Νίνα Κασιμάτη: Στη Βουλή οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για τη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί αλυσιδωτά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Νίνα Κασιμάτη: Στη Βουλή οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για τη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί αλυσιδωτά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10/02/2022 Νίνα Κασιμάτη: Στη Βουλή οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για τη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί αλυσιδωτά τους... Νίνα Κασιμάτη: Στη Βουλή οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για τη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί αλυσιδωτά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

10/02/2022

Νίνα Κασιμάτη: Στη Βουλή οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας για τη ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που απειλεί αλυσιδωτά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίνα Κασιμάτη έφερε στη Βουλή την ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας σχετικά με την ακρίβεια, τον πληθωρισμό και τις αλυσιδωτές επιπτώσεις στο εμπόριο, τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον οικογενειακό προϋπολογισμό των καταναλωτών, που οξύνονται ειδικότερα εξαιτίας των δυσβάσταχτων ανατιμήσεων των τιμολογίων της ΔΕΗ, και καλεί τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να απαντήσει και να ενημερώσει τη Βουλή για τη λήψη συγκεκριμένων αντισταθμιστικών μέτρων που προτείνονται από τον φορέα, όπως:

  1. Μείωση του ΦΠΑ στο  13%   για τα καταναλωτικά προϊόντα, στο 0% για τα τρόφιμα και στο 6%  μετά  την  μείωση του φόρου καυσίμων.  
  2. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ για όλους και 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  3. Κατάργηση του άδικου φόρου του  τέλους επιτηδεύματος στις επιχειρήσεις.
  4. Κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. των ρυθμιζόμενων χρεώσεων (ρήτρα αναπροσαρμογής) για όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση, προκειμένου ο καταναλωτής να πληρώνει μόνο ό,τι αφορά στην κατανάλωση  του ρεύματος καθώς και τα Δημοτικά Τέλη.
  5. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης  στα καύσιμα  ( βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης), για να υπάρχει κατανάλωση, γιατί όσον αφορά την τιμή η οποία έχει φτάσει σχεδόν στα 2 € το μεγαλύτερο μέρος αυτής της τιμής είναι η επιβάρυνση του ειδικού φόρου κατανάλωσης  με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτική για το οικογενειακό εισόδημα καθώς και την λειτουργία όλων των μορφών της κοινωνίας και της αγοράς. 
  6. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα καθώς και Επιδόματος  Αδείας  στο  Δημόσιο  τομέα και στους συνταξιούχους όπως ισχύει στον Ιδιωτικό τομέα, ως βασική πρόταση γιατί με την κατάργηση των δώρων έχει χαθεί τελείως η αγοραστική δύναμη των εορτών και γενικότερα.  
  7. Μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και μέχρι του ποσού των 20.000 €.
  8. Έκτακτη επιχορήγηση στις επιχειρήσεις επιδοματικού χαρακτήρα (μη επιστρεπτέα προκαταβολή), ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να ισορροπήσουν τις υπέρογκες αυξήσεις της ενέργειας που φτάνουν μέχρι υπερδιπλασιασμό, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις μετά από όλα όσα έχουν υποστεί τα προηγούμενα χρόνια να μην αντέχουν αφού είναι ήδη κλειστές οι πόρτες των τραπεζών για δανειοδότηση με ζημιογόνες προηγούμενες  διαχειριστικές περιόδους, ώστε να υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις. 

Στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Νίκαιας υπογραμμίζουν πως  αν δεν δρομολογηθούν οι παραπάνω προτάσεις του άμεσα, σε  σύντομο  χρονικό  διάστημα  τα λουκέτα  στα καταστήματα  θα  διαδέχονται  το  ένα  το  άλλο,  διότι  το  κύμα της ακρίβειας  που διανύουμε σε όλες τις μορφές της  (αύξηση  πρώτων  υλών  με απώτερο αποτέλεσμα την αύξηση των προϊόντων,  αύξηση  Δ.Ε.Η.  που αναγκαστικά μετακυλύεται  στα  παραγόμενα προϊόντα, μεταφορικά προϊόντων, ανατιμήσεις κ.α.), θα επιβαρύνει σωρευτικά την ήδη δοκιμαζόμενη, τώρα και από την ενεργειακή φτώχεια, μικρομεσαία  επιχείρηση και κατ’ επέκταση τον οικογενειακό προϋπολογισμό των καταναλωτών που είναι κρίκος στην αλυσίδα επιβίωσης των επιχειρήσεων.  

Επισυνάπτεται η Αναφορά της Βουλευτού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

error: Content is protected !!