Επιπλοκές μετά τη νόσηση covid-19 στην καρδιά – Πότε ένας νεαρός αθλητής επανέρχεται στις προπονήσεις Επιπλοκές μετά τη νόσηση covid-19 στην καρδιά – Πότε ένας νεαρός αθλητής επανέρχεται στις προπονήσεις
Στις επιπτώσεις της λοίμωξης covid-19 στην καρδιά, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Δ/ντης της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην εκδήλωση της... Επιπλοκές μετά τη νόσηση covid-19 στην καρδιά – Πότε ένας νεαρός αθλητής επανέρχεται στις προπονήσεις

Στις επιπτώσεις της λοίμωξης covid-19 στην καρδιά, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας, Δ/ντης της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για τις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία COVID-19.

Σημείωσε ότι η covid-19 είναι κυρίως νόσος του αναπνευστικού, ωστόσο δεν αφήνει ανέπαφη την καρδιά. «Γνωρίζουμε από τους νοσηλευόμενους ασθενείς ότι περίπου το 20 με 30% παρουσιάζουν μυοκαρδιακή βλάβη, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκη έμφραγμα ή μυοκαρδίτιδα. Βεβαίως οι ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων και κυρίως με καρδιακή ανεπάρκεια είναι σε αυξημένο κίνδυνο όταν νοσήσουν από οποιαδήποτε λοίμωξη του αναπνευστικού, πολύ περισσότερο από covid».

Τόνισε ότι ένα ποσοστό ασθενών που νοσηλεύονται με covid παθαίνουν μυοκαρδίτιδα, που πάντα είναι επικίνδυνες καταστάσεις όταν οφείλονται σε ιούς.

Εμβόλια και μυοκαρδίτιδα

Όπως είπε ο κ. Τσιούφης, κυρίως μετά την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων μπορεί να προκληθεί σε νεαρούς άντρες μυοκαρδίτιδα. Ευτυχώς, τόνισε, τα ποσοστά αυτά είναι πολύ μικρά, 1 στις 10.000 και κατά άλλους στις 100.000, μπορεί να εμφανίσουν εικόνα μυοκαρδίτιδας. Το θετικό και σημαντικό, υπογράμμισε ο κ. Τσιούφης, είναι ότι οι μυοκαρδίτιδες από τα εμβόλια είναι ήπιες με εξαιρετικό ποσοστό ίασης πάνω από 99% χωρίς υπολειπόμενες βλάβες. «Άρα, στη ζυγαριά μυοκαρδίτιδα από την covid ή μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Οι μυοκαρδίτιδες από το εμβόλιο είναι σπάνιες, ιάσιμες και δεν υπάρχει κανείς λόγος να πηγαίνει αντίθετα προς αυτή την κατεύθυνση».

Covid και αθλητισμός

Όπως είπε ο κ. Τσιούφης, ένας νεαρός αθλητής που θα υποστεί covid, το πόσο γρήγορα θα επανέλθει στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων του εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου. Αν έχει μια ήπια νόσηση τότε μετά από 2 με 4 εβδομάδες ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στο κανονικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του. Αν όμως είχε πιο βαριά νόσηση ή αν έχει υποστεί μυοκαρδίτιδα τότε μπαίνει στο πλαίσιο παρακολούθησης μυοκαρδίτιδων, χρειάζεται εκτεταμένο καρδιολογικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένης και της μαγνητικής τομογραφίας και η επάνοδος στις αθλητικές του δραστηριότητες θα καθυστερήσει και πέρα του εξαμήνου.

Έφη Φουσέκη – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!