Αλκοολόμετρο σε όλα τα αυτοκίνητα: Δεν θα παίρνει μπρος αν είσαι μεθυσμένος Αλκοολόμετρο σε όλα τα αυτοκίνητα: Δεν θα παίρνει μπρος αν είσαι μεθυσμένος
Αλκοολόμετρο έρχεται σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων στην ΕΕ. Πώς θα λειτουργεί. Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων στους δρόμους ως απόρροια μέθης οδηγεί... Αλκοολόμετρο σε όλα τα αυτοκίνητα: Δεν θα παίρνει μπρος αν είσαι μεθυσμένος

Αλκοολόμετρο έρχεται σε όλα τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων στην ΕΕ. Πώς θα λειτουργεί.

Η αύξηση των τροχαίων δυστυχημάτων στους δρόμους ως απόρροια μέθης οδηγεί το Ευρωκοινοβούλιο σε πιο σκληρά μέτρα, με το νομικό πλαίσιο να αναμένεται να γίνει ακόμη πιο αυστηρό για όσους οδηγούν έχοντας καταναλώσει περισσότερη ποσότητα αλκοολ από την προβλεπόμενη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», από τον Ιούλιο του 2023, όλα τα νέα μοντέλα που θα αποκτούν έγκριση τύπου σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να έχουν στον βασικό εξοπλισμό τους υποχρεωτικά το αλκοολόμετρο.

Η συγκεκριμένη συσκευή θα υπάρχει ως ενσωματωμένο σύστημα σε όλα τα καινούρια – μελλοντικά αυτοκίνητα και ο ρόλος της θα είναι να εντοπίζει αν ο οδηγός έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Πώς θα λειτουργεί

Μπαίνοντας στο αυτοκίνητο ο οδηγός για βάλει μπρος το αυτοκίνητό του με το κλειδί, θα πρέπει να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα – αλκοολόμετρο – ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει κάνει χρήση αλκοόλ και αν είναι σε θέση να οδηγήσει, σύμφωνα και με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση που ο οδηγός βρεθεί να έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από όσο προβλέπει ο νόμος, τότε ο κινητήρας δεν θα παίρνει μπροστά.

Το Alcohol Interlock έρχεται στον απόηχο της θλιβερής έρευνας που έδειξε ότι, παρ’ όλο που στην Ευρώπη περισσότεροι από 30.000 οδηγοί έχουν στερηθεί το δίπλωμά τους εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, πάνω από το 30% αυτών (περίπου 10.000) συνεχίζουν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα.

Μάλιστα, το 2024 τα συστήματα εντοπισμού κατανάλωσης αλκοόλ θα είναι υποχρεωτικά για όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ieidiseis.gr

error: Content is protected !!