Ομάδα σαράντα επτά (47) νέων στελεχών του τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων στηρίζει το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων σε αυτούς Ομάδα σαράντα επτά (47) νέων στελεχών του τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων στηρίζει το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων σε αυτούς
ΕΡΩΤΗΣΗ Θεσσαλονίκη, 03/02/2022 Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Πρωθυπουργό Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος... Ομάδα σαράντα επτά (47) νέων στελεχών του τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων στηρίζει το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων σε αυτούς

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 03/02/2022

Του:               Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Πρωθυπουργό

Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Ομάδα σαράντα επτά (47) νέων στελεχών του τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων στηρίζει το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων σε αυτούς»

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,

Συμφώνως δημοσιευμάτων που διακινήθηκαν στον ηλεκτρονικό τύπο τις προηγούμενες ημέρες, ομάδα 47 νέων στελεχών, που εξειδικεύονται στον τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων και απασχολούνται σε θέσεις ευθύνης μεγάλων εταιρειών, οργανισμών, κατά κύριο λόγο του εξωτερικού, καθώς και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, αιτούνται δια επιστολής την άμεση ενεργοποίηση επενδύσεων στον εν λόγω τομέα στη χώρα μας. Σχετιζόμενες εταιρείες με το συγκεκριμένο αντικείμενο εμφανίζονται αποθαρρυμένες, εξαιτίας της ανύπαρκτης προόδου και της αρνητικής αντιμετώπισης αυτών από την Κυβέρνηση. Η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων είναι μείζον ζήτημα οικονομικής διασύνδεσης αυτών με την οικονομία της χώρας τόσο σε επίπεδο μακροοικονομίας όσο και μικροοικονομίας. Στην επιστολή, την οποία λάβατε, της ομάδας των νέων επιστημόνων, οι οποίοι κατέχουν πολύχρονη εμπειρία σε διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς πετρελαίου στο εξωτερικό αλλά και ερευνητών και σπουδαστών, οι όποιοι είχαν γίνει αποδέκτες των εξαγγελιών και των αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2012 για ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων, καταγράφεται η διαπίστωση ότι το ενδιαφέρον των ελληνικών κυβερνήσεων στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων βαίνει σταθερά μειούμενο. Ιδιαιτέρως η απροθυμία εξόρυξης των υδρογονανθράκων της χώρας μας γίνεται εντονότερη μετά το πάγωμα των νέων αδειοδοτήσεων το 2015, φτάνοντας στο παρόν με τις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η Ελλάδα δε θα γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως αντιμετωπίσετε τη βιομηχανία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως όλες τις άλλες βιομηχανίες και επενδύσεις στη χώρα μας, «ξεμπλοκάροντας» τις σχετιζόμενες επενδύσεις στον εν λόγω τομέα που καθυστερούν και επιπρόσθετα απλοποιώντας τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων των εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων, όπως των διεθνών εταιρειών εξόρυξης χρυσού, φαρμακευτικών σκευασμάτων και λογισμικών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Α. Π.: ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/12512/468
Ηµ/νία: 24/02/2022

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπηρεσία Συντονισμού
Γραφείο Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων
Ταχ. Δ/νση: Mεσογείων 119 Ταχ. Κώδικας: 11526 Αθήνα Πληροφορίες: Μυλωνάς Ν. Tηλέφωνο: 213-15 13 811 E-mail: vouli1@prv.ypeka.gr

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων

ΚΟΙΝ.:

  1. Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο
  2. Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη
  3. Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 3018/08.02.2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο, κοινοποιούμε το με α.π. 12546/16-2-2022 έγγραφο της «Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων Α.Ε.». Σημειώνουμε ότι η ΕΔΕΥ Α.Ε. διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο Υπουργός Κωνσταντίνος Σκρέκας

Επισυνάπτεται: Tο με α.π. 12546/16-2-2022 έγγραφο

Αθήνα 16 Φεβρουαρίου 2022

Προς:   Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Μεσογείων 119, 10192 Αθήνα

Κοιν:    Γραφείο Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωσταντίνου Σκρέκα

Γραφείο Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κας Αλεξάνδρας Σδούκου

Θέμα: «Απάντηση στην από 9/2/2022 (α.π. ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/12512/468) Ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου του πολιτικού κόμματος «Ελληνική Λύση», Βουλευτή Λάρισας με θέμα:

«Ομάδα σαράντα επτά (47) νέων στελεχών του τομέα εξόρυξης υδρογονανθράκων στηρίζει το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων σε αυτούς»

Σχετ.: Το από 10.2.2022 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο διαβιβάστηκε στην ΕΔΕΥ Α.Ε. η Ερώτηση του Θέματος.

