Τρ. Αλεξιάδης: Η απόκρυψη στοιχείων, ομολογία της απάτης τους Τρ. Αλεξιάδης: Η απόκρυψη στοιχείων, ομολογία της απάτης τους
Αθήνα 22.03.2021 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Τρ. Αλεξιάδης: Η απόκρυψη στοιχείων, ομολογία της απάτης τους   Στη συνεχιζόμενη απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Kοινοβουλίου από την... Τρ. Αλεξιάδης: Η απόκρυψη στοιχείων, ομολογία της απάτης τους

Αθήνα 22.03.2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρ. Αλεξιάδης: Η απόκρυψη στοιχείων, ομολογία της απάτης τους  

Στη συνεχιζόμενη απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Kοινοβουλίου από την κυβέρνηση της ΝΔ, αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επί του ν/σ του Υπ. Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, την Κεφαλαιαγορά και άλλες διατάξεις, Τρύφων Αλεξιάδης, στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των υπουργών της περασμένης εβδομάδας περί νέων μέτρων ενίσχυσης των πολιτών, οι οποίες αντί να νομοθετηθούν με την καλή και συνταγματική πρακτική της συζήτησης στις Επιτροπές, αγνοούνται και φαίνεται πως θα ψηφισθούν σαν τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής με το εκβιαστικό δίλλημα «ναι ή όχι». Άλλο παράδειγμα σαθρής νομοθέτησης,  που ανέφερε ο Τρ. Αλεξιάδη, η πλήρης απαξίωση της Επιτροπής Οικονομικών, όταν  χωρίς καμία ενημέρωση και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασής της, κατατέθηκε τροπολογία από το Υπ. Οικονομικών σε άσχετο νομοσχέδιο στην Ολομέλεια. Αλλά και στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, την έλλειψη κοστολόγησης των αναφερόμενων μέτρων και την απουσία της από την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, αντικαθιστούν οι επικοινωνιακές εξαγγελίες του Yπουργού σε «προστατευμένους μονολόγους» σε φιλικά ΜΜΕ, περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 360 εκατ. €, ποσόν το οποίο αγνοείται και δεν αποτυπώνεται σε κάποια σελίδα της Έκθεσης.

Ο Τρ. Αλεξιάδης ζήτησε ενημέρωση και διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου και κάλεσε τους υπουργούς να αφήσουν την ανέξοδη προπαγάνδα και τα μεγάλα λόγια περί ανάκαμψης της οικονομίας, ανάπτυξης, ρεκόρ επενδύσεων, ενίσχυσης των ευάλωτων κ.λπ. μια και άλλος υπουργός δήλωσε ξεκάθαρα πως «δεν πάμε σε εκλογές γιατί θα χάσουμε».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους επιτελείς του Υπ. Οικονομικών τους κάλεσε να απαντήσουν στην πρόταση του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περί επιβολής έκτακτης εισφοράς στα κέρδη, που παράγονται κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στον κλάδο της υδροπαραγωγής κ.λπ., αλλά και να υλοποιήσουν στον τομέα των καυσίμων αυτό που ό ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, ότι μειώνοντας τους φόρους αυξάνεις την εισπραξιμότητα.

Για την αναστάτωση που έχει προκληθεί στους μικρούς παραδοσιακούς παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς της χώρας, που βλέπουν τη φορολόγησή τους να αυξάνεται, παρά τα κυβερνητικά γλωσσικά τεχνάσματα περί μείωσης του φόρου, ο Τρ. Αλεξιάδης ανέδειξε την αποτύπωση της πολιτικής τους ως «ετήσια αύξηση εσόδων» στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η οποία σημαίνει νέα φορολογική επιβάρυνση παρά τα περί του αντιθέτου θρυλλούμενα. Παράλληλα μίλησε για την τήρηση απολύτως νόμιμων διαδικασιών και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης, διατήρησης και βελτίωσης της πρωτογενούς παραγωγής.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ και τη συστηματική απόκρυψη ποιές πολιτικές δυνάμεις καθιέρωσαν τον βάρβαρο αυτό φόρο, αλλά και την πλήρη προσπάθεια αντιστροφής των ευθυνών με κατηγορίες στον ΣΥΡΙΖΑ για τη διατήρησή του, ο Τρ. Αλεξιάδης κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για τη δημιουργία του φόρου και παράλληλα να ενημερώσει δημόσια για το αποθεματικό που παρέδωσε φεύγοντας το 2015… Ζήτησε δε την κατάθεση αναλυτικού πίνακα με τις βεβαιώσεις του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου κατ΄ έτος, ώστε να φανεί τι παρέλαβε από τη ΝΔ το 2015 και τι παρέδωσε το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι παρεμβάσεις που έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση και πως με τις νέες εξαγγελίες του Μαρτίου 2022 θα οδηγηθούμε στην «πολυδιαφημισμένη» μέσω ΜΜΕ, μείωση κατά 360 εκατ. €

Κλείνοντας μίλησε για την κατάρρευση του μύθου περί συναίνεσης και νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ, αφού ακόμα και φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας μίλησαν για την έλλειψη διαβούλευσης και διαλόγου για το νομοσχέδιο και προέτρεψε για άλλη μια φορά το Υπουργείο, προς ενίσχυση του θεσμού του Κοινοβουλίου, να φέρει προς ουσιαστική συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών την τροπολογία με τα μέτρα που έχουν εξαγγείλει.

Δείτε το video:

error: Content is protected !!