Προσωπικός γιατρός για όλους – Όλες οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα Προσωπικός γιατρός για όλους – Όλες οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα
Έρχεται ο προσωπικός γιατρός. Είναι μια από τις αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά. Πώς θα αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.... Προσωπικός γιατρός για όλους – Όλες οι αλλαγές που έρχονται στον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα

Έρχεται ο προσωπικός γιατρός. Είναι μια από τις αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά. Πώς θα αναβαθμιστούν τα Κέντρα Υγείας με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μόνο μέσω του θεράποντος ιατρού θα γίνεται χρήση των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Ποιος θα υπογράφει τα παραπεμπτικά και ποιες ιατρικές πράξεις θα αποζημιώνονται.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΥ

Σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας και στον ΕΟΠΥΥ φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, η ψήφιση του οποίου επισπεύδεται πριν από το Πάσχα, προκειμένου οι αλλαγές να ισχύσουν το συντομότερο δυνατόν.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπίσει συστημικές παθογένειες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε νοσοκομειοκεντρικό σύστημα, άσκοπη κατανάλωση υπηρεσιών υγείας και ιατρικής τεχνολογίας, κατακερματισμό και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Όλοι οι πολίτες θα εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, στον «προσωπικό γιατρό», ο οποίος θα έχει τον ρόλο του συμβούλου υγείας. Μέχρι σήμερα, το μέτρο του οικογενειακού γιατρού έχει αποτύχει.

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες από το 2014 έχουν εγγραφεί σε αυτό μόλις 1,5 εκατομμύριο πολίτες και ουσιαστικά δεν λειτουργεί. Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την αλήθεια. Η Ελλάδα καταγράφει 610 γιατρούς ανά 100.000 πληθυσμού, έναντι 388 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μόλις 42 οικογενειακούς γιατρούς, έναντι 100 στην Ε.Ε. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το νέο status του οικογενειακού γιατρού θα εμπεριέχει ισχυρά κίνητρα προς τους πολίτες ή -ορθότερα- ισχυρά αντικίνητρα και «ποινές» με τις οποίες θα έρχεται αντιμέτωπος όποιος δεν έχει προσωπικό γιατρό.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του υπουργείου, ονόματι «Gate keeping», το οποίο έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις στις τάξεις του ιατρικού κόσμου, προβλέπει ότι η παραπομπή του πολίτη σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών ή σε ιατρικές πράξεις στο ΕΣΥ θα γίνεται μόνο κατόπιν γνωμάτευσης του θεράποντος προσωπικού γιατρού.

γιατροί

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει οικονομικά επισκέψεις σε γιατρούς και ιατρικές πράξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνο στην περίπτωση που υπάρχει σχετική καθοδήγηση του προσωπικού ιατρού. Σε διαφορετική περίπτωση, ο πολίτης θα καλύπτει με ίδια δαπάνη τα έξοδα. Στο ίδιο πλαίσιο, σαρωτικές αλλαγές θα επέλθουν και στον τρόπο αποζημίωσης των γιατρών, οι οποίοι θα επιλέγονται από τους πολίτες ως προσωπικοί γιατροί.

Ο πολίτης θα επιλέγει ελεύθερα γιατρό είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Στην πρώτη περίπτωση, θα υπάρχει επιπλέον απολαβή για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Στη δεύτερη περίπτωση, την επιλογή δηλαδή γιατρού από τον ιδιωτικό τομέα, θα υπάρξει μετάβαση από το τρέχον σύστημα των επισκέψεων στο σύστημα capitation.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο ΕΟΠΥΥ συμβάλλεται με ιδιώτες γιατρούς και πληρώνει 10 ευρώ την επίσκεψη για έως 200 επισκέψεις τον μήνα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα -κατά το υπουργείο εντοπίζεται στο ότι οι επισκέψεις αυτές εξαντλούνται σε απλή συνταγογράφηση φαρμάκων.

Το νομοσχέδιο θα εισαγάγει διάταξη με βάση την οποία η μετάβαση ουσιαστικά θα προβλέπει πληρωμή κατά κεφαλή, δηλαδή με βάση τον αριθμό των πολιτών που θα επιλέγουν τον κάθε γιατρό.

Καθοριστικό ρόλο στο «λίφτινγκ» της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα διαδραματίσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Με δεδομένο ότι το βάρος θα πέσει και στις δράσεις πρόληψης, τα 254 εκατ. ευρώ του Ταμείου για τον σκοπό αυτόν θα δώσουν βαθιά ανάσα στο σύστημα. Την ίδια ώρα, ακόμα 272 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αναβάθμιση υποδομών, κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ανακαίνιση 156 ΤΟΜΥ, κατασκευή νέων Κέντρων Υγείας, εξοπλισμό σε 312 κέντρα, αλλά και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με ιδιωτικές δομές.

enikos.gr

error: Content is protected !!