Τρ. Αλεξιάδης: Καίρια ερωτήματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας ζητούν απαντήσεις Τρ. Αλεξιάδης: Καίρια ερωτήματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας ζητούν απαντήσεις
Αθήνα 08.02.2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τρ. Αλεξιάδης: Καίρια ερωτήματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας ζητούν απαντήσεις Σημαντικά σημεία της ομιλίας Του Τρ. Αλεξιάδης στην... Τρ. Αλεξιάδης: Καίρια ερωτήματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας ζητούν απαντήσεις

Αθήνα 08.02.2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρ. Αλεξιάδης: Καίρια ερωτήματα για την οικονομική κατάσταση της χώρας ζητούν απαντήσεις

Σημαντικά σημεία της ομιλίας Του Τρ. Αλεξιάδης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Οικονομικών «Κύρωση της από 28/1/22 Π.Ν.Π.»   

Για την απεργία των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και την επιχείρηση τρομοκρατίας και καταστολής από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, στο λιμάνι του Πειραιά.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, είμαι σήμερα εδώ για να μιλήσω για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά στον Πειραιά είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη κινητοποίηση. Το μυαλό μου και το σώμα μου είναι εδώ αλλά η ψυχή μου είναι στον Πειραιά, όπου θα πάω μετά από την συνεδρίαση της Επιτροπής να συμπαρασταθώ στους αγωνιζόμενους εργάτες της Cosco. Και θα πάω εκεί, γιατί εκεί είναι το καθήκον κάθε εργαζόμενου, κάθε προοδευτικού πολίτη, καθενός που θέλει να σταματήσουν αυτά τα αντεργατικά σχέδια, καθενός που θέλει να συμπαρασταθεί σε εργαζόμενους που έδωσαν μια μεγάλη μάχη και θα συνεχίσουν να τη δίνουν. Και σας προειδοποιώ, κύριοι της κυβέρνησης: Με καταστολή και με βία, ειδικά στον Πειραιά δεν θα περάσουν τα σχέδια σας.

Θυμίζουν αυτά που κάνατε από το πρωί στο λιμάνι τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της χώρας και του Πειραιά και αποδεικνύουν και την άγνοιά σας για τους εργατικούς αγώνες στη χώρα και ειδικά στον Πειραιά. Και αν θεωρείτε ότι με ΜΑΤ, με καταστολή, με βία θα επιβάλετε τις απόψεις σας είστε πολύ γελασμένοι. Γνωρίζω ως κάτοικος και πολιτικός του Πειραιά το κόστος να λες την αλήθεια και να συγκρούεσαι με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως γνωρίζουν και πολλοί Βουλευτές από το χώρο της Ν.Δ. το όφελος να ταυτίζεσαι και να υπερασπίζεσαι αυτά τα συμφέροντα. Δεν είναι κάτι, όμως, το οποίο με έχει κάνει να διστάσω ούτε μια στιγμή.

Για το νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών

Στο πολύ σωστό άρθρο 1, για την απαλλαγή επιδόματος επικίνδυνης εργασίας. Πολύ σωστά η κυβέρνηση απαλλάσσει τα συγκεκριμένα επιδόματα για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους. Έχουμε καταθέσει Ερώτηση 55 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το πολύ απλό ερώτημα: Θα απαλλάξει η κυβέρνηση τους εργαζόμενους στον υγειονομικό χώρο, αυτούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη, αυτούς που είναι στην «πρώτη γραμμή», αυτούς στους οποίους προστρέχουν όλοι όταν έχουμε την ανάγκη;  Έχουμε καταθέσει την Ερώτηση και ελπίζουμε σε μία θετική απάντηση που θα τη στηρίξουμε και εμείς, διότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η απαλλαγή επιδόματος να ισχύσει μόνο για κάποιους και όχι και για κάποιους άλλους, ειδικά γι’ αυτούς που είναι στην «πρώτη γραμμή» και οι οποίοι είναι αυτοί που θα μας βοηθήσουν.

Στο άρθρο 3, περί παράτασης της προθεσμίας καταβολής οφειλών Φόρου Εισοδήματος και προστίμων για αναδρομικά ποσά συντάξεων. Διάβασα με προσοχή τα υπομνήματα, έχω μιλήσει με πάρα πολλές οργανώσεις συνταξιούχων, με το δραστήριο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και με πολλούς άλλους. Επειδή γνωριζόμαστε κύριε Υφυπουργέ, θέλω να βρείτε ένα συνταξιούχο, ένα που είχε ψηφίσει Ν.Δ., ένα στέλεχος από το χώρο της παλαιάς ΔΑΚΕ Εφοριακών, ένα συνδικαλιστικό στέλεχος της Ν.Δ. που να στηρίζει αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και να μην καταδικάζει αυτά που κάνετε με το θέμα των αναδρομικών. Τροπολογία που καταθέσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ για να έχουν μηδενική φορολόγηση τα αναδρομικά, τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά που επιστρέφετε,  δυστυχώς την απορρίψατε και έχετε μεγάλη ευθύνη.

Για την «εικονική πραγματικότητα» της Οικονομίας που εμφανίζουν  κυβερνητικά στελέχη

Η κυβέρνηση εμφανίζει μία πολύ καλή κατάσταση σε σχέση με τα οικονομικά της χώρας. Διαβάζω σε φιλοκυβερνητικό site πως μόνο το Δεκέμβριο είχαμε 1,3 εκατομμύρια κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς! Θυμόμαστε τι λέγατε όταν ήμασταν κυβέρνηση και την «ευαισθησία» που επιδείξατε ως κυβέρνηση, ως Ν.Δ. για τη μεσαία τάξη, εγώ θα καταθέσω στα Πρακτικά της Επιτροπής απλό ερώτημα που θέτουμε με πέντε σημεία για να ενημερωθεί η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών – παράκληση μέχρι την Τετάρτη, το «επιτελικό κράτος που είναι πολύ ικανό» να μας δώσει τα στοιχεία – για την εκτίμηση του ελλείμματος 2021, για το πόσες κατασχέσεις έκανε το Υπουργείο Οικονομικών το 2021, το συνολικό ποσό σε ποσά ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων, για το θέμα του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, το αποθεματικό στις 31/1/2022, γιατί ακούω ότι υπάρχουν γκρίζα σύννεφα και τα 41 δις δεν υπάρχουν πλέον. Περιμένουμε, λοιπόν, τα στοιχεία για να κάνουμε διάλογο και είμαστε εδώ για να πούμε τα υπόλοιπα στην Ολομέλεια.

Δείτε το video:

error: Content is protected !!