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

Αναφορικά με την Ερώτηση του Θέματος παρακαλούμε λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα, λαμβάνοντας υπόψη τους σκοπούς της ΕΔΕΥ Α.Ε., σύμφωνα με τους ν. 4001/2011 (Α’ 179) και 2289/1995 (Α’ 27):

Δυνάμει του ν. 4001/2011 ιδρύθηκε στη χώρα μας η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.) με σαφείς αρμοδιότητες αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση του δυναμικού της χώρας μας σε υδρογονάνθρακες. Εντός των σκοπών και αρμοδιοτήτων της, η ΕΔΕΥ Α.Ε. κατέβαλε και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προαγωγή της έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, συνεργαζόμενη κυρίως με τους αναδόχους των παραχωρήσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και με κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον. Στα πλαίσια των ανωτέρω δραστηριοτήτων της και έχοντας ως βάση το θεσμικό της ρόλο, εποπτεύει τις παραχωρήσεις των υδρογονανθράκων και εξασφαλίζει, στο μέγιστο δυνατό, την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων των αναδόχων με στόχο οι εθνικοί πόροι σε υδρογονάνθρακες να συμβάλλουν στην αύξηση του εθνικού πλούτου. Τηρώντας απαρέγκλιτα τις νόμιμες διαδικασίες και του ρόλου που της αναγνωρίζεται, η ΕΔΕΥ Α.Ε. παρέχει κάθε συνδρομή σε αιτήματα των αναδόχων εταιρειών με σκοπό την τήρηση στο ακέραιο των όρων των εν ισχύ συμβάσεων παραχώρησης.

Επί των διαλαμβανομένων στην Ερώτηση, αρχικά κρίνεται σκόπιμο να διευκρινιστεί, ότι η ΕΔΕΥ Α.Ε., υπό την ιδιότητά του Εκμισθωτή στις συμβάσεις παραχώρησης των αποκλειστικών δικαιωμάτων του Δημοσίου περί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, μεριμνά για την διαχείριση των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και εργάζεται συστηματικά για την επιτυχή ολοκλήρωση των παραχωρήσεων.

Τα τελευταία δύο χρόνια η βιομηχανία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων διήλθε μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης, συνέπεια αφενός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία, αφετέρου της επιτακτικής αναθεώρησης της ενεργειακής πολιτικής πολλών κρατών (ειδικά της ευρωπαϊκής ένωσης) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή. Συνέπεια των παραπάνω ήταν πολλές εταιρίες να παγώσουν προσωρινά τις επενδύσεις τους σε έργα μικρότερου βαθμού ωρίμανσης (εξερεύνηση) και να προχωρήσουν σε στρατηγική αναθεώρηση των στόχων και προτεραιοτήτων.

Τα παραπάνω επηρέασαν και τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια και οδήγησαν έως και σε αποχωρήσεις των μισθωτών-παραχωρησιούχων και επιστροφές περιοχών έρευνας και εκμετάλλευσης. Παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραγνωριστούν (α) η έμπρακτη προσπάθεια της πολιτείας να στηρίξει τον κλάδο με την παραχώρηση δανείου και κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων για την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας του Πρίνου, και (β) η μετά από περισσότερο από μισή δεκαετία εκτέλεση προγραμμάτων θαλάσσιων σεισμικών ερευνών στις παραχωρήσεις Μπλοκ 10 και Μπλοκ Ιόνιο στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η ΕΔΕΥ ΑΕ στα πλαίσια του καταστατικού της ρόλου, θα συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά μαζί με τους επενδυτές για την επίσπευση των ερευνητικών προγραμμάτων για τον εντοπισμό και αξιοποίηση θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η πρόσφατη νέα ενεργειακή κρίση (κρίση προσφοράς/διαθεσιμότητας φυσικού αερίου και πετρελαίου), δημιουργεί νέα δεδομένα τα οποία ευνοούν την επιτάχυνση των εν θέματι έργων.

Η ΕΔΕΥ Α.Ε. παρακολουθεί στενά την πρόοδο των εργασιών στις περιοχές εκμετάλλευσης και εργάζεται μαζί με τους αναδόχους για την υλοποίηση στα καλύτερα διεθνή τεχνικά πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή καθυστερήσεων όπως είχε συμβεί στο παρελθόν.

Με εκτίμηση,
Αριστοφάνης Στεφάτος
Διευθύνων Σύμβουλος ΕΔΕΥ Α.Ε.

error: Content is protected !!