπάνια έχουμε βαριές νοσήσεις αλλά ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε. Έχουμε και νεογνά που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση. Όπως και στους εφήβους όπου ο ιός μπορεί να αφήσει μακροχρόνια προβλήματα».

Ο κ. Ροηλίδης απαντώντας σε ερωτήσεις για την ασφάλεια των εμβολίων σημείωσε: «Τα εμβόλια τελευταίας τεχνολογίας είναι συνθετικά και παράγονται εκτός κυττάρων. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Με τις παλιές τεχνολογίες εμβολίων είχαμε περισσότερα προβλήματα. Οι μελέτες για το εμβόλιο δείχνουν ότι είναι ασφαλές και δεν έχουν εμφανιστεί παρενέργειες τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 25 ετών».

Σχετικά με παιδιά που έχουν καρδιολογικά προβλήματα ο κ. Ροηλίδης διευκρίνισε ότι «το εμβόλιο μπορούν να το κάνουν και αυτά τα παιδιά καθώς δεν επηρεάζει την αρρυθμία». Όσο για το αντιγριπικό εμβόλιο σε συνδυασμό με αυτό του κορονοϊού ξεκαθάρισε ότι: «οι γονείς γνωρίζουν ότι χορηγούνται ακόμα και οκτώ εμβόλια στα βρέφη. Τα παιδιά μπορούν να εμβολιαστούν και με τα δύο εμβόλια την ίδια ημέρα. Από ένα εμβόλιο σε κάθε χέρι χωρίς κανένα πρόβλημα».

Ο κ. Νίτσας τόνισε ότι «το επιχείρημα γιατί να μην αφήσω το παιδί μου να… νοσήσει, καταρρίπτεται καθώς πλησίον των παιδιών διαβιούν και ενήλικες με προβλήματα υγείας και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος να τους κολλήσουν». Ο πρόεδρος του ΙΣΘ ενημέρωσε πως “από τις αρχές του 2022 οι παιδίατροι θα μπορούν να εμβολιάζουν τα παιδιά στα δικά τους ιατρεία. Μέχρι στιγμής χαρακτήρισε μικρή τη συμμετοχή τους και τόνισε πως αναμένεται μεγαλύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους παιδιάτρους στο συγκεκριμένο εγχείρημα, το επόμενο χρονικό διάστημα.

error: Content is protected !!