Νίνα Κασιμάτη: Η κυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας απομακρύνoντας 150 υγειονομικούς για λόγους συγχώνευσης – Πλήρης απαξίωση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. της 2ης Υ.Π.Ε. με υπογραφή Πλεύρη Νίνα Κασιμάτη: Η κυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας απομακρύνoντας 150 υγειονομικούς για λόγους συγχώνευσης – Πλήρης απαξίωση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. της 2ης Υ.Π.Ε. με υπογραφή Πλεύρη
Νίκαια, 22 Μαρτίου 2022 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νίνα Κασιμάτη: Η κυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας απομακρύνoντας 150 υγειονομικούς για λόγους συγχώνευσης – Πλήρης... Νίνα Κασιμάτη: Η κυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας απομακρύνoντας 150 υγειονομικούς για λόγους συγχώνευσης – Πλήρης απαξίωση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. της 2ης Υ.Π.Ε. με υπογραφή Πλεύρη

Νίκαια, 22 Μαρτίου 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίνα Κασιμάτη: Η κυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας απομακρύνoντας 150 υγειονομικούς για λόγους συγχώνευσης – Πλήρης απαξίωση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. της 2ης Υ.Π.Ε. με υπογραφή Πλεύρη

Με πρωτοβουλία της Βουλευτού Β’ Πειραιά Νίνας Κασιμάτη και τη συνυπογραφή 25 Βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε σήμερα ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη ελέγχοντας την Κυβέρνηση για την ειλημμένη πολιτική απόφαση να απομακρυνθούν 150 υγειονομικοί από το Κρατικό Νικαίας, προερχόμενοι από το διασυνδεόμενο Γ.Ν. Δυτικής Αττικής, το οποίο κατόπιν εισήγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, θα ενοποιηθεί πλέον με το Πανεπιστημιακό Γ.Ν. «Αττικόν». Για το σκοπό αυτό το ανωτέρω όργανο ανέθεσε στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων του Υπουργείου Υγείας τη σύνταξη Σχεδίου Νομοθετικής Ρύθμισης σχετικά με την ενοποίηση των οργανισμών του (πρώην) Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ, συμπεριλαμβάνοντας ωστόσο, και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις, το σύνολο των 150 οργανικών θέσεων προσωπικού του πρώτου, εκ των οποίων 35 ιατροί γαστρεντερολόγοι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, δερματολόγοι, χειρουργοί, παθολόγοι, που εργάζονται ή εφημερεύουν στο Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά, και ομοίως νοσηλευτών, παρασκευαστών εργαστηρίων, διοικητικών και υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών.

Η Νίνα Κασιμάτη, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Γενικής Συνέλευσης των Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας έλαβε χθες αυτοπροσώπως αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερασπιστεί δυναμικά και συλλογικά το Νοσοκομείο της Β’ Πειραιά που οδηγείται σε κλείσιμο αν δεν ανακληθεί η κυβερνητική απόφαση, τους γιατρούς του και συνολικά το ηρωικό υγειονομικό προσωπικό. Και βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα υπερασπισθεί το δικαίωμα των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της Β’ Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής να έχουν άμεση πρόσβαση σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. όλων των ειδικοτήτων, όπως είναι το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Ταυτόχρονα η Βουλευτής Β’ Πειραιά στηλίτευσε το αιτιολογικό της απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ, που απαξιώνει στην ουσία την τεράστια επιστημονική και κοινωνική προσφορά του υγειονομικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας,  ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζει ψευδεπίγραφα το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» ως το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας», θέτοντας έτσι σε επίσημη αμφισβήτηση τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του  Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, αλλά και των Νοσοκομείων  Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο, Θριάσιο και όλων των Γενικών Νοσοκομείων των νησιών Αιγαίου του Ε.Σ.Υ. στη 2η Υ.Π.Ε.. Το γεγονός προκαλεί πολλά ερωτηματικά για τις προθέσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με το μέλλον και τη διάρθρωση της Τριτοβάθμιας Υγείας στη 2η Υ.Π.Ε. 

Η Νίνα Κασιμάτη ως πρώτη υπογράφουσα και οι 25 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον Υπουργό Υγείας:

  1. Να προχωρήσει στην προκήρυξη οργανικών θέσεων, ώστε να υπάρξει άμεση, πλήρης και ισότιμη μεταφορά στον Οργανισμό του Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» όλων των οργανικών θέσεων υγειονομικών προερχομένων από το Γ.Ν. Δυτικής Αττικής, ώστε να μην απομακρυνθούν 150 υγειονομικοί που είναι απολύτως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά και
  2. Να ανασκευάσει με νέα επανορθωτική απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ την ανακριβή αναφορά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» ως δήθεν «μοναδικού τριτοβάθμιου νοσοκομείου της 2ης ΥΠΕ»,  καθώς η αναφορά αυτή αμφισβητεί επίσημα τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του  Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, αλλά και των Νοσοκομείων  Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο, Θριάσιο και όλων των γενικών νοσοκομείων των νησιών Αιγαίου του Ε.Σ.Υ. στη 2η Υ.Π.Ε.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης

Νίκαια, 21 Μαρτίου 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Η κυβέρνηση οδηγεί σε κλείσιμο το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας απομακρύνoντας 150 υγειονομικούς για λόγους συγχώνευσης – Πλήρης απαξίωση των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στη 2ης Υ.Π.Ε. με υπογραφή Πλεύρη

