Σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία του Ασπρόπυργου, λόγω εκπομπών τοξικών αερίων από παρακείμενη χωματερή Σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία του Ασπρόπυργου, λόγω εκπομπών τοξικών αερίων από παρακείμενη χωματερή
ΕΡΩΤΗΣΗ Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας ΠΡΟΣ:        Τoν κ. Υπουργό Υγείας Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής... Σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία του Ασπρόπυργου, λόγω εκπομπών τοξικών αερίων από παρακείμενη χωματερή

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:        Τoν κ. Υπουργό Υγείας

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ:           «Σε κίνδυνο η Δημόσια Υγεία του Ασπρόπυργου, λόγω εκπομπών τοξικών αερίων από παρακείμενη χωματερή»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Ασπρόπυργου και σύμφωνα με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες του Διαδικτύου, οι κάτοικοι της περιοχής είναι ανάστατοι, εξ’ αιτίας τοξικών αερίων που αναδύονται από το έδαφος, κοντά σε τοπική χωματερή σκουπιδιών. Θορυβημένοι οι κάτοικοι από το γεγονός αλλά και φοβούμενοι ότι η ζωή τους κινδυνεύει, εξ’ αιτίας της μόλυνσης, ανακίνησαν το θέμα το οποίο απασχόλησε εκτενώς τα ΜΜΕ. Αυτή η κατάσταση αποτελεί καθημερινότητα για τους κατοίκους της περιοχής που, όπως λένε και ξεκίνησε το καλοκαίρι, έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή, κάτω από άγνωστες συνθήκες. Η φωτιά σβήστηκε με ρίψη χώματος, όμως, λίγες ώρες αργότερα, ξεκίνησε να αναδύεται καπνός, με το φαινόμενο να συνεχίζεται, μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρκετοί από τους κατοίκους, υπάρχουν δεκάδες τέτοιοι χώροι – υγειονομικές βόμβες στην περιοχή, όπου αναδύονται τέτοιου είδους αέρια. Η Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με δηλώσεις ιθυνόντων, έχει πράξει τα δέοντα, φροντίζοντας να ενημερώσει την οικεία Περιφέρεια, που με τη σειρά της, έστειλε την υπόθεση στην Εισαγγελία, χωρίς να έχει γίνει, όμως, τίποτα επί τούτου, από την οργανωμένη Πολιτεία, ως τώρα. Επί του παρόντος, δεν έχει γίνει καμία μετακίνηση των τοξικών υλικών, που προκαλούν αυτού του είδους τις αναθυμιάσεις στην εν λόγω περιοχή, ούτε έχει ερευνηθεί η τοξικότητα των αερίων. Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας ότι η Δυτική Αττική για ορισμένους αντιμετωπίζεται ως σκουπιδότοπος. Κρίνουν ότι αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει, αφού, υπάρχουν κι εκεί άνθρωποι, που δεν είναι πολίτες β΄ κατηγορίας. Γι’ αυτό, κάνουν έκκληση προς την Πολιτεία για την προστασία της ποιότητας της ζωής τους. Διερωτώνται, εύλογα, πού βρίσκονται οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και δεν επεμβαίνουν σε ένα τόσο σοβαρό για την Δημόσια Υγεία ζήτημα. Δυστυχώς, ως τώρα, οι κάτοικοι δεν έχουν εισακουστεί από τα αρμόδια κρατικά όργανα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία στην περιοχή του Ασπροπύργου, ενόψει των ανωτέρω;
  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες έρευνες, προς απομάκρυνση από τους χώρους ταφής των απορριμμάτων της Δυτικής Αττικής εκείνων των τοξικών υλικών, που προκαλούν εκπομπές σχετικών αερίων;
  • Για ποιους λόγους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής δεν αναλαμβάνουν δράση, σχετικά με το παραπάνω πρόβλημα, έπειτα από τις οχλήσεις και καταγγελίες της τοπικής Δημοτικής Αρχής και την ενημέρωση στην εισαγγελία;
  • Θεωρείτε ότι τα θέματα Δημόσιας Υγείας των πολιτών του Ασπροπύργου είναι ελάσσονος σημασίας και για τον λόγο αυτό δεν λαμβάνετε υπόψη τις εκκλήσεις τους περί προστασίας της;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπηρεσία Συντονισμού
Γραφείο Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων
ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων

ΚΟΙΝ.:
1.    Βουλευτή κ. Βελόπουλο Κυριάκο
Υπουργείο Υγείας
3.    Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 1078/10.11.2021 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας γνωστοποιούμε ότι επί του ζητήματος που τίθεται, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία στις 8-11-2021, στο πλαίσιο της συζήτησης της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης 128/1.11.2021. Παραθέτουμε αποσπάσματα της συζήτησης από τα Πρακτικά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας):

«Αγαπητέ συνάδελφε, αγαπητέ κ. Γκιόκα, θέσατε σοβαρά ζητήματα και θα συμφωνούσα απολύτως μαζί σας, ειδικά στην αρχή, στην εισαγωγή της ερώτησής σας, όταν είπατε ότι, όντως, για πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχε ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτή τη χώρα -αυτό είναι το βασικό- και στο δεύτερο, ότι ποτέ δεν γινόντουσαν οι σωστές αποκαταστάσεις περιοχών, οι οποίες είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο είχαν επιβαρυνθεί από τα απορρίμματα είτε με ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές είτε με αποκατάσταση νομίμων, οι οποίες, όμως, άφηναν τρύπα στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο της κάθε περιοχής.

