Γ. Ραγκούσης: Άμεση ανάκληση της τροπολογίας που μειώνει το μεροκάματο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν άδεια λόγω νόσησης των τέκνων τους από covid-19 Γ. Ραγκούσης: Άμεση ανάκληση της τροπολογίας που μειώνει το μεροκάματο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν άδεια λόγω νόσησης των τέκνων τους από covid-19
Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, το αίτημα για την άμεση ανάκληση της τροπολογίας που μειώνει το μεροκάματο... Γ. Ραγκούσης: Άμεση ανάκληση της τροπολογίας που μειώνει το μεροκάματο στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που έχουν άδεια λόγω νόσησης των τέκνων τους από covid-19

Στη Βουλή έφερε ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, το αίτημα για την άμεση ανάκληση της τροπολογίας που μειώνει το μεροκάματο στους εργαζόμενους που έχουν άδεια λόγω νόσησης των τέκνων τους από covid-19, μετά τη διαμαρτυρία του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας.

Αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας απαντήσεις για την κατάθεση της τροπολογίας που μειώνει στο μισό το μεροκάματο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, δημιουργώντας εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, αν κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού επειδή νόσησαν από covid-19 τα παιδιά τους που πάνε στο σχολείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο, η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μετατρέπει την άδεια ειδικού σκοπού σε τιμωρητικό ακολούθημα της άδειας ασθένειας και μάλιστα με χρονικό περιορισμό της περιόδου νόσησης. Με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές των 4 πρώτων ημερών, ενώ την 5η ημέρα οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη πρόσφορη άδεια για να δικαιολογήσουν την απουσία τους, δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για παράταση ανά περίπτωση, με εντολή ιατρού, αν τα συμπτώματα επιμένουν, γι΄ αυτό και το Εργατικό Κέντρο ζητά την άμεση ανάκλησή της και τη χορήγηση της ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, όσο κρίνει ο θεράπων ιατρός.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάκληση της τροπολογίας για την άδεια ειδικού σκοπού των εργαζόμενων γονέων/κηδεμόνων, λόγω covid-19, που μειώνει το ημερομίσθιο κατά 50%»

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης Ραγκούσης, έχοντας υπόψη το από 20-1-2022 έγγραφο του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας, το καταθέτει ως αναφορά προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στο έγγραφό του, το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

· Σε μια περίοδο που η μετάλλαξη “Ο” της Covid-19 σαρώνει απ` άκρου εις άκρον την χώρα, με τις μικρότερες ηλικίες να βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο της νόσου, οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα υφίστανται σημαντική δυσμενή διάκριση έναντι των συναδέλφων τους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στην χορήγηση πενθήμερης (5) άδειας ειδικού σκοπού δίχως περικοπή των αποδοχών τους.

· Με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές των 4 πρώτων ημερών, ενώ την 5η ημέρα οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη πρόσφορη άδεια για να δικαιολογήσουν την απουσία τους, δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για παράταση ανά περίπτωση, με εντολή ιατρού, αν τα συμπτώματα επιμένουν.

· Ζητούμε από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου με καθαρότητα, δίχως διακρίσεις και μισθολογικές περικοπές. Η τροπολογία επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα και με νέα τροπολογία να προβλέπεται ότι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό τέκνων εργαζομένων μέχρι και την Γ΄ Λυκείου, οι εργαζόμενοι γονείς να δικαιούνται ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για πέντε (5) ημέρες ή για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο με γνωμάτευση γιατρού για τις περιπτώσεις νόσησης τέκνων και αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων.

Επισυνάπτεται το από 20-1-2022 έγγραφο του Εργατικού Κέντρου Σαλαμίνας.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα 21 Ιανουαρίου 2022

Ο καταθέτων Βουλευτής
Ραγκούσης Γιάννης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΑ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΜΩΡΗΤΙΚΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Σε μια περίοδο που η μετάλλαξη “Ο” της Covid-19 σαρώνει απ` άκρου εις άκρον την χώρα, με τις μικρότερες ηλικίες να βρίσκονται και αυτές στο επίκεντρο της νόσου, οι εργαζόμενοι γονείς του ιδιωτικού τομέα υφίστανται σημαντική δυσμενή διάκριση έναντι των συναδέλφων τους στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στην χορήγηση πενθήμερης (5) άδειας ειδικού σκοπού δίχως περικοπή των αποδοχών τους.

Η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετατρέπει την άδεια ειδικού σκοπού σε τιμωρητικό ακολούθημα της άδειας ασθένειας και μάλιστα με χρονικό περιορισμό της περιόδου νόσησης.

Μέχρι σήμερα η άδεια ειδικού σκοπού αποτελούσε ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείτο από την χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβανόταν κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα οι δυο πρώτες ημέρες χορηγούνταν με πλήρεις αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείτο στο 100% από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείτο από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Επίσης, για εργαζομένους που είχαν ήδη εξαντλήσει το δικαίωμα της ετήσιας κανονικής άδειας για το έτος 2020, γινόταν αποδεκτό ότι κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορούσε να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούτο ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείτο με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών. Με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές των 4 πρώτων ημερών, ενώ την 5η ημέρα οι εργαζόμενοι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη πρόσφορη άδεια για να δικαιολογήσουν την απουσία τους, δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για παράταση ανά περίπτωση, με εντολή ιατρού, αν τα συμπτώματα επιμένουν.
Βέβαια ερωτηματικά γεννώνται για την 4η ημέρα, διότι η διατύπωση της τροπολογίας δεν κάνει απολύτως καμία αναφορά στην υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει την αναλογία που του αντιστοιχεί συμπληρωματικά του τεκμαρτού της αποζημίωσης του ΕΦΚΑ.

Επίσης, με την τροπολογία γεννάται και ένα άλλο ερωτηματικό: Για τους εργαζόμενους που τα τέκνα τους νοσούν θα ισχύσει η προβλεπόμενη στην ως άνω τροπολογία τιμωρητική αποζημίωση, ενώ για τους εργαζόμενους γονείς που τα τέκνα δεν νοσούν αλλά τα τμήματα των σχολείων τους έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ λόγω κρουσμάτων θα ισχύσει η άδεια ειδικού σκοπού που θεσπίστηκε με το άρθρο 4 της ΠΝΠ της 11/3/2020(Α΄55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4682/2020 (Α΄76) και προβλέπει τέσσερις (4) ημέρες με πλήρεις αποδοχές (2 εργοδότης, 1 κράτος, 1 εργαζόμενος)?

Δηλαδή σε μια χώρα δημοκρατικά ευνομούμενη, θα έχουμε εργαζόμενους γονείς “τριών ταχυτήτων”? Άλλη μεταχείριση οι εργαζόμενοι γονείς του Δημόσιου τομέα, άλλη οι γονείς με νοσούντα τέκνα και άλλη οι εργαζόμενοι με τέκνα, των οποίων τα σχολικά τμήματα έκλεισαν με απόφαση του ΕΟΔΥ.?

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει εκ νέου με καθαρότητα, δίχως διακρίσεις και μισθολογικές περικοπές. Η τροπολογία επιβάλλεται να ανακληθεί άμεσα και με νέα τροπολογία να προβλέπεται ότι σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό τέκνων εργαζομένων μέχρι και την Γ΄ Λυκείου, οι εργαζόμενοι γονείς να δικαιούνται ειδικής άδειας με πλήρεις αποδοχές για πέντε (5) ημέρες ή για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο με γνωμάτευση γιατρού για τις περιπτώσεις νόσησης τέκνων και αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων.

error: Content is protected !!