Το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» – Γενικό Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» αποτελεί διασυνδεόμενο νοσοκομείο με έδρα την οργανική μονάδα της Νίκαιας και αποκεντρωμένη μονάδα τη μονάδα της Αγίας Βαρβάρας. Σύμφωνα με το υπ’ αρ. 23/30-11-2021 πρακτικό της έκτακτης Συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών υπό την προεδρία του Υπουργού Υγείας κ. Αθανασίου Πλεύρη, το ΚΕΣΥΠΕ εισηγείται την κατάργηση της ενοποίησης του (πρώην) Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» με το Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και την ενοποίηση του (πρώην) Γ.Ν. Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», με λειτουργία ως ενιαίου και αυτοτελούς Ν.Π.Δ.Δ. με κοινά όργανα διοίκησης και κοινό Α.Φ.Μ. Για το σκοπό αυτό ανατέθηκε στη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων του Υπουργείου Υγείας η σύνταξη Σχεδίου Νομοθετικής Ρύθμισης σχετικά με την ενοποίηση των οργανισμών του (πρώην) Γενικού Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ» και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», που έχουν εκδοθεί με τις υπ’ αρ. Υ4α/ΟΙΚ39169 (ΦΕΚ 1250/Β/2012) και Υ4 α/οικ. 112525 (ΦΕΚ 3288/Β’/2012) Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, όπως ισχύουν, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο των 150 οργανικών θέσεων προσωπικού του πρώτου, εκ των οποίων 35 ιατροί γαστρεντερολόγοι, καρδιολόγοι, αναισθησιολόγοι, παιδίατροι, ακτινολόγοι, δερματολόγοι, χειρουργοί, παθολόγοι, που εργάζονται ή εφημερεύουν στο Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά, και ομοίως νοσηλευτών, παρασκευαστών εργαστηρίων, διοικητικών και υπαλλήλων των τεχνικών υπηρεσιών.

Στο ίδιο έγγραφο (πρακτικό ΚΕΣΥΠΕ της 30/11/2021) μεταξύ διάφορων επικλήσεων ως αιτιολογικό της εισήγησης για τη διασύνδεση του Πανεπιστημιακού Γ.Ν. «Αττικόν» με το Γενικό Νοσοκομείο Δυτ. Αττικής – που με την από 16/3/22 ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των Ιατρών του Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά ρητά καταγγέλλεται ως κατάφωρη προσβολή και απαξίωση της επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς του Νοσοκομείου Νίκαιας, συνολικά των Γενικών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. της 2ης Υ.Π.Ε. καθώς και του υγειονομικού προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά – αναφέρεται ο σκοπός «να ενισχυθεί ταυτόχρονα ο ρόλος του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» ως το μοναδικό τριτοβάθμιο νοσοκομείο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας».   

Η συγκεκριμένη συγχώνευση προωθείται υπό τους συγκεκριμένους όρους παρά τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 πως δεν θα απομακρυνθεί από το Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» κανένας υγειονομικός του οποίου η οργανική θέση είναι στο Γ.Ν. Δυτικής Αττικής.

Με την από 16-03-2022 ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των ιατρών του Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά, οι ιατροί ζητούν άμεση, πλήρη και ισότιμη μεταφορά στον Οργανισμό του Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά όλων των οργανικών θέσεων υγειονομικών προερχομένων από το Γ.Ν. Δυτικής Αττικής, οι οποίοι εργάζονται ή έστω εφημερεύουν στο Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά.

Επειδή το Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», όπως και τα άλλα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, παρά την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση και τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονικές υγειονομικές υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Νίκαιας, του Πειραιά, του Ρέντη, του Κορυδαλλού, του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, της Σαλαμίνας, του Περάματος και της Δυτ. Αθήνας  χάρη στις επίπονες προσπάθειες του ιατρονοσηλευτικού και συνολικά του προσωπικού και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να υπάρξει έμπρακτη αναγνώριση της επιστημονικής και κοινωνικής προσφοράς τους από την πολιτεία και όχι απαξίωση.

Επειδή το Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά παρέχει όλες τις ιατρικές ειδικότητες, είναι Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ. στη 2η Υ.Π.Ε. μαζί με το Ασκληπιείο Βούλας, το Τζάνειο, το Θριάσιο και όλα τα Γενικά Νοσοκομεία των νησιών Αιγαίου.

Επειδή η απομάκρυνση 150 οργανικών υγειονομικών που εργάζονται ή εφημερεύουν στο Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» συνιστά αποψίλωση προσωπικού του νοσοκομείου με ταξικό πρόσημο και θύματα τους πολίτες της Β’ Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα προχωρήσετε άμεσα στην προκήρυξη οργανικών θέσεων, ώστε να υπάρξει άμεση, πλήρης και ισότιμη μεταφορά στον Οργανισμό του Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» όλων των οργανικών θέσεων υγειονομικών προερχομένων από το Γ.Ν. Δυτικής Αττικής, ώστε να μην απομακρυνθούν 150 υγειονομικοί που είναι απολύτως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας – Πειραιά;
  2. Θα ανασκευάσετε με νέα επανορθωτική απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ την ανακριβή αναφορά στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» ως δήθεν «μοναδικού τριτοβάθμιου νοσοκομείου της 2ης ΥΠΕ»,  η οποία αμφισβητεί επίσημα τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του  Γενικού Νοσοκομείου Νικαίας, αλλά και των Νοσοκομείων  Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο, Θριάσιο και όλων των γενικών νοσοκομείων των νησιών Αιγαίου του Ε.Σ.Υ. στη 2η Υ.Π.Ε.;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νίνα Κασιμάτη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρυφώνας 
Αναγνωστοπούλου Σία 
Αυγέρη Θεοδώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος 
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Δρίτσας Θεόδωρος
Καλαματιανός Διονύσης
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπύρος 
Μάλαμα Κυριακή 
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 
Μιχαηλίδης Ανδρέας 
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Θάνος
Παπαδόπουλος Σάκης
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Φάμελος Σωκράτης 
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία

error: Content is protected !!