Συμφωνώ απολύτως με αυτά και σας λέω ότι, βεβαίως, δεν υπήρχε ποτέ εδώ και πάρα πολλά χρόνια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική είτε λόγω γραφειοκρατίας είτε λόγω ατολμίας κυβερνήσεων, υπουργών και περιφερειακών διοικήσεων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Εμείς, λοιπόν, πρώτα από όλα, αναγνωρίζουμε και ξέρουμε ότι οποιαδήποτε παράνομη χωματερή είναι μια τεράστια πληγή για το περιβάλλον και για τη δημόσια υγεία των κατοίκων. Για αυτό για εμάς αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Εδώ και δεκαετίες επιτήδειοι βρίσκουν εκτάσεις, πηγαίνουν μπαζώνουν, πετάνε απορρίμματα με πολύ κακά αποτελέσματα στην προστασία και στην αποκατάσταση του οποιουδήποτε οικοσυστήματος, αν έχει πληγεί.

Επίσης, η χωροθέτηση σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων δεν προχωρούσε. Εμείς, όμως, έχουμε άλλου είδους προτεραιότητες. Οι προτεραιότητές μας είναι και να προχωρήσουν αυτές οι μονάδες. Μόνο μιλώντας για την Αττική, για παράδειγμα, έχουν ξεκινήσει οι διαγωνισμοί για τη Φυλή, για το Σχιστό και το Γραμματικό. Και, βεβαίως, θα μπουν λουκέτα και ήδη μπαίνουν λουκέτα σε κάθε παράνομη χωματερή πέριξ οικισμών αστικού ιστού ή σε περιοχές της ευρύτερης φύσης, είναι δεν είναι προστατευόμενες και εντασσόμενες στο δίκτυο «NATURA 2000». Θα σταματήσουν

κάποιοι να βγάζουν μαύρο χρήμα χρησιμοποιώντας τις παράνομες αυτές δραστηριότητές τους βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Η συγκεκριμένη παράνομη χωματερή έχει απασχολήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αρμόδιες υπηρεσίες και άλλες φορές στο πρόσφατο παρελθόν και την αποκεντρωμένη διοίκηση και την περιφέρεια και τον δήμο.

Φέτος, λοιπόν, τον Ιούλιο όντως ξέσπασε φωτιά σε αυτή την παράνομη χωματερή, που είχε απορρίμματα και μπάζα. Η κατάσβεση της πυρκαγιάς, ευτυχώς, ήταν γρήγορη και πλήρης χάρις, βεβαίως, στις προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής. Έκτοτε περιοδικά σε αυτό το σημείο όντως, ναι, εκλύονται καπνοί και αέρια από τρύπες στη διαστρωμάτωση των επιχωματώσεων και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι όχι μόνο πρέπει να σταματήσει η ρύπανση, αλλά πρέπει πριν από όλα να φτάσουμε και στην αποκατάσταση.

Όμως ειδικά για τον Δήμο της Φυλής, αδικείτε κυρίως τον Δήμο της Φυλής. Αυτά τα χίλια πεντακόσια στρέμματα της πρώην χωματερής όχι απλώς θα πρασινίσουν, όχι απλώς θα γίνουν χώροι άθλησης, πολιτισμού, απλής δραστηριότητας των πολιτών, αλλά θα δώσουν και δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια στους κατοίκους. Αυτό φαντάζομαι ότι θα το θεωρείτε θετικό. Δεν μπορώ να καταλάβω και δεν μπορώ να πιστέψω ότι εσείς, ένας άνθρωπος ευαισθητοποιημένος γι’ αυτήν την περιοχή -εκεί εκλέγεσθε προφανώς.

Ρωτήσατε και για τις άλλες ανεξέλεγκτες χωματερές που υπήρχαν ή υπάρχουν ακόμα στο Θριάσιο Πεδίο. Βεβαίως και έχουν γίνει και διοικητικά πρόστιμα έχουν επιβληθεί και στον εισαγγελέα έχουν σταλεί πολλοί και διάφοροι. Βεβαίως και η αστυνομία έχει κάνει τη δουλειά της και το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει κινητοποιηθεί και βεβαίως και η περιφέρεια και η αποκεντρωμένη διοίκηση.

Δεν είναι σωστό να βγάζουμε μια ευθεία γραμμή και να λέμε ότι ποτέ δεν έγινε τίποτε, όχι και υπάρχουν τα στοιχεία γι’ αυτό που σας λέω. Υπήρχαν λοιπόν διοικητικές κυρώσεις, που λόγω βεβαίως προσωπικών δεδομένων δεν μπορώ να σας δώσω τα ονόματα, αλλά μπορώ σε δεύτερο χρόνο να σας καταθέσω, χωρίς να φαίνονται τα ονόματα και οι επωνυμίες, τα στοιχεία αυτών που σας λέω τώρα, δηλαδή για τις διοικητικές κυρώσεις το 2020 με πρόστιμα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής για παράνομη απόρριψη αποβλήτων, περιβαλλοντική υποβάθμιση και κίνδυνο ρύπανσης. Συνήθως μπάζα ήταν από κατεδαφίσεις και κατασκευές. Τα πρόστιμα αυτά όχι απλώς έχουν επιβληθεί στον υπαίτιο, αλλά έχουν κοινοποιηθεί και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για εξέταση παραβάσεων του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή να δουν και το ποινικό μέρος.

Στη συγκεκριμένη τώρα περίπτωση πρέπει να σας πω ότι στη Μαγούλα, γι’ αυτήν την ανεξέλεγκτη χωματερή, η οποία περιοδικά βγάζει καπνούς από τις επιστρωματώσεις των αποθέσεων των μπάζων και αποβλήτων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενημέρωσε και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Αντιεισαγγελέα Περιβάλλοντος και κοινοποιήσαμε όλα τα στοιχεία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στείλαμε επίσης έγγραφο και είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής και την πυροσβεστική, έτσι ώστε να έχει η μεν πυροσβεστική την εποπτεία και τον νου της μην τυχόν υπάρχει κάποια υπόγεια αναζωπύρωση, η δε αστυνομία να πηγαίνει με περιπολίες να κάνει τακτικούς ελέγχους, έτσι ώστε να μην έχουμε νέα απόθεση.

Έρχομαι και στα άλλα στοιχεία που ήθελα να σας πω. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Ελληνικής Αστυνομίας στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν ελέγχους, συνέλεξαν στοιχεία, έφτιαξαν τον φάκελο, αυτόν που στείλαμε και στις δικαστικές αρχές και στις εισαγγελικές, διαπιστώνοντας ότι είχε απορριφθεί μεγάλη ποσότητα αποβλήτων σε μια έκταση δεκαοκτώ έως είκοσι στρεμμάτων. Τα στοιχεία αυτά εμείς τα πήραμε, τα στείλαμε στις υπόλοιπες υπηρεσίες, όπως σας είπα, περιφέρεια, αποκεντρωμένη διοίκηση, πυροσβεστική, αστυνομικό τμήμα, Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, πρωτοδικεία και ζητήσαμε από την κάθε μια υπηρεσία ξεχωριστά να κάνει, στο μέρος που της αναλογεί και τις ευθύνες που της ανήκουν, την εργασία της και να φέρει εις πέρας την ευθύνη που έχει αναλάβει, ώστε και να σταματήσει άμεσα η απόρριψη ενδεχομένως μελλοντικά νέων αποβλήτων, να φυλαχθεί ο χώρος και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό.

Εδώ ερχόμαστε επίσης στο ζουμί, πώς θα γίνει η αποκατάσταση και από ποιον θα γίνει. Εμείς λοιπόν απευθυνθήκαμε άμεσα, και εγγράφως, και προφορικώς, και οι υπηρεσίες μας έκαναν τηλεδιασκέψεις με τις αντίστοιχες υπηρεσίες, δηλαδή με τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής και Χωροταξικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής αλλά και με την Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών Αττικής, για να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του προεδρικού διατάγματος 148/2009 για την περιβαλλοντική ευθύνη και παράλληλα να συζητήσουμε μαζί τους τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης της περιοχής.

Άρα θέλω να πω ότι εμείς λαμβάνουμε ως Υπουργείο Περιβάλλοντος -αυτός είναι ο ρόλος μας- και τα μέτρα, και κινητοποιούμε τις διωκτικές αρχές, και τις εισαγγελικές, και τους άλλους παίκτες στο τραπέζι και όπως σας είπα υπάρχουν και οι πόροι που εμείς θα αντλήσουμε, είτε από το Πράσινο Ταμείο, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε αυτές οι παλιές αμαρτίες των ανεξέλεγκτων χωματερών να πάψουν οριστικά και να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση. Σας ξαναλέω ότι για την αποκατάσταση είναι υπεύθυνη, πάνω από όλα, η Διεύθυνση της Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως αντιστοίχως και της Περιφέρειας η Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών».

Ο Υπουργός
Κωνσταντίνος Σκρέκας

error: Content is protected !!